Nytt värmesystem i Åmots kyrka

Åmots kyrka får bergvärme och vattenburna radiatorer. Vi har träffat Christina Danielsson, kyrkoherde, och Tobias Ström som är kyrkogårds- och fastighetschef i Ockelbo församling. 
– Det var tidigare direktverkande el här. Nu kan vi hålla en högra grundtemperatur och ha kyrkan öppen oftare, berättar Tobias.

Med stigande elpriser var bergvärme en lösning Ockelbo församling kikat på. Åmots kyrka har sedan ett antal år tillbaka, enligt ett beslut från kyrkorådet, varit vinterstängd mellan jul och påsk.
– Vi värmde för begravningar och dop, berättar Christina.
– Från början flyttade vi, efter kyrkorådets beslut, även begravningarna till Ockelbo kyrka, men det blev inte bra för Åmotsborna.

En liten, men effektiv, bergvärmeanläggning har installerats

Även kyrkan i Lingbo fick ett uppgraderat värmesystem för ungefär fem år sedan.
– Där fanns ett vattenburet system redan på plats. Arbetet i Åmots kyrka har varit en betydligt större apparat, berättar Tobias.

Höga kostnader för direktverkande el har påskyndat ett beslut som på sikt inte bara kommer ge ekonomisk vinning.
– Det känns kul att visa att vi satsar på kyrkan här. Vinterstängningsbeslutet kommer vi kunna riva då detta arbete är färdigt och då kan vi öppna för fler aktiviteter, säger Christina.
– Vi beräknar att driftkostnaden efter den här insatsen kommer kosta en tredjedel mot den direktverkande elen, säger Tobias.

Investeringens nota hamnar på ungefär 1,5 miljoner kronor och nu kommer grundtemperaturen i kyrkan vara 15 grader, jämfört med nuvarande sju grader.
– Det är bättre för inventarierna också och med bergvärme minskar brandrisken.

 Även vattenburna bänkvärmare har installerats och alla uppdateringar har skett under övervakning av en antikvarisk myndighet, för att så lite förändringar som möjligt görs med interiören.
– Det är ett samarbete mellan oss och Länsstyrelsen. Det är en dialog vi alltid har, kring material, färger och tillstånd.

December 2023, arbetet med att installera radiatorer och dra rör är i full gång

Tobias berättar som exempel att bänkarna måste skruvas fast med gammalmodig spårskruv.
– Ledningarna till radiatorerna har dolts så gott det går och har dragits fram genom de gamla värmekanalerna från pannrummet. De målas även i en färg som gör att de smälter in.
– Den antikvariska delen ska också slutbesiktigas, det gäller i alla våra miljöer, och måste göras av utbildad antikvarie.

Detalj: Vattenburna bänkvärmare

Värmesystemet är en del av de senare årens satsning på kyrkan i Åmot, som även fått fönster, tornspira och portar renoverade och en ny klocklucksöppning – samt en ny väg till minneslunden vid Bunges kapell.
– Några radiatorer kunde även återanvändas i Bunges kapell.

 I mesta möjliga mån har lokalt förankrade entreprenörer anlitats. Att få hit personer som känner en personlig koppling till bygden tror Tobias leder till ett resultat där det lagts ner lite extra omsorg.
– Bland dem som arbetat med renoveringar och uppdateringar i och kring Åmots kyrka finns Ola Larsson, Samuel Alneberg, Jörgen Markström, Kaj Halminen, Kent Persson och Pär Erlandsson.
– Ola gifte sig i Åmots kyrka och tyckte det var väldigt roligt att få jobbet.

Christina påtalar värdet av ett gott hantverk och att de flesta känner stolthet kring kyrkan som finns på orten.
– Det gäller inte bara i Åmot. Oavsett vad man tror på vill de flesta att byggnaderna är väl underhållna och tillgängliga, det är alla församlingsmedlemmar med och möjliggör genom att betala kyrkoavgiften.
– Man kan till exempel vara med i församlingen för byggnadernas skull.