Ja till rivning av Bresiljedammen och Masugnsdammen

Omslagsbild: Masugnsdammen 2024. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Vreden och stridsviljan växer i Åmot och bland Ockelbos beslutsfattare efter att Mark- och miljödomstolen har sagt ja till Nilsson Kraft AB:s önskan att riva dammarna vid Bresiljorna och Masugnsfallet. Därmed försvinner två av de viktiga sjöarna och vattenspeglarna i Åmot och i Testeboåns vattensystem. Och inte minst en av Ockelbos finaste, och Åmots enda större badplats Masugnsdammen.


Bakom dramatiken finns en ny lagstiftning som kräver moderna miljövillkor även för små vattenkraftverk. Det innebär att i princip alla ägare till små vattenkraftverk måste ansöka om nya villkor. Nilsson Kraft AB som äger alla utom två av verken i Testeboån har bedömt att det är för kostsamt att bygga om dem för att motsvara miljökraven, som bland annat kräver ordnad passage för vandrande fisk. Företaget har därför ansökt om, och nu fått ja till, att få riva alla dämningar.


Dammarna kommer därmed att försvinna och kvar blir något som liknar de flodfåror som de såg ut för 300 år sedan.



Den vandrande fisken är att gratulera men besvikelsen och vreden är stor hos de tvåbenta individer som under de senaste 300 åren har levt med dammarna och vattenspeglarna.

– Vi tycker självfallet att det är viktigt att ta miljöhänsyn och att fisken ska kunna ta sig förbi. Men vi menar att det är lika viktigt att väga in hänsyn till kulturmiljön och sociala aspekter, säger Kenneth Norén, ordförande i Byrådet Åmot.

Domarna överklagas

Allt sådant har Mark- och miljödomstolen valt att bortse från i domarna. Båda domarna kommer dock att överklagas, bland annat av Byrådet Åmot. Men för att nästa instans – Mark- och miljööverdomstolen – ska riva upp domarna krävs att nya fakta i målet kan presenteras.
– Vi är bedrövade men stridsviljan är stor. Vi ger oss inte utan fortsätter tills det tar definitivt stopp, säger Kenneth Norén.

Conny Olsson, boende vid dammen. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Torunn Ohlsson och brodern Conny Olsson som bor i varsin gammal flottarstuga intill Masugnsfalletdrabbas särskilt hårt av domen. Deras sjötomter blir ett minne blott. Torunn uttrycker ilska och bestörtning över att bli av med sitt paradis sedan 1965 men säger att det är minst lika illa att hela bygden med en unik kulturmiljö drabbas. Conny å sin sida är förtvivlad och uppgiven efter att, som han säger, ha uppvaktat 24 politiker som inte ens har bemödat sig om att svara. För Connys del handlar det hela dessutom om han ens ska kunna ta sig till sitt hus. Idag kan han köra över den bro som går över den fördämning som nu ska rivas.

Torunn Olsson i mitten, redogör för domstolen. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

I deras fall har domstolen ändå gått med på att de drabbas och Nilsson Kraft AB döms därför att betala 200 000 kronor vardera till syskonen. Det är exakt hälften så mycket som de hade yrkat och de kommer att överklaga domen.





Ockelbo kommun vill ta strid

Det gör även Ockelbo kommun som redan har överklagat domen om Bresiljedammen och som nu är i full färd med att vässa knivarna för att försvara Masugnsdammen.





– Vi ger oss inte! Än har inte dammluckorna stängts helt, säger Magnus Jonsson med en spontan och ofrivillig lustighet.



För i själva verket ser han väldigt allvarligt på den här frågan, i synnerhet som det handlar om en relativt ny och oprövad lagstiftning som nu tillämpas och ska bilda praxis.


– Jag har inga problem att förstå att det är viktigt med fria vandringsvägar för fisk. Men jag har problem med de konsekvenser som uppstår om vi plötsligt ska skapa naturmiljöer som går 300 år tillbaka i tiden, säger han och tillägger att han förgäves har sökt stöd hos såväl regionala som nationella myndigheter. Mest besviken är han på Länsstyrelsen.

Sen kan jag inte komma ifrån att det hela känns som ett exempel på motsättningen mellan stad och land,


– Det är inte juste att vi ska stå helt ensamma med den här frågan, den är alldeles för stor och nationellt viktig för en enskild liten kommun. Sen kan jag inte komma ifrån att det hela känns som ett exempel på motsättningen mellan stad och land, säger han.


När det gäller Bresiljedammen så berör domen i första hand en privatperson vars tomt gränsar till dammen och i andra hand verksamheter nedströms dammen. Kuxabladet har utan framgång sökt markägaren för en kommentar.


Mer från Åmot