Växtplats är Fixarna i Hamrånges nya projekt - vi besökte Trädgårdsfesten

Lördagen den 7 maj var det Trädgårdsfest i Norrsundet. Vid Rockskolan, ABF var det full aktivitet i trädgården. Markandsstånd med lokala hantverkare och företag som sålde allt från vaniljbullar till hamburgare, och i huvudfokus stod projektet Växtplats för alla. Ett projekt som bokstavligen handlar om att starta upp odlingslotter och öka kunskapen om odling, trädgård, ekologi och få människor att utbyta kunskaper med varandra. Kuxabladet pratade med projektansvarig Alexander Wiberg. 

Alexander Wiberg 

– Det är Fixarna i Hamrånge som står bakom projektet Växtplats för alla, berättar Alexander efter att han planterat om några plantor med några av besökarna. 

– Nu får du lite jord på handen, sa han glatt efter handslaget och det passar ju en dag som denna. 

– Projektet vill skapa odlingar för alla. Ekologiska odlingar som ger avkastning. Det ska vara hållbart, både ekologiskt såväl som ekonomiskt. 

– Nu bygger vi ett nätverk med lokala aktörer. Idag är ABF Gästrikebygden, Leader, Omställning Gävle, Slow food Gästrikland, Insektslandet från Årsunda och Naturskyddsföreningen några av alla som är inblandade. 

Full aktivitet med massa lokala aktörer på plats i trädgården vid Rockskolan, ABF i Norrsundet

– Här är Insektslandet exempelvis. De har med sin kunskap och erfarenhet visat hur du kan bygga egna insektshotell. Det stod ett skåp här i morse och nu är den full av insektshotell. Det är precis sådana möten vi vill skapa. 

– Knyta ihop människor, organisationer och eventuellt företag.

Alexander berättar att visionen är en åker där lotter kan skapas och där privatpersoner kan ha sin lilla plätt. 



Alexander Wiberg och Sofie Källström.  

– Kompisar eller en familj vill odla. Till exempel chili, säger en entusiastisk Alexander och visar med händerna då han förklarar. Där odlar de sin chili och om de behöver hjälp med något haffar de en trädgårdsmästare som också finns på plats, som kan ge sina expertkunskaper. Men själva arbetet utförs av den här personen som vill göra en fantastisk chiligryta med egna grönsaker. 

– Växtplats för alla blir ett nav, som alla kan ta del av. Där skapar vi en gemenskap och eftersom någon är expert på insekter, någon är expert på grödor och en annan är kock och vill odla sin chili, så kommer alla få mer kunskap. 

– Jag tror att folk fått upp ögonen för odling och självförsörjning, såsom världen ser ut nu, med pandemier och kriget i Ukraina. Då vill man gärna bli självförsörjande och ha något hemma. 

Alexander är  från Harkskär och jobbat med projektet sedan 1 september 2021. Trädgårdsfesten beskriver han som något av en startpunkt. Med och drar i projektet är även Sofie Källström som är verksamhetsutvecklare på ABF, Fyren. 

– Det är en fantastisk dag och det har kommit jättemycket folk. Det är jättekul! 

Malin Svedlund från Linas Bageri och Café sålde bullar. 


Sofie framhåller också vikten av samarbeten och möten och ser Trädgårdsfesten som ett bevis på att de är något stort på spåren. 

– Redo, second hand-butiken här i Norrsundet kom med möbler till dagen, det är bara ett bevis på att alla har något de kan hjälpa till med och ge. 


Nu kommer Växtplats för alla att inhysas i samma hus som Rockskolan, något både Alexander och Sofie är positiv till. 


– Nu kommer det vara aktiviteter och kurser här även på dagtid, säger Sofie, tidigare har musikerna mest varit här kvällstid. 

– Det är ju jättebra med Rockskolan, det ska vara lite skitigt och jordnära sådär. Det är då det blir som bäst, säger Alexander. 


Fler artiklar på Kuxa.se