Lingbo Kulturfönster – Öppnar nya dörrar

I Lingbo har det bedrivits snickeriverksamhet sedan slutet av 1800-talet, men det var nära att den eran gick i graven under förra årtiondet – då Svenska fönster efter 12 år ville avyttra eller avveckla verksamheten på orten.

– Det skulle högst sannolikt lagts ner om det inte kunnat säljas. Min känsla var att det skulle gå att göra någonting bra här, när möjligheten att köpa verksamheten uppstod tog jag chansen, berättar Thomas Liw. 

Daniel Ljungberg och Thomas Liw driver Lingbo Kulturfönster. Alla foton: Henrik Westberg, Kuxabladet

Kuxabladet besöker företaget Lingbo Kulturfönster, som idag drivs av Thomas Liw tillsammans med Daniel Ljungberg. 
– Det var en rejäl “köttning” i början, med jobb på dygnets alla vakna timmar, berättar Thomas – som drog igång rörelsen då övertagandet var klart och med start första januari 2019.

Daniel kom in företaget som delägare under 2021. Både Daniel och Thomas är från Edsbyn, de samåker ofta till jobbet och delar kontor. 

– Vi kompletterar varandra väldigt väl och arbetar bra tillsammans, säger Daniel.

– Thomas och jag är väldigt samkörda, har en bra struktur och tät dialog.

Att företaget fick finnas kvar i Lingbo ser ledarduon positivt på.

– Det sitter mycket historia i väggarna här, samt att det finns mycket kunnande naturligtvis, säger Daniel.

– Att vara i ett litet samhälle ger en sorts närhet och känsla som är fin, tillägger Thomas.

Företaget sysselsätter cirka 25 personer, varav fem-sex bor i Lingbo, Andra pendlar främst från Ockelbo, Kilafors, Bollnäs och Edsbyn. 

– Det är viktiga arbetstillfällen, samt att det känns bra att verksamheten inte dog ut, säger Thomas.

Lokalerna på cirka 6500 kvadratmeter ägs av Kedjeexperten, men Lingbo Kulturfönster har gjort anpassningar och expansioner. Byggnaden är avlång med träintag i ena änden och från andra änden görs arbetet med glas och övriga insatsvaror.

– Det är ett bra flöde i produktionsupplägget, allt möts på mitten där vi färdigställer, packar och levererar produkterna.

Och vad är det då egentligen som produceras på Lingbo Kulturfönster? Ja, som namnet antyder är det primärt fönster som produceras här - men sedan i maj månad i år gör företaget även ytterdörrar.

– Varumärket Lingbo Kulturfönster fanns innan företaget tog namnet, då var det under Svenska Fönster i Edsbyns regi.

Under rundturen finns många frågor till Daniel och Thomas, det märks att ägarduon är involverad kring alla processer som händer ute på golvet Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Idag gör vi allt här, från ax till limpa. Sågar, hyvlar, bearbetar, sätter samman, målar, monterar och skickar till kund.
Det mesta av företagets produkter säljs genom återförsäljare, traditionella byggvaruhandeln samt att de även säljer direkt till husfabriker.

– Kunder har vi från Kiruna till Ystad, vi är väletablerade i hela landet.

En del av Lingbo Kulturfönsters styrka är deras förmåga att specialanpassa fönster enligt kundernas exakta önskemål. 

– Vi kan göra nästan vilka former som helst. Våra produkter är en blandning av traditionellt hantverk och maskinell framtagning, säger Thomas.

Lingbo Kulturfönster använder de finaste råvarorna i form av solid stamblocksfura.

– Det är vackert, miljösmart och hållbart med trä. I princip ingen aluminium eller plast finns i våra produkter.


– Alla produkter är CE-märkta. Det ska egentligen alla dörrar och fönster vara, våra är det, fastslår Thomas.

Daniel och Thomas har båda tidigare erfarenhet av inköp, försäljning, produktion och utvecklingsarbete inom fönster- och dörrindustrin. 

– Toppat med kunniga hantverkare och inhouse utveckling av produkter finns goda möjligheter för oss att fortsätta utvecklas, säger Daniel.

Den senaste innovationen är alltså en ytterdörr som Lingbo Kulturfönster skapar från scratch. Det är en produkt som ofta efterfrågades av kunderna och nu alltså kan levereras.

– Vi visade upp den för första gången på Nordbygg, vilket är Skandinaviens största byggmässa, säger Thomas. 

– Dörrbladet är av massivt ramträ, 76 millimeter tjockt, och har en gedigen känsla.

Dörrens tröskel görs av ek, vilket är ett mycket slitstarkt träslag.

Inåtgående fönster Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

På frågan om hur många fönster och dörrar som lämnar Lingbo Kulturfönster årligen svarar Daniel lite kryptiskt.

– Vi levererar mellan 8000-10000 “luft” per år. 

Termen luft betyder enkelt översatt antal öppningsbara enheter. Den säger inget om fönstrens egentliga storlek, produktionstid eller kostnad.

– Vår huvudprodukt är fönster som består av två kopplade bågar, med två plus ett glas och riktiga glasdelande spröjs som man gjorde dem förr i tiden, förklarar Thomas – samtidigt som han visar upp och demonstrerar sammansättningen på ett litet fönster.

Den långsmala fabriksbyggnaden passar verksamheten perfekt Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Det är en lågkonjunktur i byggbranschen just nu. Att vi kunnat ta fram ytterdörrar samt ett inåtgående fönster ger oss fler möjligheter att expandera, säger Daniel.

Företaget ligger rent tekniskt i framkant och har investerat i många moderna maskiner för att kunna möta det nödvändiga produktionstempot, samt flexibilitet och säkerhet. 

Lingbo Kulturfönster står redo för framtiden.


Alla foton: Henrik Westberg, Kuxabladet