Skomakaren som vägrade besöka Ockelbo
Börje Grönberg har under våren berättat om människor från förr i Kuxabladet. Börje har under många år samlat fakta och anteckningar om människor som bott i Böle i utkanten av Ockelbo i svunna tider.
– Det är en hel del jobb nedlagt med det, arbetet kommer bevaras och användas i någon form i framtiden, berättar Börje.
En av personerna som levt och verkat i Böle är Albin Stjärnström som vi berättar om denna vecka.
Albin Stjärnström föddes kring sekelskiftet (1900) och bodde efter bölevägen och var en glad fyr som var omtyckt av alla. Han var mörklockig och såg trevlig och fräsch ut. Skoltiden spenderade Albin på Rabo skola där han var en omtyckt elev. Under den här tiden fattade han tycke för en flicka och känslorna var ömsesidiga. På den tiden gick man i skolan tills man var 13-14 år.
– Albin tog vänskapen med flickan på största allvar och hoppades att de skulle fortsätta ses efter skolgången. Det tog dock slut eftersom flickan hade andra intressen och avslutade det.
Albin blev djupt besviken och sårad, han svor att han aldrig mer skulle sätta sin fot i samhället Ockelbo.
Börje Grönberg, i Böle, Ockelbo, med pärmen full av historia. Foto: Johan Beijer
Albin blev djupt besviken och sårad, han svor att han aldrig mer skulle sätta sin fot i samhället Ockelbo. Han kunde redan skomakaryrket och började livnära sig på detta. På familjens gård verkade han i en mindre stuga. Börje berättar att han var 6-7 år första gången han besökte Albin och hans åldrande föräldrar, detta skedde kring år 1940.
– Jag kom för att sälja jultidningar, de var så trevliga alla tre.
Det var många som delade den åsikten, i Böle fanns en till skomakare men de flesta valde att gå till Albin – även om det var en bit extra att gå. Kanske hade det att göra med hans livsval att verkligen hålla sig rotad i Böle.
– Det var spännande och intressanta möten hos Albin, han var alltid glad och trevlig. Albin var intresserad av historia och ställde alltid frågor som det var kul att resonera kring, berättar Börje.
– Att sitta i en skomakarverkstad och ta in alla dofterna och titta på den lilla kaminen som höll värmen bidrog till en minnesvärd och behaglig atmosfär. Jag besökte Albin ofta genom åren och var spekulant på hans hus, men vi hamnade lite längre ner på gatan till slut, berättar Börje.
Albins föräldrar levde ganska länge, men sen blev han ensam. Alla tyckte om Albin och tog sina affärer till honom. Precis som Albin sagt då han var ung förblev han hemma i Böle till sin död. Snälla grannar och vänner hjälpte honom med att handla mat och göra hans ärenden framme i Ockelbo ända till slutet, på 1970 talet.
Anledningen till att han tog sitt beslut att hålla sig i Böle var en stor hemlighet som väldigt få kände till under Albins liv.
Med aktiviteter tre dagar träffades Norrsundskamraterna - något de gjort var femte år sedan 1924.
Hagsta skola byggdes 1924 och hade skolverksamhet fram till 1960-talet. Sedan var det vävverksamhet och på 90-talet tog Hamrånge slöjdare över lokalerna. Vi var med på 100 års-jubileet.
En replica av Erik “Ockelbo Lundgren”s bil på besök i Ockelbo 2020, god för över 200 km/h - lovar konstruktörerna
Daniel Gustavsson ger ut ny bok betitlad “Skräck i populärkulturen”. Läs mer om arbetet i vår intervju.
100 år.
Läs mer om Åkes minnen och en del tekniska innovationer som hunnit uppstå under hans långa livstid.
I denna intressesfär får ni några exempel på låtar som inspirerat till långfilmer. Daniel Gustavsson gottar in sig i temat.
I intressesfären passar kulturskribent Daniel Gustavsson på att hylla skräckmästaren Bella Lugosi.
Hulk Hogan, eller Terry Bollea som han egentligen heter, är en av tidernas mest kända wrestlers. Han försökte sig även på en karriär inom film, men rönte inte på något vis samma framgångar som mer sentida wrestlers som blivit skådisar - som till exempel John Cena eller Dwayne (the Rock) Johnson. Daniel Gustavsson berättar i denna artikel om Hogans filmkarriär.
Kärna smöret, plocka äpplen eller memorera hela Ingemar Hammarlunds Ninja rap! Egentligen kan vilka rörelser som helst förvandlas till dans med lite vilja. Detta var extra påtagligt under en period på tidigare 1960 talet som vår kulturskribent Daniel Gustavsson återger här.
Nästa gång det är dags att dansa räknar vi med att se lite kreativitet skina igenom på dansgolvet!
“Anjas arkiv” hette en krönika i Kuxabladet där Anja Helldal skrev intressanta artiklar med stoff taget ur Ockelbos kommunarkiv, där hon då arbetade som arkivarie. Nu har hon sammanställt texterna till en bok…
En inspirerande påskdukning av Trädgårdsministern, med ICA Ugglebos varor. Vad är det för material och färger som gäller i år?
Ockelbo basket besegrade i helgen Aros och befäster sin femteplats i tabellen
Syskonduon Cezar Norling och Isabella Forsberg har blivit virala. Cezar från Ockelbo har nu även synts på tv i UR’s satsning Må bra tv
©Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet ®
Lingbo kan få Sveriges största solpark, etablering undersöks.
Karta: Källa Lantmäteriverket
Den klassiska Ockelbodelikatessen Agnetatårtan gör comeback efter en viss tids frånvaro – nu utifrån originalreceptet. Kuxabladet träffar Agneta och originalreceptinnehavaren Catharina
Kuxabladet firar 300 nummer och möter representanter ur Ockelbo skoterklubb – som naturligtvis kan uppvisa en klassisk Ockelbo 300 skoter.
17 maj går dagen av stapeln med aktiviteter som träning, härligt umgänge och en föreläsning som kan förändra resten av ditt liv. Sabina Dufberg har ägnat hela 30 år åt att träna, utbilda och förkovra sig inom träning och hälsa. Länk till anmälan.
Nu i mitten av mars tar vi en titt i Trädgårdsministerns kalender för att se vad vi ska göra i trädgården. Vill du ha en egen kalender finns den att köpa i de flesta butiker i Ockelbo centrum och förbutiken på ICA Ugglebo.
Sista hemmamatchen för säsong 2024/25 är spelad. Coach David Pettersson summerar säsongen.