Hagsta skolbyggnad 100 år - det firar Hamrånge slöjdare
Kerstin Rundlöv och Anitha Nordgren från Hamrånge slöjdarna tar emot under jubileet då det var 100 år sedan Hagsta skola byggdes, 1924.
De berättar att skola var det i byggnaden fram till 1961 och med avtagande undervisning fram till 1963 Under byggnationen av den nya skolan i Bergby skjutsades eleverna till Hagsta under en kort tid.
– Hamrånge slöjdarna har hållit till i lokalerna sedan 1991, säger Kerstin.
– Men det har varit olika vävföreningara sedan 1969 och då börjde jag här, säger Anitha.
Dagens evenemang under lördagen den 27 juli började bra.
– Det var rusning direkt, berättar Kerstin och Anitha, som bockat av, berättar att hela fyrtiofem stycken hade besökt skolan under den första en och en halv timmen.
– Det är många besökare som har haft en anknytning till skolan. Gått själv eller haft en mamma eller mormor som gått här.
– Vi har fått väldigt mycket hjälp av Ingrid (Eliasson) Ögren, hennes mamma Dagmar Eliasson var lågstadielärare i Bergby och bodde här i Hagsta. Hon hade kkurser för bybor här. Hon har fört anteckningar på varje hus och dess inneboende här i Hagsta.
– Hagsta by är den äldsta delen av Hamrångebygden och det var hon också väldigt intresserad av.
Hamrångeslöjdarna står bakom jubiléet och de har sett till att allt material samlats in. I stora salen visas ett bildspel under dagen med Hamrånges alla skolor.
– Kjell Påhlman har gjort bildspelet och även en liten extra snutt om Hagstaskolan, berättar Anitha.
Hagsta skola var uppdelad i tre större salar. Upp för mittentrappen till höger låg ”storskolan” och till vänster låg ”småskolan” och vidare åt vänster låg gymnastiksalen. Idag är väggen mellan ”småskolan” och gymnastiksalen borttagen och salen är fylld med vävstolar.
– I källaren var det slöjdsalen. Idag har vi kafé där, säger Anitha.
– I Hamrångeslöjdarnas stadgar står det att vi ska ta hand om och bevara lokalerna här och skolan.
Två elever på skolan
I ”storskolan” står två besökare för dagen. Det är Lars-Erik Larsson som gått på skolan.
– En liten rolig detalj är att min pappa Erik Larsson, när han var bara 14 år, gick och vattnade grunden här midsommaren 1924. Det fick han 25 öre för, berättade han. Sen började jag gå i skolan 1949.
Gun Åsberg är också på besök och hon gick i samma klass som Lars-Erik.
– Ja, vi gick här i samma klass från ettan till sexan.
De båda visar att kaminen stod i hörnet och berättar att det var psalmvers varje morgon.
Lars-Erik bor nästgårds (i gamla lärarbostaden) men för Gun var det längre tillbaka hon var här.
–Men vi hade skolträffar var tredje år ett tag, säger Gun som minns att det nog var tjugo år sedan hon var på skolan senast.