Vi besöker Jädraås surdegsbageri

Kuxabladet besöker Lars och Eva Nordlund som driver bageri och sommarcafé i Jädraås. Då vi rullar in på grusplanen möts vi av Eva, medan Lars sitter utanför bageriet i skydd från den för dagen strålande solen. Det bjuds på kaffe och utsökta kanelbullar från caféet och vi får även hälsa på hunden Ozzy, döpt efter rocklegendaren Ozzy Osbourne.

– Innan Ozzy hade vi hunden Lady, som fick sitt namn efter artisten Lady Gaga, säger Eva.

Det är nu fjärde säsongen paret driver surdegsbageri och sommarcafé på platsen. Men hur gick det till att Eva, som är utbildad socionom från Stockholm och bodde i Småland under uppväxtåren, och Lars som är utbildad tandläkare med rötter i Svärdsjö, kom att driva denna verksamhet i Jädraås?

Arvegods och starka färgkombinationer i bageriets ena hörn. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Lars tar ut ett nytt lass med surdegsbröd. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Kortfattat kan vi snart fastslå att det inte är första gången paret byter spår i livet. De flyttade till Jädraås 2006 och tog med sig en framgångsrik rörelse nerifrån Skåne inom vilken de byggde, monterade och sålde massagebänkar. Eva och Lars sålde rörelsen som de då haft i drygt 20 år och visste sedan inte riktigt vad de skulle göra.

– Vi behövde en paus och enades till slut om att göra något på cykel, vi gav oss ut på en cykeltur, förklarar Eva.

Den lilla turen varade 4,5 månader, de bodde huvudsakligen i tält och gick genom Norge, Island, Kanada och slutade på Kuba.

– Från juni till jul på hjul, summerar Lars färden.

Det var under den utsvävningen paret fick idén att starta ett mikrobryggeri. Jädraås bryggeri etablerades 2011  och låg bland annat bakom numera klassiska ölsorter som till exempel Kingkong  och Vetefan.


Det var under den utsvävningen paret fick idén att starta ett mikrobryggeri. Jädraås bryggeri etablerades 2011  och låg bland annat bakom numera klassiska ölsorter som till exempel Kingkong  och Vetefan.



Bryggerirörelsen höll de igång i många år men sålde till slut företaget under 2018. De rymliga lokalerna hade de kvar och så även nyfikenheten och entreprenörsskapet – som både Eva och Lars tydligt besitter.

– Det var under pandemin jag började baka bröd. Jag har gått youtubeuniversitetet i ämnet, även om det givetvis även finns mycket synonymt mellan att jäsa öl och bröd också.

– Men Lars bakade även bröd för längesedan, som såldes på den lokala loppisen, tillägger Eva.

Surdegskreationerna ville Lars och Eva dela med sig utav och det stod inte på innan paret med stöd av leaderprojekt införskaffade såväl degblandare som ugn och startade en verksamhet.

Egentillverkade jäsningsfat som 3D printats med surdegsbageriets egna logga på är en av Lars många innovationer. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.

– I början blandade jag degen med slev, det var väldigt tungt, säger Lars som drabbades av en stroke 2012 och förlorade mobiliteten i vänsterarmen.

– Jag brukar kalla mig för den enahanda bagaren.



Inom ramarna för verksamheten är det Lars som är bagare och Eva konditor. I butiken bakas alltid något bröd på helvete, rågsikt samt rågmjöl och det utökas med andra sorter som faller Lars i smaken för dagen. Lars berättar att själva bakandet fortfarande kan vara en utmaning.

– Det är fortfarande saker som är ett mysterium i processen. Det är svårt att bli fullärd.

– Receptet bygger på relationen mellan vatten och mjöl, det man kallar “Bakers percentage”, förklarar Lars.


Både Lars och Eva är pensionärer med stor drivkraft, hur kommer det sig att de väljer att göra detta år efter år?

– Vi vill skapa aktiviteter i byn och bidra till dess attraktioner, Jädraås är verkligen levande på sommaren, säger Eva.


En hel del smått och gott finns förutom matbröd. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Surdegsbageriet har som mest besökare då den levande museijärnvägen Jädraås-Tallås kör sina ångtåg och drar folk till orten.

– Någon gång har vi haft över 93 köp och köer hela dagen. Det blir lätt trångt här men besökarna har gott tålamod, säger Lars.


Förutom surdegsbröd finns även fika och glass till salu. Det finns också en italiensk hylla, med oliver, balsamvinäger och liknande produkter att tillgå. Under augusti har bageriet öppet torsdag, fredag och caféet lördag till söndag, innan de övergår till helgöppet på sensommaren.

– Vi serverar även vegetarisk soppa och samt quiche Lorraine paj, säger Eva.

– Nytt för i år är att man även kan handla bröd direkt ur vår frys. Det är självservice och betalning med swish, berättar Eva.

Surdegsbageriet kommer även finnas på plats i Ockelbo under Wij Trädgårdars skördefest.

– Våra produkter kan ni även finna på gårdsbutiken vid Säbyås gård i Ockelbo.


Bland andra högtider i Jädraås märks jullördagen i november , som även brukar bli säsongsavslutningen för bageriet.

– Det blir stort i år med bortåt 25 aktörer som har aktiviteter i byn, berättar Eva som även är en representant i Jädraås byråd.

– Efter det stänger vi värmen i bageriet och det får åter sakta vakna igen i april, säger Lars.

Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Fler företag i regionen