Landets godaste fisk finns i Norrsundet
Lars-Göran, Magnus och Dennis, Bergman Fisk
SM i mathantverk anordnas av Eldrimner och gick i år av stapeln i Östersund. Bergmans fisk från Norrsundet var en av aktörerna från kuxaregionen som deltog. Kuxabladet har pratat med Dennis Bergman som tillsammans med kusinerna Lars-Göran och Magnus driver Bergmans fisk.
– Vi tävlade i fyra kategorier och vann fyra guld av fyra möjliga, berättar Dennis.
Fiskbranschen hade fyra kategorier att tävla i och Dennis beskriver att Bergmans fisk tagit fram sina klassiker.
– Först vann vi kategorin varmrökt fisk. Det kändes fantastiskt att få kliva upp och hamna i blickfånget och få sin medalj, härliga känslor.
Dennis och Magnus, som representerade Bergmans fisk denna afton, ställde sig därefter vid sidan av scenen för fototillfälle.
– Då utropades vi till vinnare igen! Vi fick göra en cirkelrörelse och ta oss tillbaka till scenen, och så fortsatte det, säger en mycket glad Dennis.
Bergmans fisk var även med i Mathantverks SM då det anordnades i Högbo 2019 och tog två guld.
– Men förra året ställdes själva mässan in, då valde vi att inte vara med. En stor del av anledningen att vara med är att träffa likasinnade människor och skapa samarbeten.
Dennis tycker det var en bra upplevelse och efter att ha kammat hem mathantverksmedaljer för varmrökt-, gravad-, kallrökt- och inlagd fisk tog man fram en så kallad SM-planka i restaurangen.
– Den har varit väldigt populär här senaste tiden, man får tillfälle att prova alla fyra pristagarna.
– Jag är extra glad att min farbrors kallrökta vildlax vann. Den har vi tävlat med tidigare, men nu gjordes lite justeringar och den blev väldigt fin.
I tävlingen tittar en jury på utseende, konsistens, smak och lukt.
Vad betyder det för Bergmans fisk att vinna en sån här utmärkelse?
– Det är jättepositivt och blir bra reklam för oss. Vi knyter även nya kontakter, det är lite det tävlingarna är till för.
Anledningen till att det gått så bra för Bergmans fisk tror Dennis hör samman med deras långa tradition.
– Vi är sjunde generationen som jobbar med fiskförädling här nu, det är väl förfäderna som lagt grunden kan man säga.
– Recepten följer med och justeras lite genom åren.
Dennis berättar att han åkte upp till Östersund utan förväntningar direkt, men såklart fanns ett medaljhopp.
– Det är främst för att träffa människor och ha trevliga dagar med likasinnade vi är med. Om dessa människor sedan gör bröd sylt, ost, kött eller kakor.. Ja, det spelar egentligen inte någon roll.
– Det var kul att komma iväg. Nu är vi tillbaka till vardagen och förbereder inför julen.
Dennis avslutar intervjun med att sätta sig i bilen och berättar att han ska möta upp en kund från ett gårdsbageri i Järvsö.
– De köper fisk av oss och nu ska de även ta in en del av det prisbelönta på prov.
Även Ockelbo Kyckling, med Siw Persson i spetsen, deltog i SM i mathantverk – men tog denna gång ingen medalj.
– Jag är mäkta stolt över oss från Gävleborg som skrapade ihop hela 22 medaljer, säger Siw.
– Inför i år har jag inte hunnit fokusera så mycket som jag brukar, men det blir nya tag nästa år, lovar hon.
Text: Johan Beijer
Foto: Henrik Westberg
De vinnande rätterna Bergmans Fisk och Rökeri i Saltharsfjärden
Gravad fisk Guld Citrongravad vildlaxfilé
"Efter det omedelbara synintrycket imponerar denna fisk på alla nivåer"
Inlagd fisk Guld Tomatsill "Ett utsökt hantverk till glädje för alla oss sillfantaster!"
Kallrökt fisk Guld Kallrökt Vildlax "Vad kan man mer begära? En produkt som excellerar i alla bedömningskriterier."
Varmrökt fisk Guld Dubbelrökt Fjällröding "Perfektion i lyxförpackning! Utsökt balans i smak och doft."