Recept för chokladtokiga

När jag bakar använder jag oftast Marabou Mörk eller Fazer mörk choklad, eftersom jag tycker att den ger en perfekt chokladbalans. Blockchoklad smakar lite blekt och 70% choklad, som brukar rekommenderas, är för överväldigande.

I båda recepten går utmärkt att byta ut mjöl och havregryn mot glutenfria varianter, och smöret mot laktos- eller mjölkfritt.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Anjas Chokladdröm

Under en period när jag gick på gymnasiet fick hela klassen dille på att baka kladdkaka, så det bjöds på detta minst varannan vecka. 

Sedan dess klarar jag inte av den gamla hederliga sorten, det blev för mycket helt enkelt. Men som med allt annat finns det massor av variationer. Det här är min egen favorit. Den är som en varm chokladkräm inbakad i ett frasigt skal, som en chokladfondantkaka. Du svänger ihop den på 20-30 minuter.

Om du inte gillar ströbröd så går det utmärkt att ”bröa” en bakform med socker istället! Använd i så fall lite mindre socker i kaksmeten.

Ingredienser: 

  • 200 g mörk choklad

  • 200 g smör

  • 4 ägg

  • 2 dl socker

  • 2 ½ dl mjöl

  • 1 tsk bakpulver

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra och bröa en rund eller fyrkantig bakform, gärna med

löstagbara kanter.

2. Lägg smör och choklad i en kastrull och smält på mellanhög värme. Ta bort från plattan.

3. Vispa ägg och socker fluffigt.

4. Blanda ner alla ingredienser i äggvispet. Häll i formen.

5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Kakan ska inte gräddas för länge, detta är en kladdkaka

och den blir snustorr om den blir genomgräddad! Den ska vara härligt kladdig i mitten.

6. Servera med grädde eller glass, eller avnjut den som den är. Bitar av en kallnad kaka ska helst värmas lite innan serveringen, så att mitten smälter och blir mjuk igen.


FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Havrekakor deluxe (Ca 30 stycken) 

De här kakorna kräver lite mera tid än chokladdrömmen men är inte svåra att göra, och resultatet blir gudomligt.

Tips! Använd solrosfrön om du vet att någon nötallergiker ska äta kakorna. Om du är osäker på om någon är allergisk mot stenfrukter så använd russin eller torkade tranbär eller liknande istället. I receptet på bilderna används torkade hackade aprikoser och katrinplommon.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ingredienser: 

  • 3,5 dl vetemjöl

  • 5 dl havregryn

  • 150 g smör, rumstempererat

  • 2 dl socker

  • ½ tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 msk sirap

  • 1,5 dl russin, eller torkade tranbär, eller torkade, hackade aprikoser eller katrinplommon (experimentera!)

  • 150 g hackad vit eller mörk choklad (eller en påse chokladknappar från bakhyllan)

  • 50 g hackad mandel eller hasselnötter (finns färdighackade på påse i bakhyllan) eller andra nötter av

  • valfri sort ELLER solrosfrön

  • ½-1 dl vatten

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, havregryn, smör, socker, salt och bakpulver så att konsistensen blir som brödsmulor. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop degen med händerna. Om den verkar torr så tillsätt mer vatten, men jobba med den en stund först för det kan ta en minut eller så innan degen börjar samla sig ordentligt.

3. Lägg bakpapper på två plåtar.

4. Två olika sätt att baka ut den här kakdegen:

a. Rulla två-tre rullar och låt vila i kylen en halvtimme

Skär sedan skivor och lägg på plåt.

b. Rulla bollar av degen i lagom storlek (lite större än 

pingpongbollar blir bra) och tryck

till dem på plåten så att de blir platta.

5. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Kakorna ska vara guldbruna.

6. Låt kakorna svalna ett par, tre minuter på plåten innan du lyfter av dem med en spatel och låter dem kallna färdigt på galler. Du märker om det är för tidigt att lyfta av dem om de är mjuka. De behöver ha blivit lite stabila först.


Anja HelldalFika