Naturbevararna i Hamrånge – Kämpar mot vindkraftsetablering
Naturbevararna i Hamrånge - från vänster: Mikael Jansson, paret Pär och Lena Brusk, John Malmberg, Jens Löf, och Therese Pettersson, vid Torrhedstjärn. I bakgrunden, vid horisontlinjen, planeras några av vindkraftsverken som föreningen protesterar emot att uppföras.
I Kuxaregionen finns redan idag många vindkraftsinstallationer, anläggningarna duggar sedan tidigare tätt inom Ockelbo kommun. Fler vindkraftsanläggningar planeras nu i närområdet, något som skapat ett missnöje hos många invånare i Hamrångebygden. En förening som ska ta strid mot energijättarna har därför dragits igång.
– Jag började fråga runt om vad folk tycker om etableringen och fann att det i stort sett i varje stuga finns ett genuint motstånd, berättar Mikael Jansson som är initiativtagare till Naturbevararna.
Tillsammans med Mikael möter vi Pär och Lena Brusk, Jens Löf, Therese Pettersson och John Malmberg vid Torrhedstjärnen, ett stenkast från området där vindkraftsparken, med 16 verk, planeras byggas. Vi sitter i ett vindskydd nära vattnet, som vi får veta innehåller ädelfisk. Det är en lugn plats i skogen, men ändå bara några kilometer till bebyggelse.
– Vi har nyligen köpt fastighet här på Gamla Ockelbovägen, och är nog dem som bor geografiskt närmast, förklarar Pär, som gör sin sista vecka på jobbet då vi möts.
– Det har varit vår plan att flytta hit sedan 20 år tillbaka, tillägger Lena.
Lena berättar om hur boendet i Hagsta länge varit som en oas för dem.
– All stress rinner av, det är en helt annan puls och energi bara att vara nära städer. Människor mår bra i naturen, det hotas.
John har tidigare varit med om en liknande etablering i Jämtland, där han hade jakträtt och en fastighet.
– Först försvann jakten och fastigheten förlorade värde. Jag har upplevt detta förut och står nu upp mot etableringen, säger John.
– Det finns många exempel på människor som inte mår bra ljuden som vindkraften skapar. Att då dessutom bli fastlåst i den miljön på grund av att fastigheten förlorar värde ger stress och långvariga problem, menar Therese.
– Tittar man enbart på vad Naturskyddsverket skriver om vindkraft blir man vilseledd, säger Therese.
Nu har Naturbevararna haft ett par möten, bildat en styrelse och bildandet av föreningen är inom kort en realitet. Inom Naturbevararna kommer separata grupper skapas med olika fokusområden samt att alla hjälps åt att utbilda varandra. En grupp med samma namn på Facebook har startat och i skrivande stund ligger medlemsantalet där på nära 300 personer.
– Men vill man hjälpa till fast vara anonym går det också bra, alla som vill engagera sig på något vis välkomnas, tillägger Therese.
I gruppen på sociala medier delas länkar om vindkraft, med innehåll om miljö, ekonomi och hälsa – blandat med diskussioner.
Mikael har satt ett eget mål att varje dag diskutera vindkraftsfrågor med tre oberoende människor. Han tycker det är dags att dra i handbromsen.
– Vi kommer diskutera med kommunpolitiker och har riskkapitalister att kriga mot, säger Mikael.
– I min värld talar politikerna lika mycket i sanning som inte. Det handlar om att bli omvald. Jobbtillfällen prioriteras över allt annat.
–Bankerna tar händerna ifrån dem som drabbas ekonomiskt till följd av etableringar som dess.
Jens känner en oro kring miljön, både på lång och kort sikt.
– Vem tar ansvar och återställer miljön då lönsamheten inte längre finns och bolaget som etablerade dem har gått i konkurs, säger Jens.
– Det finns redan närliggande exempel där vingar släppt och blivit liggande i naturen i flera år, tillägger John.
– Samtidigt som vi ska etablera mer grön el så ska dammar rivas ut, det går inte ihop. Vi bygger mot en framtid vi inte vet om den finns, säger Jens.
Jens säger att Torrhedstjärnen är kopplat till det som är friskvatten för Hamrånge och han tror att byggtrafiken kommer bli långvarig och närgången.
Mikael berättar mer om föreningens långsiktiga arbete.
– Det här är ingen “quick fix”. Vi kommer bjuda in kommunpolitiker och diskutera, säger Mikael.
– Min syster bor i Dalgränsen och de har stoppat en etablering i närområdet, det tog tre år.
Vill du engagera dig i Naturbevararna? Gå med i Facebook gruppen för mer information