Nyholms lantgård -Musteri i Ockelbo

Det var under förra hösten makarna Sara och Torbjörn Nyholm började musta äpplen vid sin gård i Ockelbo. De hann då med att musta 1,5 ton frukt – en nivå de i år redan passerat redan innan äpplena riktigt hunnit mogna. Kuxabladet gjorde ett besök hos Nyholms lantgård och fick en inblick i hela processen.

I anslutning till gården finns nu en ung ekologisk äppelodling, vilket var det första steget mot musteriet.

– Vi fick bidrag från Leader och Jordbruksverket för att komma igång med odlingen. Musteriutrustningen är en egen investering, berättar Torbjörn.

Vi får kika in i vad som tidigare var ett mjölkrum på gården, kaklat och klart – perfekt utrymme att göra om till musteri. Här finns en fruktkross, en press samt en pastöriseringsmaskin. Allt som behövs för att musta äpplen, maskinparken har i runda slängar kostat 80 tusen kronor.

– Vi ville göra något mera än att bara ha hästar och kor. Jag läste en kalkyl om äppelodling och var kring samma tid på en inspirerande föreläsning med Leader. Med deras stöd var det bara att köra igång. Sedan tillkom förädlingen av frukten, alltså musteriet, resonerar Torbjörn om investeringen.

Alla foton: Henrik Westberg, Kuxabladet

På golvet där vi befinner oss står sex hinkar fulla med äpplen. Sara kör dem genom fruktkrossen och på några sekunder är frukten redo att gå vidare till pressen.

– Frukt man inte gärna äter går utmärkt att musta. Fallfrukt, lite maskätna och skorv spelar ingen roll, berättar Torbjörn.

Den krossade frukten pressas och juicen samlas i en hink. Av de sex hinkarna frukt blev det allt som allt 19 liter juice, minus ett litet smakprov till redaktionsmedlemmarna. Juicen hälls därefter i en annan maskin där den ska pastöriseras.

Katten Musse på sorkjakt?

– Det värms upp till 82 grader, vilket dödar alla bakterier och tar bort jäsningsbara delar. Hållbarheten i oöppnad förpackning är minst ett år.


Musten tappas upp direkt i en smart förpackning som redan har försätts med en tapp, inga tillsatser, redo att inmundigas – det tog inte många minuter.

– Nej det går ganska fort. Men vi har varit på studiebesök på större musterier, detta är inte hur de gör det, försäkrar Torbjörn.

– Det blir lite fruktkött kvar, det går att filtrera bort men de flesta väljer att inte göra det.

Det blir en hel del fruktrester, som lyckligtvis djuren älskar.

– En ko kan inte äta hela äpplen, men de älskar detta, berättar Sara.

Går det att musta andra frukter än äpplen undrar vi?

– Ja vi har testat med blåbär och päron. Men hallon, lingon, rabarber ska funka till exempel, säger Sara.

– Men vi informerar alltid att det är lite på egen risk, det är inte maskinernas specialitet, fyller Torbjörn i.

Efter avslutad mustning tar vi en kort promenad för att se odlingen. Förutom den kelvänlige katten Musse möts vi även av en grupp ankor.

– De går fritt här bland äppelträden. Ankor är duktiga på att äta sniglar och andra kusar, säger Torbjörn.

Även om vissa djur som kan skada träden hållits i schack har Nyholms haft problem med sorkar som tagit död på många träd.

– Sorkarna åt på rötterna under vintern. Vi har lärt oss att vi behöver sätta nät runt rötterna. Rådjur och fåglar är andra djur vi jobbar med att hålla borta.

Träden har de själva ympat, grundstammen är inte ett fruktträd. Detta för att undvika stora träd.

Vi band ihop grundstammen och ympriset. Det är dels för att inte få stora träd, men även för att få en specifik sorts äpplen.

– Vi band ihop grundstammen och ympriset. Det är dels för att inte få stora träd, men även för att få en specifik sorts äpplen.

– Att så ett en kärna från en viss äppelsort betyder inte att du det specifika äppelträdet, det beror helt på var bina har varit.

– Vill du ha Sävstaholmäpplen måste du ta ympmaterial från ett sådant träd, förklarar Torbjörn.

Vill du musta dina äpplen på Nyholms lantgård är det välkommet. Det går även bra att sälja sin frukt till dem.
– Plockar du så betalar vi fem kronor per kilo.  (priset uppdaterat till fem kronor från ursprungliga tre inför 2023 säsongen. red. anm.)

Torbjörn berättar att det finns många som bara låter sina äpplen hamna i komposten också. Känner du dig träffad? Nyholms lantgård uppmanar dig att höra av dig så kommer de och plockar hos dig och gör must utav dem – istället för att frukten bara förgås. Härnäst stundar skördefesten på Wij Trädgårdar, då kommer Nyholms lantgård att finnas på plats och sälja äppelmust. Idag är odlingen lite för liten för att vara något att kunna leva på, både Torbjörn och Sara har andra yrken vid sidan av detta. En framtidsvision som finns är en uppstarten av en gårdsbutik tillsammans med andra lokala producenter.

– Vi skulle alla kunna sälja våra varor där. Här finns utrymme och vi ligger hyfsat centralt, lite sugna är vi allt på det, avslutar Torbjörn.