Boktips från Ockelbo folkbibliotek

Beredskapsfolket
av Lars Ericson Wolke

Det har skrivits mängder av böcker om andra världskriget och det är ett ämne som intresserar och verkar outtömligt. Den här boken har en lite annorlunda infallsvinkel. Den fokuserar på beredskapstiden i Sverige 1939-1945, och den handlar framförallt om hur vardagen såg ut för de inkallade, men också för de som var hemma. 

Närmare 2 miljoner män var inkallade någon gång under de här åren, många flera gånger. Hur fungerade det för familjerna hemma när försörjningen delvis försvann? Hur fördrevs fritiden i fält? Hur fungerade allt praktiskt omkring inkallelserna. Det var ju en stor apparat som drogs igång. Vad gjorde militären till sjöss, i luften och på landbacken? Boken tar upp alla tänkbara aspekter på detta. Även om fokus ligger på hur det var i Sverige och hur vi löste logistiken omkring beredskapen så finns naturligtvis utrikespolitiken med. Hur var stämningen de första åren och när våra grannländer blev ockuperade? Krigshotet var ju ständigt närvarande. 

Författaren är professor vid försvarshögskolan och har tidigare gett ut fackböcker i ämnet.

Kulan som inte träffade av Richard Osman
Av Roger Svedberg

Tredje boken om torsdagsmordklubben. De tidigare rekommenderas också förstås. Deckare som du blir lite glad av, ganska befriade från alltför detaljerade våldsskildringar. Underfundiga historier berättade med glatt humör. Boken utspelas på ett fashionabelt äldreboende på Englands landsbygd..

För att fördriva tiden träffas några av de boende på torsdagar för att försöka lösa olösta brott. I gruppen finns vitt skilda kompetenser, en psykolog, en tidigare stridbar fackföreningsman och en tidigare underrättelseagent bland andra. De lever ett gott liv, ofta med en flaska vin. Dock en smula långtråkigt ibland och de engagerar sig med liv och lust i de fall de tar sig an. Även om böckerna bjuder gott humör finns hela tiden ett stråk av vemod. Människor de håller av på boendet får förstås ålderskrämpor, minnet sviktar och krafterna sinar. 

Författaren slår ett slag för vikten av att ta vara på äldre människors kompetens. Historierna är engagerande och spännande, kanske lite av ”feelgood-deckare”.