Mathantverk i världsklass - ännu ett guld i SM i mathantverk för Bergmans Fisk
Lars-Göran Bergman, i butiken. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet
Bergmans fisk i Norrsundet driver eget fiske, en butik, torghandel och en restaurang. Nyligen inkasserade de även ett SM-Guld i Mathantverk och kan avslöja nya expansionsplaner till våren.
– Vi sa det från början, antingen satsar vi eller så lägger vi ner. Det finns inget mittemellan, berättar Dennis Bergman, en av tre kusiner som driver företaget.
Det var i oktober SM i mathantverk gick av stapeln och Bergmans fisk inkasserade ett guld för sin nya produkt, en nors-rom.
– Saltharsromen har en gul fin färg. Det är en produkt vi pratat om på våra kusinträffar, säger Dennis.
– Ingen hade en liknande produkt, vi tycker den är lika bra som den mer kända Kalix-romen, tillägger Lars-Göran Bergman.
I rökeriet där vi genomför intervjun finns även Magnus på plats, den tredje kusinen i ägartrion.
– Nors har tidigare varit en bifångst som vi slängde tillbaka, den är på ökande tillväxt, berättar Magnus.
– Det är roligt att vi själva på vårkanten kan fiska nors då strömmingen uteblir, understryker Lars-Göran
Nors är en släkting till laxfisken och har förekommit på menyn i restaurangen och dess rom har förädlats av Bergmans med så lyckat resultat att den utsetts till sveriges bästa inslag i kategorin “övrig sjömat”. Inom mathantverk har Bergmans fisk ett bra rykte med ett flertal SM tecken i sitt namn.
– Juryn blindtestar produkterna och flera gånger har vi hört att de tycker det känns som “en typisk Bergmans produkt”, i postivia ordalag, säger Dennis.
De har gott om framskjutna positioner i tävlingssammanhang och det märks att Bergmans fisk kan mathantverket.
– Vissa av våra processer är över hundra år gamla och det kräver mycket känsla. Vi är alla tre en del i produktionen, berättar Magnus.
Bergmans fisk som varumärke är väl etablerat, något de jobbat hårt med från dag ett. De rör sig regelbundet i regionen med torghandel genom sina försäljningsfordon.
– Kan inte kunderna komma till oss får vi komma till dem, säger Dennis.
Lars-Göran är den som oftast säljer på torget i Ockelbo, något han känner går bättre och bättre.
– Det är riktigt bra i Ockelbo nu, vi har fått en ny plats på torget och det verkar som nya kunder hittar oss, säger Lars-Göran.
– Vi har beställt en till fförsäljningsbil, det underlättar väldigt att ha kylmöjligheter ombord vilket även kommer göra att vi kommer kunna sälja på fler platser eller oftare i framtiden.
Julen är en viktig högtid både inom torghandeln och på restaurangen. Klassiker som pepparlax och den prisbelönta inlagda tomatsillen finns på många julbord runt om i regionen. En presentlåda från Bergmans fisk går också att beställa som julklapp.
– Våga prova fler av våra produkter i jul! Jag kan rekommendera Salthars-special, en lax som kallrökts med granris, säger Dennis.
Expansionen fortsätter
Bergmans fisk kan även avslöja att allt nu är klart med en framtida plan att anlägga ett konferenscenter, med övernattningsmöjlighet. Denna anläggning kommer att bli i före detta förskolan på Bergbacka.
– Alla tillstånd är klara och vi planerar att börja bygga till våren, säger Lars-Göran.
– Det här är något som efterfrågats och blir en del i vårt långsiktiga arbete, tillägger Dennis.
Kuxabladet lovar att återkomma med mer information om denna expansion längre fram.
Mer om mat på Kuxa.se