Ingrid ser musiken som sin framtid

Det är en strålande glad Ingrid Yamdee som tar en promenad nere vid Bysjön en småmulen dag i slutet av augusti. I våras slutade hon i nian på Perslunda och sedan en vecka tillbaka är hon elev på Musikkonservatoriet i Falun. Hon har antagits till den prestigefyllda skolan som en av totalt 25 elever från hela Sverige. Kulturskolan i Ockelbo har återigen lyckats förlösa en musikbegåvning.

Ingrid var bara sex år när hennes föräldrar såg till att hon kunde börja på den kommunala Kulturskolan i Ockelbo. Båda hennes föräldrar hade ett musikintresse, pappa spelade i band och mamma hade spelat tvärflöjt på Kulturskolan när hon gick i skolan.

– Det var liksom självklart att vi barn också skulle få möjlighet att spela. Och för mig blev det snabbt ett jättestort intresse och liksom en del av hela mig, säger Ingrid och förklarar att  musiken har kommit att stå för så mycket för henne, för trygghet och inte minst källa till social gemenskap.

– Det har blivit så att jag absolut vill se musiken som min framtid. Och därför valde jag inriktning klassisk musik på konservatoriet eftersom den inriktningen är högskoleförberedande.

Ingrid vet att det är svårt att försörja sig på musik men hon är i alla fall fast beslutad om att göra allt vad hon kan för att nå dithän.

Den idag 16-åriga Ingrid började, som så många andra musikskolebarn, med blockflöjt. Det var så enkelt att börja så, säger och tillägger:

Ingrid Yamdee. Foto: Henrik Westberg

– Men jag var en av de där konstiga figurerna som sen höll fast vid blockflöjten. Idag spelar jag oftast sopranblockflöjt men jag har på senare tid lärt mig att även gilla altflöjten.

Ingrid berättar att hon hittills mest har spelat folkmusik för att den är så glad och det helt enkelt är kul att spela valser och polskor. Ombedd att nämna några favoritstycken säger hon:

– Jag älskar både att spela och lyssna på Horgalåten och sen tycker jag att den norska Tjönneblomen är jättevacker.

Hon berättar vidare att hennes hjärta också klappar för den sprittande irländska folkmusiken Därför  är det lite överraskande att hon nämner de engelska, lite svartsynta indiebanden the Smiths, Cure och Oasis som sina absoluta favoriter som hon lyssnar på när hon inte spelar själv.

– Men när jag pluggar lyssnar jag på Beethoven.

Okej, men vad drömmer hon om när hon går där vid Bysjöns strand, var vill hon se sig själv om ett antal år?

– Då har jag påbörjat en internationell karriär. Kanske är jag i Paris och spelar en sonat av Bach, ler hon.

Och ler gör hon förövrigt ofta under samtalet med Kuxabladet. Ingrid är helt enkelt ruskigt glad över att vara en av 25 sökande från hela Sverige som kom in på det välrenommerade Musikkonservatoriet i Falun.

– Jag är jättestolt. Men utan Kulturskolan i Ockelbo och utan min lärare Åsa Pettersson så hade jag aldrig kommit i närheten av detta. Det går knappt att beskriva vad skolan och Åsa har betytt för mig och min musikutveckling, men det är liksom allt!

När Ingrid Yamdee nu gör sig hemma på Sveriges kanske bästa och mest kända musikskola,  Musikkonservatoriet i Falun, så plockar hon upp stafettpinnen från gitarristen Axel Mörtman från Ockelbo som tog sin examen från skolan i juni. Med tanke på folkmängden kan konstateras att Ockelbo utan överdrift är mycket framgångsrikt när det gäller att få fram musikbegåvningar.

Som Kuxabladet har rapporterat tidigare så har såväl föräldrar som lärare på Kulturskolan uttryckt stor oro över besked om att skolan måste lämna sina nuvarande lokaler i Kulturstation och att all undervisning hädanefter ska ske efter skoltid. Facket har dessutom anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.Kuxabladet återkommer med fler artiklar och uppföljningar i kommande nummer av tidningen.

Eva Bingelmusik, ungdomar, skola, elever