Lingbo kan få Sveriges största solpark
Företaget BayWa r.e. Nordic planerar att bygga en jättelik solcellspark strax väster om Lingbo. Anläggning, som är tänkt att byggas på en areal om cirka 130 hektar, ska ha en effekt på hela 110 MW, vilket gör den till störst i landet. Alla ansökningshandlingar är inskickade och om allt går som det ska kan solparken börja leverera el redan om två till tre år.
Det är den internationella solkraftsjätten BayWa r.e:s nordiska dotterbolag som fått upp ögonen för Lingbo. Projektledaren och tillståndsansvarige, Martin Sjödahl, förklarar att det är en kombination av olika faktorer som ligger bakom.
– För det första är behovet av förnybar energi stort och solenergianläggningar går jämförelsevis fort att bygga. Vi har letat efter skogsmark utan väsentliga natur- och kulturvärden som går lätt att bebygga, liksom en plats där vi inte har några närboende och framför allt där det finns anslutning till stora elledningar, säger han.
Hittills har det varit stora och infekterade strider när solparker har byggts eller planerats på jordbruksmark. Det problemet räknar Martin Sjödahl alltså med att de ska slippa i Lingbo där de planerar att arrendera skogsmark av Kopparfors, mark som gränsar till det planerade bygget av data- och serverhall cirka två kilometer väster om Lingbo i anslutning till Grönvikens ställverk.
– Det blir visserligen lite dyrare att bygga på skogsmark än på åkermark. Vi ska dessutom ta miljöhänsyn vid planeringen och kommer att spara all skog med naturvärden och bevara kulturlämningar. Men den ökade kostnaden uppvägs av den elinfrastruktur som finns och utvecklas i Lingbo, säger han och hänvisar till att både Svenska Kraftnät och Ellevio förstärker ledningsnätet och bygger nytt på platsen.
– De nya ledningarna kommer att gå precis i södra kanten av det område där vi vill bygga. Det är en stor fördel eftersom det annars är enorma kostnader involverade när det gäller ledningsdragning.
Positivt med närhet till vindkraft
En annan fördel med lokaliseringen till Lingbo är, kanske något otippat, närheten till vindkraftparkerna Åmot-Lingbo och Tönsen med sina 58 vindsnurror.
– Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det utmärkt eftersom sol- och vindel kompletterar varandra så väl. När det blåser mycket så lyser oftast inte solen och vice versa, säger Martin Sjödahl.
Martin Sjödahl. Foto: BayWa r.e. Nordic
För att ge en uppfattning om storleken på den planerade solparken i Lingbo kan nämnas att de för närvarande största solparkerna i Sverige levererar en effekt på cirka 20 megawatt. Senare under 2025 tas dock en ny anläggning i Hultsfred i drift och den är på 100 megawatt, alltså något mindre än den som planeras i Lingbo som är på 110 megawatt. Och 110 megawatt motsvarar en årsproduktion av el på 110 GWh (gigawattimmar), vilket i sin tur räcker för att förse 22 000 hushåll med el.
Efter att ha genomfört samråd och bland annat gjort en miljökonsekvens-beskrivning och en teknisk beskrivning av anläggningen skickades en ansökan in till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i slutet av 2024. Martin Sjödahl tror att de får vänta på besked till i slutet av det här året. Först då kommer de att fatta beslut om att bygga eller ej. Och om de väljer att bygga så kommer det att gå förhållandevis fort.
– I sådana fall skulle vi kunna börja leverera el redan under 2028, säger Martin Sjödahl.