Boktips: Krukväxtbok och en roman

Överlevnadsguiden för dina krukväxter – Tips till den ofrivilliga växtdödaren

av Veronica Peerlees

Främst en bok för ovana krukväxtodlare men även mer erfarna kan nog få ett och annat tips.

Boken inleds med små illustrationer av krukväxterna med både dess svenska och vetenskapliga namn, vilket gör det enkelt att hitta växten i boken utan att veta dess växtnamn.

Trots bokens mindre format innehåller den mycket information och har en trevlig layout. Den första delen i boken går igenom grunderna i krukväxtodling som att köpa, sätta i kruka och placera, vattning, näring, omplantering, ohyra och sjukdomar. Den andra delen handlar om 119 olika krukväxter där det beskrivs hur varje krukväxt ska skötas, vilken plats den föredrar, hur ljust den vill stå och hur den ska vattnas och få näring. Det är även fakta om olika problem växten kan få som ohyra, bleka eller gula blad, mörka fläckar eller om den tappar bladen och vad som behöver göras för att rädda växten.



Kungen av Nostratien

av Tony Samuelsson


Författaren John kontaktas av det stora fina bokförlaget för ett hemligt möte. Hans självförtroende som författare är naggat i kanten efter två förbisedda romaner och den tredje vill liksom inte komma. Erbjudandet han får från förlaget är att gå igenom ett manus från den kanske störste författaren på marknaden. Han, Göran Frid, har drabbats av en stroke och det manus han före insjuknandet lämnat till förlaget är fyllt av märkliga luckor. Det måste hemligt rättas till och John får en rejäl summa pengar och tillgång till en skrivarlya i innerstan.

Spökskrivande alltså och naturligtvis utan att det märks. Frids närmaste är införstådda och John försöker nu på olika sätt lista ut varför dessa luckor finns och vad som kanske ska stå där. Det utvecklas till närmast en thriller. Samtidigt finns en underhållande parallell handling från Johns barndom då hans mor, hårfrisörskan, umgicks som vän med Ivar Lo-Johansson.


Gåtorna omkring de märkliga hålrummen i romanen upptar snart Johns hela tid och frågorna om skrivandet och språket hopar sig. Tony Samuelsson debuterade 1989 och har tidigare  skrivit för både vuxna och ungdom.


Fler boktips på Kuxa.se