Sally Larsson - minns jularna på 1920-talet
Sally Larrson i sitt kök, 2023. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet
Sally Larsson är 97 år och har bott i Stenbäcken i hela 77 år. Sally har fyra barn, nio barnbarn och femton barnbarnsbarn. När hon var ung rasade andra världskriget och hon minns hur livet var då, under tonåren, med festmannen vid fronten i Norrland. Kuxabladet träffar henne, i hennes hem, och pratar om livet och jularna förr. En sak har hon att säga om livet:
– Ta dagen som den kommer, det har jag alltid gjort.
Det är några veckor innan jul när vi anländer till huset och Sally Larsson tar emot oss i hallen. Hon har dukat upp med kaffe och lussekatter.
– Ni skulle ju ha kaffe, säger hon på sitt omistligt humoristiska vis. Hon har glimten i ögat. Det som också är kvar är minnet.
– Ja, skulle hjärnan sluta fungera då var det lika bra att ge upp, säger hon lite lakoniskt.
Minnet tar oss tillbaka till barndomen och Sally berättar om livet som bondflicka på orten Åkrarna i Ockelbo. Mamma och pappa hette Arvid och Hanna Persson och med Sally hade de sju barn samt ett kusinbarn som familjen också tog hand om.
– Åtta kor skulle mjölkas och vi hade en hop andra djur. En tjur förstås och kalvar, och gris och höns, till husbehov.
– På grisen tog vi vara på allt. Grisfötter var viktigt till jul, åh det är gott det.
Första skoldagen har satt sig som ett extra starkt minne.
– Åh, jag var så lycklig, säger Sally och någonstans i hennes blick kan vi se hur hon står där på grusvägen på väg till skolan i Mo. Jag hade griffeltavla en flaska med vatten och ett sudd, det fick vi stå för själva.
– Det var drygt tre kilometer till skolan och dit gick jag varje dag. Jag hade fröken Ram i klass ett och två, Evert Lindal i fyra läsår.
– De var lite för snälla, lärarna, när vi hade prov till exempel då ville jag att det skulle vara betygsgrundande. Men läraren, han satte nog samma betyg på allihop.
– Det förekom ingen aga, men vi hade respekt för lärarna ändå, även om jag tycker det skulle varit lite mer hyfs.
– Jag älskade hela skoltiden. Var man inte i skolan då fick man jobba. Mjölka exempelvis och vi arbetade hela somrar under lovet.
1939 var Sally 13 år och hon smög in på dansbanorna med den sex år äldre systern Nanny.
– Vi gick på dans och gjorde mycket kul ihop. Det fanns flera dansbanor i Ockelbo. Idrottsplan var man på mycket.
– Vi såg Alice Babs Nilsson på Haga. Haga var en liten dansbana mellan Mo och Säbyggeby. Jag skulle tro att det nog var en av Alice Babs första turnéer, hon hade pappa sin med sig.
– Nog att dansbanorna hade rykte om sig, men vi var där för att dansa och hade glada stunder, det förekom inget drickande eller bråk.
Men det var inte bara festligheter och arbete. Sally engagerade sig även politiskt, även det vid så pass unga år som i trettonårsåldern.
– SLU hette det på den tiden, idag heter det CUF, centerpartiets ungdomsförbund. Vi var ju bönder och jag visste hur hårt arbete vi hade. Möten hade vi var fjortonde dag.
– Vi hade ett väldigt stort ungdomsförbund i Ockelbo, så pass att vi ett tag fick dela upp det i två avdelningar.
Kriget
Under 1939 bröt också andra världskriget ut och även om det var på långt avstånd påverkade det förstås livet på gården i Åkrarna.
– Det var klippkort på allt och man fick inte köpa allt man ville. Även om vi hade så att vi klarade oss i alla fall.
– Det kom jäntor från stan och arbetade på gården under kriget. Då var tidningarna där och skrev, men vi funderade vad det var för speciellt med det, vi var ju där varje dag.
Festmannen och den blivande maken hette Elov Larsson.
– Han var en granne, säger Sally och ler. Men det var ju krig och han var ju långt uppe i Norrland. Under krigstiden skrev vi brev till varandra.
Julen
Nu ska vi snart fira jul igen. Sally har hunnit med ett antal firanden vid det här laget och minns tillbaka på sin barndoms jular.
– På första advent tände vi den lilla granen, säger hon och måttar en gran på en meter. Sen på julafton tände vi den stora granen.
– Det var stearinljus och jag har ofta tänkt på brandrisken, vilken tur det var att inget hände.
– Julbockar, som vi bakat av vanlig deg, dem satte vi i granen.
– På tredjedag jul, då plockade vi ner dem och vi barn fick bjuda de vuxna på fönstervin och julbockar.
– Fönstervin bestod av två kaffekoppar bär och vatten. De ställde vi i fönstret på sommaren. När bären flutit upp tog man bort dem och adderade socker.
– Om det var någon alkohol? Näe, det vet jag inte, men det var gott, säger Sally och ler.
– Traditionen med julbockarna försvann nog någon gång på trettiotalet, skulle jag tro.
Den bästa julklapparna Sally fick var dockorna som hon fick när hon var 5-6 år gammal.
– Den första hade mycket kläder med, minns jag. Den andra hade mörkt hår och bruna ögon, den kunde säga mamma.
Tills för fyra år sedan träffades hela släkten hemma hos Sally på juldagen.
– Då har jag haft julmiddag, med alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Men nu är det slut med det.
– I jul blir det hos dottern, hon bor ju granne här, säger Sally och pekar.
– Det är lite roligt med jul, bara det att få träffa allihop.
I nästa nummer av Kuxabladet, v.2 - 2024 kommer andra delen i intervjun med Sally Larsson.
Text och foto: Henrik Westberg
Mer lokalhistoria på Kuxa.se
Olov Thunman är åter vid pennan för att bidra med en historisk artikel. Denna gången handlar det om rysshärjningarna i vår region på 1700-talet
Runt mitten på 1800-talet och senare delen av seklet förändras Sverige. Här skriver Olov Thunman om Ockelbo socken.
Hagsta skola byggdes 1924 och hade skolverksamhet fram till 1960-talet. Sedan var det vävverksamhet och på 90-talet tog Hamrånge slöjdare över lokalerna. Vi var med på 100 års-jubileet.
När Helsinge regemente lades ner, skänktes modellen över Överstelöjtnantbostaden till Hamrånge hembygdsgård. Men vad var det för bostad engtligen?
Annika Wallinder ligger bakom en temporär utställning om Lingbo församling.
Friluftsfrämjandet i Ockelbo och främst Mulle har varit en stor del av Marianne Nilssons liv. Otaliga är de barn hon fostrat i miljötänk och naturkunskap under åren. Nu blir det ett sista framträdande som Mulle under uställningen hon anordnar om Friluftsfrämjandet i Ockelbo på biblioteket.
Ockelbo IF firar 120 år, det som en gång började som en gymnastikförening är idag en levande klubb för både barn-, ungdoms- och herrfotboll och gympa.
Under 60- och 70-talet tävlade Arne Lindström inom skoter och givetvis körde han uteslutande Ockelbo skotrar. Men inte nog med att Arne tävlade, han arbetade även i Ockelbo skoters produktionsled i fabriken. Här är andra delen av hans minnen från skoteråren.
När Julia Woxberg, från Ockelbo var i Vemdalen stod där plötsligt en byggnad framför henne, som hon till slut igen. Björklunda, detta historiska hus från Ockelbo som flyttades 2017.
Arne Lindström bidrar med ett unikt perspektiv på historien om Ockelbo skoter. Arne har både jobbat i själva fabriken och varit en del av tävlingsscenen på 60-70 talet. Läs hans berättelse här
Historien om Norrsundets hamn från vikingatiden till storhetstiden, av Olov Thunman.
Sally Larrson från Ockelbo är 97 år gammal. Hon minns tillbaka till livet förr på 1920-1950 talet.
Kuxabladet träffar Sally Larsson för en intervju. Hon är 97 år gammal och minns jularna från 1920-talet och framåt. Vi blev inbjudna på lussebullar, kaffe och en hel del historier från förr.
I samband med ett besök vid Strömsborgs kvarn i Ockelbo bjuder vi på en historisk återblick av byggnaden samt rikligt med bilder från platsen. Kvarnen har inte varit i bruk sedan 1977, men är väl bevarad.
Per Wilhelmsson och Patrik Löfgren under föreläsning av Ockelbo Expo. Vi träffade dem och pratade om deras arbete och hur just du kan engagera dig eller stödja arbetet med att bevara Ockelbos historia.
Börje Grönberg och Göran Strömner berättar om frikyrkornas historia och om Missionskyrkan i Ockelbo förr. Hur samarbetet såg ut mellan frikyrkan, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen.
Nu när bröderna Hammarlund ska sälja föräldrahemmet, då berättar de en historia om ett hus som rymt många liv.
En dag från de 21 år som Sverige var i krig med flera länder bland dem Ryssland. Det stora Nordiska kriget 1700-1721 antagligen det mest förlustbringande krig som Sverige utkämpat. När kriget kom till Hamrånge. Del 1
En dag från de 21 år som Sverige var i krig med flera länder bland dem Ryssland. Det stora Nordiska kriget 1700-1721 antagligen det mest förlustbringande krig som Sverige utkämpat. När kriget kom till Hamrånge. Del 2
Under 2021 tog Johan Beijer kontakt med Börje Grönberg i Böle, strax utanför Ockelbo. Det utmynnade i artikel-serien “Människor från förr”, här är senaste inslaget om Prins Bernadottes gåva till en familj i Mo, Ockelbo.
En kungsgrav i Axmar. Det handlar denna text av Olov Thunman om.
Under 2021 tog Johan Beijer kontakt med Börje Grönberg i Böle, strax utanför Ockelbo. Det utmynnade i artikel-serien “Människor från förr”, här kan ni läsa artiklarna igen.
Olov Thunman tar oss med till Axmar bruk och dess historia. Del 2 av 2.
Olov Thunman tar oss med till Axmar bruk och dess historia. Del 1 av 2.
Efter 38 år på banken i Ockelbo har Maria Hegestad nu slutat. Hon minns alla år och alla fina kunder hon haft. Läs mer här.
I Viksjö, mitt ute i ingenstans, var en gång platsen för ett stort industrisamhälle. Olov Thunman har skrivit om lokalhistoria i Hamrånge och om bruken. – Det är fascinerande vilket jobb som låg bakom denna stora industri. Det är nog ingen idag som förstår hur omfattande aktiviteten var i Viksjö under 1700-talet… läs historien här.
I Viksjö, mitt ute i ingenstans, var en gång platsen för ett stort industrisamhälle. Olov Thunman har skrivit om lokalhistoria i Hamrånge och om bruken. – Det är fascinerande vilket jobb som låg bakom denna stora industri. Det är nog ingen idag som förstår hur omfattande aktiviteten var i Viksjö under 1700-talet… läs historien här.
En intervju med Olov Thunman, vars texter om lokalhistoria i Hamrångebygden vi snart kommer publicera i en följetong.
Anders Woxberg (författare) och Margareta Flyckt (illustratör) släppte boken Sagan om Okla på Ockelbo Folkbibliotek…
Sten Eriksson spelade i bandet The Vertex i unga år, nu 40 år senare minns han tillbaka till ungdomsåren… Del 2 - 1982 till nutid.