Åkessons El - erbjuder helhetslösningar inom solceller

Omslagsfoto Elkedjan, Åkessons El.

Att solceller är ett bra sätt att minska sina energikostnader är de flesta överens om. Men att välja rätt aktör och komma till skott är inte alltid lika enkelt. Nu erbjuder Åkessons El i Ockelbo helhetslösningar med montering, installation och lagring av energi.

– Det finns helt klart en hög grad lyckosökare därute som gör sig okontaktbara så snart installationen är färdig, säger Mattias Lundkvist som driver Åkessons El i Ockelbo.


Mattias berättar att de genom åren ofta blivit uppringda för att installera en solcellsanläggning.

– Jag insåg tidigt att vi skulle kunna erbjuda allt i ett paket, vilket förenklar för kunden samt att vi är en lokal entreprenör som dessutom har en Elonbutik och kan erbjuda bra service.

Under ett par år samarbetade Åkessons El med andra företag som skötte monteringen, men Mattias kände att han ville kunna ta ansvar för hela processen.

– Jag gjorde därför själv installationen på mitt eget hus, dels för att jag var intresserad – men även för att prova på att göra en helhetsinstallation.



Mattias Lundkvist, driver. Åkessons EL med ELON-butik i Ockelbo centrum.

Resultatet blev bra och sedan våren 2023 erbjuder Åkessons el samma helhetslösningar till sina kunder.

– Det har blivit drygt 20 installationer under den här perioden.

– Jag är övertygad om att vi har konkurrenskraftiga priser. Det finns ett flertal exempel där vi endast hjälpt till med själva inkopplingen som blivit drygt 30000 kronor dyrare jämfört med om vi hade fått göra hela jobbet.

– Traktamenten, långa frakter och andra påslag spelar in och påverkar priserna.



Marknaden för solenergi har formligen exploderat under de senaste åren. Firmor kontaktar potentiella köpare på alla möjliga vis över hela landet för att få in jobben. Vad alla inte känner till är att Åkessons El också erbjuder dessa tjänster.

Mattias säger att de gör en normalstor montering på två till tre arbetsdagar och kopplar i samband med det även in elen.

– Anlitar man någon som inte kan installera elen kan det bli en lång väntan, vilket många upplever som frustrerande då allt är klart och solen står på himlen.

– Sen tillkommer viss väntetid på nätägaren också, men det är lika för alla.

Solceller monteras ofta på tak, men det är även vanligt att göra anläggningar på mark som monteras på stativ.

Nya förmånliga skatteavdrag

En nyhet många inte känner till är att skatteverket sedan tidigare i sommar släppt på reglerna kring stödtjänster. Nu ingår stödtjänster i det gröna teknikavdraget, som ligger på 50%.

– Det gör stor skillnad. Tidigare gällde det inte för stödtjänster, men nu är avdraget alltså hela 50% på batterier ink stödtjänster. Avdraget för solcellspanelerna ligger idag på 20%.


Fördelen med batterier kanske till stor del är självförklarande, de erbjuder ett sätt för anläggningen att lagra energi som används under mörka timmar.

– Men det finns även möjlighet att hyra ut delar av sina batterier till svenska elkraftnät och sälja energi. Det finns många olika tjänster där att sätta sig in i, med fasta och rörliga intäkter.

Hur lång tid det tar att ta igen pengarna installationen kostat genom solenergi är svårt att beräkna.

– Men på en normalstor anläggning skulle jag säga att det tar åtta år, en förutsättning är att det monteras i optimalt läge samt att vi får bra väder för just solcellerna, i sämsta vädermässiga förhållanden kan det ta tolv år.

– En batteriinstallation kan du ta igen pengarna på fyra till sex år, beroende på vilka tjänster man väljer till.


Åkessons Els huvudleverantör är Huawei.

– Vi använder oss av andra leverantörer också. Men Huawei är driftsäkra och har snabba leveranser.

– Just nu (augusti 2024) erbjuder vi dessutom gratis ställningshyra vid beställning av solceller som monteras på tak. Vid solceller som monteras på mark erbjuder vi nu 20% rabatt på växelriktaren.

Mattias uppmanar alla intresserade att höra av sig.

– Ta en offert, det kostar inget. Vi tål att jämföras, har bra referenser och en lokal närvaro, för din trygghet.



Text och foto: Johan Beijer


Fler företag på Kuxa.se