Livet på landet: I väntans tider

Mina får och jag är inte alls överens om när det är dags att lamma. Jag hade räknat ut att lammen borde komma ett visst antal veckor efter att baggen fick börja sällskapa med damerna i höstas och allt var noga uppskrivet i kalendern. 


Livet planerades runt dessa markerade veckor för då vill man inte lämna gården eller ta sig för något större, utan vara redo för att ta emot lamm på dygnets alla timmar. Kruxet är bara att den tiden kom och gick utan att ett endaste lamm syntes till! 


Jag har visat alla tackor mina fina anteckningar, pekat på kalendern och sagt till på skarpen och det har hittills bara resulterat i att ett, visserligen otroligt fint, men rätt ensamt lamm fötts. Tackorna ligger i halmen och jäser och är hur stora som helst men de har tydligen gått ihop och bestämt att de ska lamma allihop samtidigt den endaste dagen den här veckan när jag för länge sedan planerat att vara borta i Stockholm….



Tackorna betäcks i november och lammar ca 150 dagar senare. Baggen uppvaktar tackorna och betäcker de som har ägglossning, om tackan inte har ägglossning är hon inte intresserad och han får vackert vänta tills nästa ägglossningstillfälle ca 14-17 dagar bort.

Detta ger ju att lammen kan komma med rätt stor spridning och gör livet som fårbonde lite extra intressant då man lär hålla koll med regelbundenhet fram tills att sista lammet är fött. 

Vi har lyxen av att ha en kamera i fårhuset så man kan ställa klockan nattetid och kika på fåren utan att behöva gå ut varje gång. Om man ser att en tacka visar tecken på att närma sig lamning tittar man med tätare intervall och letar efter tecken på att förlossningen startat.

Oftast så drar sig tackan undan lite från gruppen, bäddar i halmen, reser sig och lägger sig mycket, böjer huvudet bakåt och visar tecken på obehag allt eftersom värkarna ökar i intensitet och kommer med kortare intervall. Lammen föds med frambenen utsträckta framåt, och är oftast väldigt pigga och livskraftiga direkt efter födseln. De kommer upp på benen snabbt och letar efter spenarna för att få den första klunken livgivande råmjölk.



Råmjölken innehåller höga halter fett, kolhydrater och proteiner men framförallt en massa antikroppar som lammet behöver för att inte bli sjuk. Tackan slickar lammet torrt från fostervatten och slickningarna stimulerar lammet att leta efter spenarna, få igång både andning och tarmrörelser och ökar cirkulationen.



De allra flesta lamningar går bra och vi behöver inte ingripa alls annat än att tillhandahålla en lamningsbox och finnas vid sidan om ifall något går snett.

Om det däremot går snett behöver man ingripa och t.ex korrigera ett felläge där lammet ligger med rumpan först i förlossningskanalen eller liknande. 



Vissa lamm har en lite tuffare förlossning som drar ut på tiden och de lammen behöver extra hjälp i starten, så det gäller att man är lite på tårna och håller koll på läget.



Förberdelser

Hur förbereder man sig inför lamningssäsongen? Det är väldigt olika beroende på vilken typ av får-hållning man har, vilken tid på året det är, om tackorna bor utomhus eller inomhus och så vidare.



Här hos oss är tackorna utomhus fast under tak så vi har samma temperatur som ute vilket gör att om det är minusgrader när lammen föds behöver man hjälpa till att torka dem, tillföra lite extra energi och kanske stötta upp med en tillfällig värmelampa första dygnet. Man behöver också plasthandskar, handdukar, lite extra näring till både lamm och tacka, pannlampa, termometer, nappflaska, lammnäring med mera. Vi har en liten lamningslåda som står utanför fårhuset där man lätt kan hämta det man behöver mitt i natten. Natten till att denna krönika skrivs bara rasade det in lamm så jag spenderade 18 timmar ute i fårhuset



och kan säga att den där   stockholmsresan blev inställd, men det är liksom charmen med livet på landet. Man vet aldrig hur saker utvecklas.



Påskkycklingar

Påskkycklingar hör ju säsongen till och vi har kläckt fram fler sedan sist jag skrev här i bladet. Vi föryngrar flocken med värphöns regelbundet och det är otroligt roligt att kläcka fram olika lantrashöns och blanda in i gruppen sedan under sommaren. Det betyder att ni som köper ägg hos oss kommer få fler gröna, turkosa, beigea och kanske till och med olivgröna ägg i äggkartongerna framöver. Det blir små fina små påskägg året runt det!

Det som ligger i äggkläckaren nu är däremot ankägg! Det ska bli otroligt kul när de kläcks. Vi är verkligen förtjusta i våra löpankor men det är även traktens rävar tyvärr så i höstas blev vi av med våra fina plattfötter, vilket gör att vi nu fick lov att börja om med inköpta avelsägg. Och ja, vi har en annan plan för dessa nytillskott än att de ska bli rävmat till hösten. Det byggs i skrivande stund ett dedikerat ankhus i ladugården där ankorna ska sova på nätterna även under sommaren, för att öka svårighetsgraden för nattliga anksnattande rävar.


Ruttna stockar

Ni som följer oss på sociala medier såg också att i samband med byggnationen av ankhuset så hittade vi några ruttna stockar i ytterväggen i den gamla svinstian. Det gav lite extra krydda åt livet på gården, för vem vill inte lyfta en bärande vägg och stoppa in en ny stock

där i sommar liksom? Är det någon som vet vart man hittar några rediga domkrafter och 3 stockar av grövre timmer så får ni gärna tipsa mig!



Påsk i gårdsbutiken

På tal om ägg och påsk! Till påsk vill man ju ofta äta lite extra gott och vad passar då bättre än att köpa lokal mat till storhelgen? Dels finns det ett fint utbud av lokala varor i vår gårdsbutik (och här råder ingen brist på nötkött som i många andra butiker…!) men om man hellre vill handla på en matmarknad så vill jag tipsa om Wij Trädgårdars matmarknad den 12/4. Där kommer flera lokala bönder finnas på plats med en massa gott inför påsken så kom förbi och handla lokala godsaker!

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet