Ministerbesök i Norrsundet

Den 17 september samlades ministrar från sju länder runt Östersjön hos Bergmans fisk i Norrsundet, som Dennis Bergman driver tillsammans med sina kusiner Lars-Göran och Magnus. Bergmans fisk har under en lång tid haft kontakt med politiker beträffande den alarmerande situationen av strömmingsbeståndet i området. 

– Givetvis kul att de ville komma till Norrsundet. Det visar att budskapet har nått fram någonstans, säger Dennis. 

Syftet med mötet från sveriges sida var att visa på vilka konsekvenser högt satta fiskekvoter på EU-nivå kan medföra. 

– Vi behöver ha en långsiktighet och inte leva runt olika förbud. Vill vi ha nya kunder är vi beroende av fisken. På sommaren finns 36 arbetstillfällen hos oss och turismen bara växer.

Arkivbild från Bergmans fisk butik, Lars-Göran Bergman

Vid sammankomsten berättade Lars-Göran om Bergmans fisk verksamhet, medan Dennis berättade om PO Kustfiskarna Bottenhavets perspektiv. 

– Det är en organisation som jobbar för att öka statusen för dem som har småskaligt kustfiske som yrke och uppmuntrar flera att ge sig i det.

I oktober kommer EU’s ministerråd fastställa fiskekvoterna för 2025. Förra året blev det historiskt lågt satta kvoter, Sverige driver en restriktiv linje när det gäller kvotsättningen men är endast en av 27 medlemsstater. 

– I Finland vill man fiska mer och har inte märkt av kollapsen på samma vis, de har även ett fyra gånger större område att fiska på än Sverige. Här är det fläckvis total kollaps med strömming.

– Alla känner till problematiken, vi vill kunna fiska stor ätbar fisk att använda som livsmedel. Trålarna måste göra ett minskat uttag, det är högsta prioritet.

Bergmans fisk är en viktig aktör i närområdet och Norrsundet. Med restaurang, butik och förädling.




– Våra produkter finns ute i butiker och vi bedriver torghandel runtom i regionen.


– Vi har varit med ganska länge nu. Vi försöker fortsätta satsa på fisket trots bittra tider, vi gör något bra trots små mängder fisk.

Konsumentupproret lämnade listor till landsbygdsminstern - mot rovfisket

Konsumentupproret mot rovisket i Östersjön har fyllt listorna i butikerna runt om i Hamrångebygden. Stig Edvinsson är en av iniativtagarna och den 17  september överlämnade han listorna tilllsammans med illustratören och konstnären Margareta Flyckt som ockkså överlämnade en illustration till landsbygdsminister Peter Kullgren (Kd). 

– Det är inte fiskenäringen som ska ta den här fajten, ska det lyckas ska de beslutsfattande politikerna förstå att konsumenterna är emot rovfisket. 

– Konsumenterna måste göra sin röst hörd. Därför är det ett konsumentuppror. 

Stig Edvinsson beskriver starten i Norrsudnet som ett embryo. men påpekar att medvetenheten hos konsumenterna förekommer även  i andra delar av landet. 

– Alla konsumenter är eniga om att rovfisket måste stoppas. 

Stig Edvinsson lade ut listor i Norrsundet som snabbt fylldes på med underskrifter. 

– Det är likadant i fjälltrakten eller vid kusten.  Nu lämnade listorna till landsbygdsminister Peter Kullgren. och tavlan av Margareta Flyckt. 

Ger det någon effekt? 

Margareta Flyckt, landsbygdsminister Peter Kullgren och Stig Edvinsson. Foto: Privat. 

– Han förstår det här. Men det är ingen lätt uppgift. Men min uppfattning är att politikerna måste sätta ner foten. 

– De känner att det är ett starkt mostånd. Peter Kullgren har förstått att det är en kraftig opinion, menara Stig Edvinsson, Men de som vill fortsätta med fisket är de människor som är involverad i fiskeindustrin. Det är mycket pengar och det är mycket lobbyism. 

Stig Edvinsson förstår att det är en komplex fråga då det är många som livnär sig på trålfisket. 

– Själv är jag emot kompensationen, men i slutänden kanske det är en lösning för att stoppa fisket i några år så att beståndet kan växa till sig.