Norrsundskamraterna - 100 år
Kuxabladet besökte under lördagen 27 juli en pigg 100 åring. Det var nämligen sällskapet Norrsundskamraterna som hade sin träff.
– Föreningen bildades 1924 och utgick från att några fick idén med kamratträffar på 1920-talet, berättar Ronnie Bäcklin, som är en av arrangörerna.
Till grund för det låg emigrationsvågen på 1910-talet då väldigt många från Norrsundet flyttade till Amerika.
– Från början var det utflyttade människor som satt i styrelsen, de skrev väl brev till varandra, antar Ronnie. – Sen hade de hade en värdfamilj här i Norrsundet som tog emot dem, de började med möte på fredagen och åkte sen runt om i Gästrikland. Med supén i Norrsundet på kvällen och kyrkobesök i Bergby på söndagen. På det viset såg det ut under de första träffarna.
– Sedan dess har det varit träffar var femte år. Det har varierat i deltagande, men 1984 var det 500 deltagare. Det brukar bli ett par hundra som kommer och går under dagen.
– 1954 var det tvåhundra som åt supé i gamla folkets hus i Norrsundet.
Ronnie har läst på om kamraternas historia.
– På 70-talet när kamraterna firade 50 år skickades 400 personliga brev ut till före detta Norrsundsbor och 230 deltog.
– Men idag är det svårare, för på den tiden prickade de av klasslistor och fick mycket hjälp av företagare som skötte det administrativa.
– Nu är vi ett litet gäng på sju stycken som gör det mesta möjliga. Därför blir jag guide på tipspromenaden och sen gör både det ena och det andra, berättar Ronnie.
Den precis avslutade tipspromenaden innehöll tio frågor med lokalhistorik.
– Beroende på ålder och vart man arbetat någonstans varierade nog svårighetsgraden på frågorna. Det var en del öknamn med i tipspromenadsfrågorna. De som visste svaret hade säkert jobbat intill de här personerna, inte lika lätt för de som inte jobbat på fabriken.
– ”Pysen” till exempel vad hetta han? Ja, ”Pysen” hette Ingmar Eklund och historien går att det kom någon ner på Verket och frågade efter Ingmar Eklund och Pysen funderade tills han kom på att ”Det är ju jag!”.
Världen såg annorlunda ut förr, idag har folk kontakt med varandra med teknikens hjälp.
Världen såg annorlunda ut förr, idag har folk kontakt med varandra med teknikens hjälp.
– Förr planerade många som bodde i USA sin semester för att pricka in träffen och då hade folk inte sett varandra på många år. Så är det ju inte riktigt idag.
Ronnie berättar vidare om aktiviteterna. Under lördagen var det middag på Bergmans fisk och underhållning. Anordnade båtturer utgick från Bergmans fisk och samtidigt var det underhållning och fika på Fyren.
– På arbetarmuseet har vi utställningar. Bland annat ”Fabriken som försvann” av sällskapet Rudan under ledning av Kalle Bohman och Anna Sohlman. – Åke ”Pillan” Sjökvist har gjort en utställning om Norrsundskamraterna. Och en utställning om Nedjan har vi också satt upp – från när vi körde teaterföreställningen.
Ronnie Bäcklin har varit involverad sedan 2014 och de har räknat till ungefär 200 deltagare varje tillfälle.
– Men det ser ut att vara färre idag, det kan ju bero på det luriga sommarvädret.
– Det här är ett sätt för mig och för oss att sätta Norrsundet på kartan och visa att saker händer. Det är behållningen.
– Nästa träff blir 2029 och då får vi se hur det blir då. Men vi anpassar träffen efter behov.