Ockelbo Expo - söker fler (stöd)medlemmar
Per Wilhelmsson och Patrik Löfgren under en föreläsning med Ockelbo Expo där de pratar om innehållet i gamla bilder och också passar på att snappa upp kunskap från publiken. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.
Kuxabladet besöker en föreläsning av Ockelbo Expo som i vanlig ordning anordnas i samarbete med ABF i fritidsgården Undergrounds lokaler. Varje vecka samlas intresserade personer här och tittar på bilder, artiklar och prylar från förr.
– Alla som vet något om personerna, platserna eller vad än det må vara dokumenterar vi, jag spelar in samtalen och Per Vilhelmsson antecknar, förklarar Patrik Löfgren, som även håller i mikrofonen och sköter bildspelet.
Ockelbo Expo är en ideell förening som grundades 2008 av Per Vilhelmsson, Stig Wikström och Erik Andersson.
– Från början ville vi dokumentera Ockelbos industrihistoria, men idag är det mycket bredare, förklarar Per.
Patrik Löfgren har varit involverad sedan 2012.
– Eva Sjölander från ABF hade blivit inspirerad av en liknande träff i Norrsundet och tyckte att vi kunde göra något detta i Ockelbo, förklarar Patrik.
– Vi dokumenterar och digitaliserar ALLT som har med Ockelbo kommun att göra. Vi vill bevara dåtid och nutid för framtiden.
Inledningsvis planerade Patrik och de andra att bli en del av DBIS, digital bild i Söderhamn – som arkiverar historiska bilder på ett liknande sätt.
– Men de hade en så specifik inriktning på svartvitt foto, vi sparar även på artiklar och prylar. Inte bara det äldsta, så vi gör vår egen grej istället.
Föreläsningarna sker veckovis vid, tio tillfällen på hösten och tio på våren.
– På sommaren har vi utställning på Wij, med skotrar, båtar och bilar som gjorts i Ockelbo.
Metoden att aktivt jobba med dokumentation samtidigt som bilder visas upp har varit ett bra koncept. De flesta som deltar är pensionärer och många besitter mycket kunskap om hur det såg ut i trakterna förut och om människorna som bodde här.
– Otto Alneberg är till exempel ett riktigt orakel, han är född 1926 och kommer ihåg allt!
Någon brist på bilder, artiklar och material finns inte. Snarare tvärtom, det finns hur mycket som helst som ska digitaliseras och arkiveras. Ockelbo Expo samarbetar med hembygdsgårdarna i Lingbo och Ockelbo.
– Nyligen fick vi tag på ungefär 140 helt unika bilder från Lingbo, jag har även haft föreläsningar där.
– Vi har även fått in en enorm samling av gamla Norrlandsposten i jättebra skick, från 40-talet hela vägen fram till den försvann på mitten av 50-talet.
Tidningsartiklar som på något vis handlar om orterna i Ockelbo kommun är något Ockelbo Expo jobbat aktivt med att samla. Detta har gjorts i ett samarbete med Ockelbo Folkbibliotek, där man även har en utställning med gamla tidningsartiklar. De rikstäckande kulturnedskärningarna har blivit kännbara hela vägen ner till Ockelbo Expos rörelse.
– Det har alltid varit en ekonomisk svårighet att driva detta.
– ABF har varit räddningen, vi får vara i deras lokaler utan kostnad och de har stöttat oss med datorer och utrustning då vi startade upp detta, säger Per.
Patrik beskriver att Ockelbo Expo ligger illa till finansiellt och att pengarna kommer ta slut en bit in i nästa år. Patrik jobbar på 75% i föreningen och tittar på möjligheten att bygga upp en verksamhetsanpassad hemsida för hela arkivet – som vid det här laget innehåller ett stort antal bilder och historiska fakta som byggts upp under en elvaårsperiod. Samtidigt som verksamheten stadigt växer behöver Patrik snegla på att behöva dra i nödbromsen – på grund av avsaknade resurser. En inte helt enkel sits.
– Intresset är högt, det är en social grej för många och de som kommer hit har trevligt tillsammans.
– Mycket material vi får in kommer från deltagarna.
På Facebook följs Ockelbo Expo av över 3000 intresserade, vilket skulle kunna bli föreningens räddning.
– Om de flesta blev stödmedlemmar skulle vi klara oss bra.
Om du är intresserad av att bli stödmedlem i Ockelbo Expo ligger medlemsavgiften på 200 kronor per år
– Går man med nu är man medlem hela 2024.
Bli stödmedlem:
Medlemskap för 2023-24
kostar 200:-
Inbetalning: Bankgiro 5250-2580 eller via SWISH: 123 039 63 58
Ange ditt namn som referens.
Mer lokalhistoria på Kuxa.se
Olov Thunman är åter vid pennan för att bidra med en historisk artikel. Denna gången handlar det om rysshärjningarna i vår region på 1700-talet
Runt mitten på 1800-talet och senare delen av seklet förändras Sverige. Här skriver Olov Thunman om Ockelbo socken.
Hagsta skola byggdes 1924 och hade skolverksamhet fram till 1960-talet. Sedan var det vävverksamhet och på 90-talet tog Hamrånge slöjdare över lokalerna. Vi var med på 100 års-jubileet.
När Helsinge regemente lades ner, skänktes modellen över Överstelöjtnantbostaden till Hamrånge hembygdsgård. Men vad var det för bostad engtligen?
Annika Wallinder ligger bakom en temporär utställning om Lingbo församling.
Olov Thunmans berättelse om lokala fartygsolyckor i och kring Norrsundet
Friluftsfrämjandet i Ockelbo och främst Mulle har varit en stor del av Marianne Nilssons liv. Otaliga är de barn hon fostrat i miljötänk och naturkunskap under åren. Nu blir det ett sista framträdande som Mulle under uställningen hon anordnar om Friluftsfrämjandet i Ockelbo på biblioteket.
Ockelbo IF firar 120 år, det som en gång började som en gymnastikförening är idag en levande klubb för både barn-, ungdoms- och herrfotboll och gympa.
Under 60- och 70-talet tävlade Arne Lindström inom skoter och givetvis körde han uteslutande Ockelbo skotrar. Men inte nog med att Arne tävlade, han arbetade även i Ockelbo skoters produktionsled i fabriken. Här är andra delen av hans minnen från skoteråren.
När Julia Woxberg, från Ockelbo var i Vemdalen stod där plötsligt en byggnad framför henne, som hon till slut igen. Björklunda, detta historiska hus från Ockelbo som flyttades 2017.
Arne Lindström bidrar med ett unikt perspektiv på historien om Ockelbo skoter. Arne har både jobbat i själva fabriken och varit en del av tävlingsscenen på 60-70 talet. Läs hans berättelse här
Historien om Norrsundets hamn från vikingatiden till storhetstiden, av Olov Thunman.
Sally Larrson från Ockelbo är 97 år gammal. Hon minns tillbaka till livet förr på 1920-1950 talet.
Kuxabladet träffar Sally Larsson för en intervju. Hon är 97 år gammal och minns jularna från 1920-talet och framåt. Vi blev inbjudna på lussebullar, kaffe och en hel del historier från förr.
I samband med ett besök vid Strömsborgs kvarn i Ockelbo bjuder vi på en historisk återblick av byggnaden samt rikligt med bilder från platsen. Kvarnen har inte varit i bruk sedan 1977, men är väl bevarad.
Per Wilhelmsson och Patrik Löfgren under föreläsning av Ockelbo Expo. Vi träffade dem och pratade om deras arbete och hur just du kan engagera dig eller stödja arbetet med att bevara Ockelbos historia.
Börje Grönberg och Göran Strömner berättar om frikyrkornas historia och om Missionskyrkan i Ockelbo förr. Hur samarbetet såg ut mellan frikyrkan, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen.
2023 är det 500 år sedan Sverige blev självständigt och Gustav Vasa kröntes.
Nu när bröderna Hammarlund ska sälja föräldrahemmet, då berättar de en historia om ett hus som rymt många liv.
En dag från de 21 år som Sverige var i krig med flera länder bland dem Ryssland. Det stora Nordiska kriget 1700-1721 antagligen det mest förlustbringande krig som Sverige utkämpat. När kriget kom till Hamrånge. Del 1
En dag från de 21 år som Sverige var i krig med flera länder bland dem Ryssland. Det stora Nordiska kriget 1700-1721 antagligen det mest förlustbringande krig som Sverige utkämpat. När kriget kom till Hamrånge. Del 2
Ockelbo skoter - 2019 skrev vi en artikelserie om Ockelbo Lundgren - som då skulle fyllt 100 år. Här publicerar vi åter artikeln om Ockelboskotern.
Under 2021 tog Johan Beijer kontakt med Börje Grönberg i Böle, strax utanför Ockelbo. Det utmynnade i artikel-serien “Människor från förr”, här är senaste inslaget om Prins Bernadottes gåva till en familj i Mo, Ockelbo.
En kungsgrav i Axmar. Det handlar denna text av Olov Thunman om.
En berättelse ur Anjas arkiv, om Ockelbos första låntagare vid biblioteket.
Under 2021 tog Johan Beijer kontakt med Börje Grönberg i Böle, strax utanför Ockelbo. Det utmynnade i artikel-serien “Människor från förr”, här kan ni läsa artiklarna igen.
Under en djupdykning i Ockelbo kommuns arkiv hittade Anja dessa fakta om en tvångskommenderad kyrkoherde.
Olov Thunman tar oss med till Axmar bruk och dess historia. Del 2 av 2.
Olov Thunman tar oss med till Axmar bruk och dess historia. Del 1 av 2.