Linas Bageri och Café - besök caféet i Bergby

Det var i augusti 2021 Malin Svedlund och Sofie Andersson tog över bageriet i Bergby och startade Linas bager och café. Nu närmar vi oss 1-års jubileum och Sofie och Malin kan se tillbaka på ett år som kan sammanfattas som en bra start och som givit dem mycket erfarenhet.

– Vi vill fortsätta utveckla verksamheten och bli ett ställe folk åker till för att besöka, berättar Malin.


Sofie och Malin berättar att de fortfarande ser fler och fler nya ansikten som kommer. Inför sommaren syns även nya trender i när kunderna kommer.

– Det är många som äter lunch senare nu, vid 14-14.30 tiden. Det är lite av en omställning, berättar Malin.


 

Linas Bageri och Café 

Öppettider i sommar:
mån-fre 07 - 17.30
Lördagar 09-16
Söndagar 9-15.
Beställningar: 070-402 83 06 

Adress: Vid torget i Bergby, Vijvägen 33 


Jordgubbns-mousse-tårtan kan verkligen rekommenderas! Frisk, lätt, smakrik och lagom söt.



– Även matbrödet som brukade säljas som mest tidig morgon, ligger lite längre och efterfrågan är högre. Fler unnar sig en lyxig frukost, säger Sofie.

– Många vill ha fika att bjuda på i stugan. Småkakor och framförallt längder går det mycket av just nu.

– Ja, folk vet verkligen vad de vill ha och det är längder, säger Sofie och skrattar. 


Malin Svedlund, Linas Bageri och Café.

Under det första året har personalen lärt sig mer och mer om hur mycket som ska bakas och det är en erfarenhet som det ständigt byggs vidare på.

– Vi har ännu inte upplevt alla säsonger. Men vi försöker se till att det alltid finns något kvar hela eftermiddagen.






– Med mera erfarenhet kommer det gå lättare att planera.

– Men sen är det alltid det där med degen, det är otroligt hur olika den kan bete sig från en dag till nästa. Det kan man inte planera för, säger Sofie och Malin instämmer.

Bland andra nyheter noterar vi ett par lokala samarbeten som lyfts fram. Sparrisen till sallader är producerad i Epa (mellan Totra och Bergby) och de har även tagit in glass från Hådäll, som ligger i Häckelsäng.

– Det känns bra att veta att råvarorna kommer från ett par kilometers avstånd, säger Malin.

Lokal glass, från Hådellgården i Häckelsäng.

– Glassen är jättegod och säljs i exklusiva portionsförpackningar.


Precis som tidigare saluför Linas även klassisk kulglass i många olika smaker. Det finns även utvalda produkter från Bergmans fisk i Norrsundet till salu här.

– Vi utvecklar nya samarbeten hela tiden. Vi tar beställningar och kan leverera till större tillställningar, smörgåstårtor är populärt, berättar Malin.



– Även begravningar har blivit något vi gör ofta. Då tar vi hand om allt från att duka till att göra mat och fika.

När vi sitter i solen och pratar utanför caféet kommer Ingrid Färnqvist förbi, hon är en regelbunden kund som idag kommer ner för att köpa lite kakor.

Ingrid Färnqvist, en av alla stamkunder som ofta besöker caféet.

– Jag kommer då och då. Jag var här igår, och i förrgår, säger Ingrid med ett leende.

Då är du ju en riktig stammis, tillstår vi.

– Ja men innan det var det ett tag sen. Men de är otroligt bra, jag är så nöjd med dem, säger Ingrid.

– Igår åt jag kulglass här och det smakade så bra.


De har gott om stammisar som kommer förbi. De är uppskattade och både Malin och Sofie tycker det känns roligt att lära känna nya människor.

– Vi har kinnoa i vissa sallader och i början kanske många körde på med pastasallad istället. Men då en återkommande kund provar kinnoa är det sedan inte ovanligt att de säger ”Jag tar det där jag åt sist, vad var det det hette?”, berättar Malin

Det är mycket som hänt på ett år och redan tidigt satte Linas sin personliga prägel på miljöerna.

– Vi tänkte hur man vill ha då man går och fikar, och gjorde så, säger Sofie. 

Sofie har varit mammaledig större delen av året och hjälper till då hon kan. Men det var duon medvetna om då de tog över, även om timingen inte var optimal så kände båda att det var en chans de inte kunde låta passera.

– Min familj kommer nog uppskatta att Sofie kommer tillbaka för då får jag mer tid över, jag har ofta haft 14-timmars dagar, säger Malin.

– Det har fått bli lite från dag till dag i planeringen. Men vi har bra kemi och har inte svårt att kommunicera med varandra. Vi kan skratta åt misstagen. säger Sofie.

– Vi blir nära varandra på ett annat vis som kollegor. Men vi trivs bra, i år ska vi ta med våra familjer på en gemensam semester till Leksand, berättar Malin.



Malin berättar att hon även ser fram emot att vila ut, läsa bäcker och vara i stugan i Åmot. Sofies sambo har stuga på Kusön där hon kommer spendera en del tid, med bad, båt och fiske på schemat. Den gemensamma semestern kommer infalla i mitten av augusti, då hoppas vi att Sofie, Malin kan skåla och känna stolthet över att fira ett år som ägare av Bergbys enda bageri.

Läs när vi tidigare besökte Linas Bageri & Café


Fler artiklar på Kuxa.se