Teatern i Norrsundet digitaliserar arkivet

Tommy Alftberg, Ronnie Bäcklin, Christian Löf digitaliserar.  Foto: Anna Sohlman


Norrsundets Amatörteaterförening, NATF, som vi besökte i början av året, har fortsatt sitt arkiveringsarbete. Vi pratar med Ronnie Bäcklin om arbetet och känslan av att återupptäcka det föreningen producerat under alla år, sedan 1980. 

– Kalle Boman har digitaliserat väldigt mycket, berättar Ronnie. En hel hög av våra produktioner, men det går att komplettera, mycket av det vi digitaliserat är ju kopior av kopior och de produktionerna går att hitta i högre kvalité. 



När första uppsättningen gjordes, den som startade alltihop (De bröto byggd sattes upp och framfördes första gången 1980) då fanns inte VHS ännu. 

– Vi har en del sparat från den tiden, kassetter med olika format men också smalfilm och det arbetet, att digitalisera det ligger lite efter. 

Det mesta, för att inte säga allt, har tagits in i datorn. Det har varit många revyer, folklustspel och uppsättningar under åren. 

– Även berättardagar på arbetarmuseet har vi fått med. 

– En som filmat mycket under åren är Bo Silén men även andra utomstående, så att säga. Och på senare år har Christian Löf filmat en hel del. 

Innan restriktionerna hade NATF visning av en gammal uppsättning som hette ”Till Skogs”, som producerades i samarbete med skogsnäringen och skrevs av Henrik Häcke Sandberg, som också bearbetade De bröto bygd. 

– Vi visade den på Fyren och de hade kaféet öppet tillsammans med ABF. 

– Det var väldigt uppskattat för den föreställningen kördes bara en gång här i Norrsundet sedan gick den på turné och spelades upp i Ljusdal bland annat. Men eftersom den inte gick flera helger på raken som många andra produktioner så var det roligt att se den igen. 

– Och den höll förvånansvärt hög bildkvalité, fast den spelades in 1987. 

En del i kvalitén ligger också i ljudproduktionen och Ronnie lyfter fram det goda arbetet med ljudförbättrande tekniker som Tomas Andersson på Rockskolan bistått med. 


Framtiden

Nu funderar NATF på hur de ska få ut det digitala arkivet till allmänheten..

– Vi diskuterar olika lösningar, sociala medier eller YouTube. Men samtidigt vill vi äga materialet också, men vi får se vad vi kommer fram till. 

– Sedan funderar vi på att göra kortare filmer, 10-15 minuters produktioner, med pjäser och sketcher för att fortsätta kunna arbeta med teatern. 

– Men just nu fyller vi inga salar och vi betalar mest hyror. Vi vill ju fortsätta samla en publik och uppträda live efter att pandemin är över.