Mörtsjön - fiske för generationer
Bryggorna ligger längs hela stranden då vi anländer till Mörstjön, denna måndag morgon i mitten av juni. De, likt många andra föreningar, har fått utvecklingsstöd av ICA Ugglebo arbetareförening och med är också Fredrik Holm vd, ICA Ugglebo.
– Vi har lagt ungefär 250 timmar, på att snickra och laga, säger Magnus Simonsson, kassör i Mörstjön SFK. Hans pappa Lennart Simonsson är också med i samtalet och lägger till att de väntar på gångjärn.
– Det är Ingemar i Langberget som tillverkar gångjärnen, och de är fantastiska för de ger inga missljud när man går på bryggorna.
Det är en grupp pensionärer som stått för huvuddelen av snickrandet och när gångjärnen levererats då ska de nya bryggorna placeras ut runt om sjön.
Idag är det också fiske för barn vid sjön. Det anordnas varje sommar sedan flera år tillbaka.
– Det är med pengar från kommunen som vi får möjlighet att ordna så fiskeintresserade barn får komma ut i naturen.
– Det är skönt att de får göra något annat än att sitta med plattan, säger Lennart.
– Det här är Melvin och Malte och där borta, säger Magnus och ler stort, sitter Melvin och Malte. Det blev dubbelt upp idag och det hade jag ingen koll på, så idag är det sju ungar här istället för det normala sex. Men det gör inget.
Fiske för barnen anordnas måndagar och tisdagar fram till v.26 och sedan v.32 och v.33. Barn i åldrarna 6-16 år välkomnas.
– Vi försöker se till att de som inte har varit med förut får förtur, det är 60 platser totalt.
– Vi bjuder även på lunch, lite senare idag ska vi äta tacos.
”Jag fick fisk!” Ljuder över sjön och på en brygga längre bort ropar en Malte (eller en Melvin) glatt. Folk applåderar och stämningen höjs något.
En dag när vi skulle plocka ihop och åka hem, då vägrade en av ungarna att lämna bryggan. Han skulle prompt vara kvar
– En dag när vi skulle plocka ihop och åka hem, då vägrade en av ungarna att lämna bryggan. Han skulle prompt vara kvar, säger Lennart och skrattar.
Magnus själv började också som liten och var med sina farföräldrar till sjön på 70-talet.
– Ja, och då hade föreningen funnits redan i många år, minns han. Vi är styrelsen bara och har inga medlemmar, utan vi går runt på fiskekorten.
– Förra året var ett rekordår med 1400 sålda fiskekort.
Mörtsjön är en ädelfisksjö med inplanterad öring och regnbåge. Men det förekommer även aborre och gädda, men det arbetar föreningen med att få bort.
– Men det finns ingen mört i sjön, förklarar Magnus.
– Trots att den heter Mörtsjön?, flikar Fredrik in med ett leende.
Lennart förklarar att de vill kontrollera mängden fisk för att det inte ska ta slut på syre.
– Vi fick en massdöd för en massa år sedan, och då förklarade de att vi hade planterat in för mycket fisk och att det blev syrebrist.
– Men då erbjöd sig Bröderna Olsson, de stod för 150kg fisk vid en isättning. Det var väldigt fint gjort.
Börje Simonsson kommer till bryggan där vi sitter och förklarar vidare.
– Efter den händelsen har vi mer koll på beståndet och fångar även in gädda och abborre för att syrenivåerna ska hålla sig.
– Det är källvatten och är det en sommar utan regn då blir det ingen naturlig syresättning.
Besök Mörtsjön:
Om du är intresserad av att besöka Mörtsjön tar du enklast av mot Lingbo vid Åmotskorsningen. Tar av mot Mörtebo och efter någon kilometer dyker parkeringen till sjön upp på vänster sida.
Samtalet styr in på fiskehistorier, och Lennart berättar och måttar med händerna. De tre från föreningen är ense om att folk som är på besök sköter sig och att de köper fiskekort om de fiskar. En andmamma med tolv andungar har hört oss och kommer simmande.
– Nu är de på väg, säger Lennart och pekar.
Där lämnar vi sommaridyllen vid Mörtsjön, med gamla som minns fiskehistorier och barn som skapar nya.