Förändringar hos Ockelbo Kyckling
Siw Persson har gjort succé med sina Ockelbo-kycklingar och fått många fina utmärkelser inom SM i mathantverk genom åren. Siw har inga planer på att lägga ner verksamheten, men kommer från och med i år att få sina kycklingar levererade till sig – slaktade och klara.
– Kurt är 79 år och jag är också pensionär, blir 70 i år. Detta är ett sätt att kunna fortsätta med det vi byggt upp här i Nordanåsbo, berättar Siw.
Siw Persson, en bild från vår artikel 2022. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet
Kycklingarna kommer från Bjäre kyckling, som i många och mycket drivs enligt samma principer som Ockelbo kyckling själva följt, med foder och slaktmetoder.
– Under alla år jag varit ute har jag träffat så många i branschen. Det finns ingen jag har högre förtroende för än Bjäre kyckling, de tänker som jag – fast är mycket större.
– När man slaktar en kyckling gör man det med händerna, på det vis som är mest skonsamt för dem. De matar heller inte med fiskmjöl, utan de äter mycket majs och blir lite gula i köttet. Det är bra smak på dem.
De får inte växa lika länge som Ockelbo kycklingar har brukat få göra.
– Det är bättre ekonomi att slakta tidigare.
Bjäre ligger i skåne, men frakten som uppstår är värd det anser Siw.
– Kycklingarna är här två dagar efter slaktning. Vi styckar på plats och paketerar själva.
Att själva köra uppfödningen är inte längre ett alternativ.
– Med hjälp av Bjäre kan vi fortsätta utan att själva göra det hårda jobbet. Det är mycket jobb med slakt, matning och mockning. Det sköter inte sig själv.
– I övrigt kommer det rulla på på samma vis, fast med deras fåglar istället för egen uppfödning.
Öppettider i Gårdsbutiken:
Torsdagar 9:00-18:00
Fredagar 9:00-18:00
Lördag 9:00-13.00
Munterbacken 9, Ockelbo
Eller enligt överenskommelse
Tel: 070-646 73 85