Framtidsnumret om Järbo - tio år framåt, tio år bakåt

För tio år sedan producerades Kuxabladet i en alldeles speciell trycksak som endast gavs ut i Järbo. Landsbygdsriksdagen skulle 2014 hållas i Sandviken, en konferens för deltagare i projektet Hela Sverige ska leva. I Järbo tog föreningen Omställning Järbo fram en programskrift i form av en tabloidtidning med innehåll daterat 2024, alltså tio år in i framtiden. Hur nära facit med hur 2024 egentligen blev,  hamnade de? 

Vi besöker Olle Thåström i Järbo, som var ordinarie skribent i Kuxabladet under åren tidningen kom ut i Järbo, 2011-2016. Han är även en av hjärnorna bakom framtidsutgåvan av Kuxabladet som kom ut för tio år sedan.

– Föreningen Omställning Järbo startades 2012, det var mycket diskussioner om omställning på den tiden och vi hängde med på vågen, berättar Olle, där vi står på han och hans frus tomt som i mångt och mycket är självförsörjande. 

Även Gudrun Strömstedt, Olles fru,  var en del av redaktionen på den exklusiva Kuxabladet utgåvan med underrubriken Framtidstidningen. Tidningen skapades med medel från Leader Gästrikebygden och resultatet blev en 12-sidig variant av Kuxabladet, tryckt på vårt ordinarie tryckeri och på alla vis utformad så som tidningen då såg ut.


– Vi var många som skrev och vi ville få fram idéer om hur det skulle kunna se ut i framtiden 2024.

– Det var många sakkunniga omställare som hade olika yrken och erfarenheter. Vi spekulerade, bollade en massa idéer och hade kul.


Tidningen innehåller med andra ord påhittade artiklar och även en del platsannonser till verksamheter som blomstrat eller vuxit fram.

– Allt detta var väldigt tydligt på ledarsidan, men eftersom tidningen i mångt och mycket såg ut som Kuxabladet var det en del som inte noterade detta.

Olle berättar att en del personer begett sig till Kungsberg för att titta på snön som inte smälter, men möttes av gröna skidbackar. Flera sökte även platsstjänster som elingenjör eller montör hos Agera Energi som i sin framtidsannons projekterar och kalkylerar solenergianläggningar. Framtidsnumret appilerar även på en kommunreform, vilket är huvudrubriken på omslaget – “Järbo på egna ben”.

– Sandvikens kommun kan inte ens stava till Järbo, det har heller inte förändrats nu, tio år senare.

Olle fortsätter resonemanget och sammanfattar att det överlag har hänt väldigt lite.

– Den artikel som kommer närmast sanningen är serietillverkningen av mustpressar. Jag hade ritat en mustpress och Svets & Press tog fram den, eventuellt ska det produceras en till.

Men det tål att nämnas att artikeln i framtidsnumret om hur Yllefabriken förvandlats till populärt företagshotell har någotsånär förverkligats.

– Där finns nu en textildesignskola, damfrisering och en del småindustrier. Det är idag privatägt och har öppnat för uthyrning.

Bland idéerna i tidningen finns även en bananodling, terapiformer där människor ska umgås med djur, uppkomsten av ett ekohusområde och en solcellspark på orten.

– Alla personer som nämns i artiklarna var medvetna om arbetet vi gjorde. Som till exempel Gert Wingårdhs "Wingården" där vi lekte med tanken att arkitekten skulle ha ritat ett hus som firade ett år 2024. Tidningen delade vi ut till alla hushåll i Järbo och på Landsbygdsriksdagen. 

Ett fysiskt exemplar av tidningen finns möjligtvis fortsatt att få tag på genom Järbo Bibliotek. 

Föreningen Omställning Järbo finns ej längre kvar. Men omställning- och hållbarhetstänket har Olle och Gudrun kvar. På gården odlas sparris, potatis och pumpa. Växthuset ger stora skördar med tomater och Olles mustpress gör äpplemust av både egna och vänners äpplen.

– Vi har lite chili och lök också. Vi är självförsörjande på en del, berättar Olle medan vi tar en rundvandring i trädgården.

– Omställningsintresset har påverkat hur vi lever, med lägre miljöavtryck som följd. Intresset har även gjort mig bekant med många likasinnade. 

– Genom projekten med föreningen har vi haft en del grisar genom åren och vi har även haft hästar åt andra här på gården. Det är något speciellt med att ha djur nära, det skulle nog många behöva i vårt stressade samhälle idag. 

Olle, som hunnit fylla 80 år, var ingenjör till yrket med arbetar alltjämnt en del.

– Jag producerar bland annat brödspadar för att baka tunnbröd. 

Mer läsning

Olle ligger även bakom jarboportalen.se som löpande publicerar nyheter och händelser i Järboregionen. Du kan även läsa mer om Olle Thåström i ett profilreportage från 2016 på kuxa.se.


Mer relaterad innehåll på Kuxa.se: