Agnetatårtan är tillbaka

Kuxabladet möter Agneta i egen hög person, på Sveas Kafé

Året var 1960 då Agneta Källberg på sin sextonårsdag fick en specialkomponerad tårta i present av sin far, konditorn och bagaren Vidar Lidström. Den kom att heta Agnetatårtan och är idag en riktig Ockelboklassiker, men då Agneta först fick tårtan berättar hon att hon tyckte det var pinsamt.

– Idag är jag väldigt stolt över tårtan, berättar Agneta.

Agneta tror att Vidar haft mycket att göra på Lindströms konditori, som vanligt, och därför glömt att skaffa en födelsedagspresent till Agneta. Han använde istället sin kreativitet och skapade en fin gåva till sin dotter.

– Tårtan började sedan säljas i fiket och blev väldigt populär.

– Det fanns många konditorier på den tiden. Till morsdag tror jag nästan alla beställde en tårta, inte specifikt en Agnetatårta – men det var väldigt mycket att göra. Det var tider det!

Lindströms konditori låg där kvarteret Uret ligger idag, mitt i Ockelbo centrum. Det var ett bageri i källaren, butik och café på entréplan och en rymlig lägenhet ovanpå. 

– Jag fick jobba mycket. Stod ofta i kassan och serverade. 

– På somrarna hade vi ofta problem med getingar, som drogs till alla sötsaker, minns Agneta.

Catharina Frank är den ende som kan skapa Agnetatårtan utifrån originalreceptet. Till höger syns Agneta Källberg som var inspiration till tårtan från början

Vidar och hustrun Gunvor jobbade hårt, hon skötte de administrativa sysslorna och stod i butiken medan Vidar bakade. På Lindströms konditori jobbade även Inge Blom, som tog över rörelsen i slutet av 70-talet. I en liknande konstellation som tidigare ledning hade Inge hustrun Anita till hjälp samt dottern Catharina som ofta blev att hjälpa till. 

– Jag hjälpte till i köket och på bageriet, vi bodde på övervåningen, berättar Catharina.

– Mamma och pappa var alltid på jobbet. Ofta möttes de i trappan, då en skulle till jobbet och den andre skulle gå till sängs.

Medan Catharina valde att gå en tvåårig utbildning för att bli bagare och konditor valde Agneta en annan väg och jobbade inom jordbruk med maken Håkan Källberg i Säbyggeby.

– Bagare blev jag inte. Jag älskar djur och det har jag jobbat med, mjölkat kor, säger Agneta. 

Agnetatårtan fortsatte bakas av Inge Blom. Då Lindströms konditori lades ner 1985 tog han med receptet till Mattes bröd, där han fick anställning, och fortsatte att tillverka tårtan hos dem. 

– I ett försök att skydda receptet undersökte Mats Rosén möjligheten att söka patent för tårtan, men det gick inte för det finns mycket som är snarlikt, berättar Catharina.

Tårtan har bland annat sålts på ICA Ugglebo och förses då med en innehållsförteckning.

– Själva innehållet är inte hemligt. Hemligheten är hur man gör den.

– Som bagare är man väldigt noga, vi väger allt och vill ha koll på exakta gram. Det är skillnad mot att vara kock.

Agnetatårtan säljs på Sveas

Innehållet i tårtan är väldigt exklusivt och Agnetatårtan är inget man bara köper. Den kommer finnas regelbundet på Sveas kafé, där Catharina nu jobbar, men inte alltid. Agnetatårtan kan redan idag beställas från Sveas kafé.

– Det är ett mathantverk och tar tid att sätta samman. På Sveas finns inte samma resurser som på ett bageri.

Det var nu ett bra tag sedan några riktiga Agnetatårtor har kunnat säljas. 

– I samband med att Mattes bröd köptes upp försvann en del maskiner som behövdes. Så sedan förra sommaren har det inte gjorts några Agnetatårtor från originalreceptet.

Receptet är det idag endast Catharina Frank som har

Agnetatårtan säljs fryst och är som godast om den tas ur frysen kvällen innan den ska serveras och övernattar i kylskåpet.

– Den är godast då den är lite fryst.

Vare sig Catharina eller Agneta är så värst stora på sötsaker, vilket säkert kan kopplas till att de växte på på konditorier.

– Jag tar hellre en god smörgås, säger Catharina.

Även Agneta konstaterar efter lite eftertanke att det var väldigt längesedan hon åt tårtan som uppkallats efter henne.

– Jag är inte heller så mycket för fika, avslutar Agneta.