Ockelboelever antagna till Gävleborgs Ungdomsfolkband
Hela tre elever från Kulturskolan i Ockelbo har klarat inträdesprovet till Gävleborgs Ungdoms Folkband, GUF. Spända av förväntan gör de sig nu redo för den första övningshelgen. Under de tre kommande åren ska de spela folkmusik tillsammans med ett 20-tal ungdomar från hela länet.
GUF drivs av Region Gävleborg sedan 2003 och beskrivs som ett av Sveriges mest ansedda folkmusikprojekt för ungdomar. Åsa Pettersson, musiklärare på Kulturskolan i Ockelbo, har hittills haft en elev med i de senaste fyra GUF-generationerna, men aldrig så många som tre.
– Det är ju extra kul, säger hon och berättar vidare att de elever som hittills har varit med i GUF, förutom att de har haft roligt, också lärt sig väldigt mycket.
– De får ovärderliga kunskaper om att agera och framträda på en scen och de brukar utvecklas enormt när det gäller ensemblespel, säger Åsa Pettersson.
Intill henne sitter två av de tre som har antagits till GUF i den här omgången. Det är 15-årigarna Eskil
Sjöberg och Juni Ström som är glada och lite spända inför första övningshelgen med GUF som inleds den 20 september. Den tredje eleven är Ingrid Yamdee som just har börjat på Musikkonservatoriet i Falun och som Kuxabladet skrev om i vecka 36.
Mäktigt att spela i stor orkester
Både Juni och Eskil ser fram emot att få spela folkmusik i stor ensemble igen, något de har längtat efter att få göra i över ett år sedan de var i Norge på en vänortsresa och fick spela i en jätteorkester med barn från olika länder.
– Hela scenen var full, det var en fantastisk upplevelse och det blev så mäktigt, säger Juni. Eskil håller med och tillägger.
– Ja det var så coolt, särskilt som det fanns en massa blås som trumpet, trombon och oboe i orkestern.
Eskil Sjöberg har spelat blockflöjt i Kulturskolan sedan han var sju år. Och han tänker hänga fast vid den.
– Jag förstod instrumentet tidigt, säger han som förklaring till sin förtjusning i blockflöjterna.
Idag spelar han sopranflöjt men även alt- och tenorblockflöjt. Och han gjorde sitt första egna offentliga framträdande nyligen då han spelade i samband med gudstjänsterna i Ockelbo och Lingbo kyrka.
Eskil har vuxit upp med mycket spelande och folkmusik i släkten, farfar spelade till exempel i ett spelmanslag och pappa spelar både blockflöjt och trumpet. När han tänker framåt så hoppas han att musiken kan bli en del av yrkeslivet, även om han inte vet vad han vill bli. Och han funderar lite på att göra som Ingrid Yamdee och söka till Musikkonservatoriet i Falun.
– Annars söker jag till någon annan gymnasieutbildning med mycket musik på schemat. För jag tänker inte gå tre år på ett gymnasium och ha tråkigt, säger han och tillägger:
– Om inte annat så kommer jag att ha världens roligaste hobby.
En fiolspelande marinbiolog
Juni Ström har just börjat undersöka marknaden för att köpa sin första egna fiol eftersom hon redan nu förbereder sig för att lämna Kulturskolan i Ockelbo. Hon tänker flytta till Lysekil om ett år för att gå på ett gymnasium med marinbiologisk inriktning. Och i Lysekil är det kö till Kulturskolan.
– Jag vill bli marinbiolog för jag har alltid trivts nästan bäst under vattnet. Men musiken och fiolen kommer alltid att vara min allra främsta hobby, säger hon.
Både Juni och Eskil berättar att de är jätteglada över att ha fått möjlighet att gå på Kulturskolan och lära sig spela. De hittar så mycket glädje i musiken men det som de pratar mest om är vad Kulturskolan har betytt rent socialt.
– Jag har fått så mycket nya vänner genom musiken och Kulturskolan, säger Eskil och Juni håller med allt vad hon kan.
– Ja, du och jag skulle väl inte ha varit så goda kompisar som vi är utan Kulturskolan. Och det har också varit kul att lära känna både dem som är yngre och dem som är äldre, säger hon.
Båda understryker att de ser jättemycket fram emot att få nya vänner bland de övriga medlemmarna i GUF som kommer från hela Gävleborgs län.
Det som väntar under de kommande tre åren är fyra till fem övningshelger per år, ofta med besök av kända musiker som delar med sig av sin kunskap, ett antal konserter och framträdanden vid folkmusikfestivaler och som final, inspelning av en CD.