Intressesfären – En sång blir till film
Varje år skapas det massvis av film världen över. De flesta filmer är baserade på originalmanus skapade av manusförfattare. Men det finns andra ingångar till att en film blir till. Det kanske vanligaste sättet om man bortser från originalmanus är att filmatisera en roman. Fast ibland är det andra saker som ligger bakom. Det finns till exempel en handfull filmer som är baserad på en sång. Vi ska titta närmare på några av dessa.
The Indian Runner
”Highway Patrolman” var en låt av Bruce Springsteen från hans akustiska skiva ”Nebraska”. 1991 valde skådespelaren Sean Penn att ställa sig bakom kameran för att regissera skådespelare som David Morse, Viggo Mortensen, Charles Bronson och Valeria Golino. Filmen The Indian Runner handlar om två bröder. Lillebror har nyss återvänt från Vietnam, plågad av minnen därifrån som gör honom aggressiv. Storebror däremot jobbar som polis. Kombinationen av storebror som polis och lillebror som aggressiv bråkstake skulle visa sig resultera i en lyckad film. Sean Penn har själv skrivit manuset som är baserad på Springsteens deppiga ballad.
Låten hör till Springsteens bästa och filmen är en höjdare den med.
Take this job and shove it
Countrymusikern David Allan Coe hade en hit med ”Willie, Waylon and Me”. Men han är kanske mest känd för att ha skrivit hits åt andra som ”Would You Lay with Me In a Field of Stone” (Tanya Tucker) och ”Take this job and shove it” (Johnny Paycheck). Den sistnämnda låten blev film 1981. Den hette ”Nu skiter jag i det här jobbet” då den släpptes i Sverige men är idag mest känd under sin originaltitel. Robert Hayes (känd från ”Titta vi flyger”) spelar anställd på cyniskt storföretag som återvänder till sin hemstad för att modernisera ortens gamla bryggeri. Men då han träffar sina gamla vänner och före detta flickvän ändrar han inställning.
Låten är mycket bättre än filmen.
Rhinestone Cowboy
1975 låg låten ”Rhinestone Cowboy” med Glen Campbell på topplistorna världen över. En som gick igång på låten var Sylvester Stallone som blev så inspirerad att han skrev manus baserad på låten. 1984 kom filmen Rhinestone Cowboy, en film Stallone jobbat hårt för. Bland annat tackade han nej att medverka i filmerna ”Den vilda jakten på stenen” och ”Snuten i Hollywood” för att kunna göra Rhinestone Cowboy. I denna film spelar Dolly Parton artist som slår vad med en sliskig nattklubbsägare att hon kan göra vem som helst till countrystjärna. Han väljer en simpel taxichaufför (Stallone).
Filmen är underhållande, speciellt då Stallone sjunger ”Drinkinstein”. Men kanske inte underhållande på det sätt som det var tänkt. Låten är objektivt sett bättre.
Två skall man vara
”It takes two” var en stor hit 1965 med Marvin Gaye och Kim Weston. Många år senare, närmare bestämt 1995, skulle låten bli filmen ”Två skall man vara”. Två identiskt lika flickor byter plats med varandra för att lättare kunna hjälpas åt. Den ena flickans pappa är på väg att gifta sig med en förfärlig kvinna medan den andra flickan inte vill hamna på barnhem utan att bli adopterad av socialarbetaren Diane. Filmen är en gullig berättelse med tvillingarna Olsen samt 1980-talslegenderna Kirstie Alley (”Titta han snackar”) och Steve Guttenberg (”Polisskolan”) i huvudrollerna.
Filmen är förvånansvärt sevärd. Men låten är bättre.
Love potion nr 9
”Love Potion nr 9” var en stor rocklåt 1959. Den är mest känd med The Clovers även om väldigt många rockartister spelat in den. 1992 blev låten en romantisk komedi med Sandra Bullock. Den ensamme biokemisten Paul (spelad av Tate Donovan) är hopplöst förälskad i kollegan Diane (Bullock). Han beger sig därför till madame Ruth (spelad av legenden Anne Bancroft från bland annat ”Mandomsprovet”) och får en kärleksdryck. Missförstånd och tokigheter uppstår.
Låten är mycket bättre än filmen.
Det finns givetvis fler filmer som är baserade på låtar. Det finns också filmer baserade på annat såsom TV-spel (”Tomb Raider”) eller berg-och dalbanor (”Pirates of the Caribbean”). Men det blir nog andra artiklar längre fram.