Gameskap - spelkonvent på Jädraås Folkets hus

Den 9-10 augusti öppnar Jädraås Folkets Hus portarna för evenemanget betitlat Gameskap. 

– Fokus ligger på äldre tv-spel och även en del brädspel. Detta är inte ett museum eller utställning, man kommer få spela, säger Peter Oijens – som genom arrangörsgruppen tagit konceptet till Jädraås.

Jädraås Folkets Hus gör en satsning för att aktivera huset och funderar på vad samlingsplatsen och huset ska användas till framöver.

– Vi vill bredda vår roll som kulturhus i byn. Vi arrangerar teater och barnteater och har hjälp med medel från den lokala vindkraftfonden. Därför kan vi nu även öppna upp för Gameskap och andra aktörer.

Peter Oijens, en del av arrangörsgruppen för Jädraås Folkets hus

–  Gameskap är ett resande koncept som anordnas på många platser runt om i Sverige. Vi står mer eller mindre för plats, bord och stolar – de kommer med resten.

Peter själv beskriver sig inte som någon riktigt “gamer”, även om han spelade en del Nintendo 64 i barndomen.

– Men jag är väldigt nyfiken på att testa nya brädspel, vilket också är en stor del av Gameskap. 

– Hittar man ett riktigt bra spel är det lätt att fastna. En del spel vill bara vara roligt för stunden, andra vill säga något eller erbjuda en unik upplevelse.

Dagarna då Gameskap är på plats står portarna öppna mellan 12-17.

– Detta är en mötesplats som det går bra att komma till ensam, med vänner eller familj och spela retrospel och brädspel. Säkert hittar du en spelkompis på plats!

– Vi kommer sälja fika under hela dagarna.

Peter berättar att konceptet varit väldigt populärt och haft god uppslutning på andra platser.

– Vi hoppas naturligtvis på att det blir succé här också. Vi har lagt evenemanget på en fredag och en lördag för att möjliggöra för så många som möjligt att delta.


– Det blir en fin sommarlovsaktivitet innan skolorna drar igång igen.

Som exempel bland de tv-spel som kommer finnas att testa finns Nintendos NES och Super Nes, Sega Mastersystem och Megadrive. Det blir även en del lite modernare enheter från eror av Playstation 3 och Nintendo Gamecube och en hel del annat.

– Vi hoppas locka hit folk från hela Kuxaregionen, varmt välkomna till Gameskap i Jädraås!