Arbetarteaterns kulturarv bevaras

Christian Lööf, Kalle Boman och Ronnie Bäcklin går igenom arkiven. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Christian Lööf, Kalle Boman och Ronnie Bäcklin går igenom arkiven.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Kuxabladet besöker arbetarteatern i Norrsundet under onsdagen den 29 januari. När vi anländer finner vi Ronnie Bäcklin och Christian Lööf, två veteraner inom Norrsundets Arbetarteater, tittandes på rörligt bildmaterial från förr tillsammans med Kalle Boman, från fotografiföreningen Rudan.
– Detta har nyligen digitaliserats från gamla videoband, förklarar Kalle och pekar på duken ut en ung Ronnie som är med och agerar. 
– Vi går igenom arkiven och känner att det är dags att dela med oss lite, berättar Ronnie.

Ronnie Bäcklin förr och nu. Mycket material från förr digitaliseras nu in och bevaras för framtiden. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ronnie Bäcklin förr och nu. Mycket material från förr digitaliseras nu in och bevaras för framtiden.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

I år firar Norrsundets Arbetarteater 40 år och det firandet börjar med en fotoutställning på Fyren den 6/2. Ronnie, som i någon utsträckning varit involverad från första början, berättar om hur föreningen bildades.
– Vi var ett gäng som träffades och började planera ”De Bröto Bygd” 1978. Vi ville inte skiljas åt efter det och startade upp föreningen, som kom igång i september 1980, fortsätter Ronnie.

Det finns gott om bildmaterial som allmänheten snart kommer kunna ta del utav. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Det finns gott om bildmaterial som allmänheten snart kommer kunna ta del utav.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Christian Lööf berättar att Arbetarteatern betytt otroligt mycket för honom personligen.
– Jag var med och spelade trummor då jag började 1988, men min ambition var alltid att skriva. 
Christians intresse för lokalhistoria gjorde att han hade många idéer och han står bakom manus för många av Arbetarteaterns uppsättningar, på senare år bland annat uppsättningen Stigman Sote. Ronnie beskriver arbetet kring Arbetarteaterns uppsättningar som tacksamt, det är många som ställer upp och normalt är det 20-30 personer som blir involverade.
– För arrangemanget finns alltid folk som ställer upp, det är lite svårare med skådespelare och regissör, berättar Ronnie.
– Det är fler utifrån som är med idag, förr gick de flesta från den lokala fabriken direkt hit till Ådala. Jessika Andersson, som regisserade Stigman Sote, är ett bra exempel. Hon kommer från JV musik och Teater i Sandviken. Vi fick många kontakter den vägen som hjälpt till i föryngringsprocessen, berättar Christian.
– Det är imponerande att så många kan jobba heltid och även hinna driva detta, flikar Kalle in.
– Men vi komprimerar schemat mera idag än vi gjorde på 80-talet, det är svårt för många att binda upp sig hela sommaren, säger Ronnie.

En del i utmaningen med digitaliseringen är att hitta rätt apparat, berättar Kalle. Material har filmats med många olika typer av kameror genom åren. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

En del i utmaningen med digitaliseringen är att hitta rätt apparat, berättar Kalle. Material har filmats med många olika typer av kameror genom åren.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

På bordet ligger högvis med material från den första uppsättningen, De Bröto Bygd, som står i fokus vid första fotoutställningen.
– De Brötö Bygd är en del av bildningen, den ger en förståelse av denna bygd, säger Kalle.
– Det är svårt för dem som växer upp här idag att förstå fabrikens betydelse. Det är tragiskt att den förstördes istället för att man kunde hitta ett alternativt användande för den.

Mycket material finns i förvaring och långt ifrån allt är välbevarat.
– En del föremål har bara stuvats in, det är hög tid att vi går igenom allt. Det blir en överraskning även för oss – en härlig nostalgiupplevelse, berättar Christian.
Vi följer med ut till ett av förråden och tar en titt. Det dröjer inte många minuter innan Kalle hittar en stor banderoll från De Bröto Bygd.
– Helt perfekt, den här tar vi med oss in i värmen, säger han med ett brett leende.
– Detta är bara början på ett stort Kulturarvsprojekt.

Nya fynd tas in i värmen efter en stunds rotande i arkiven. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Nya fynd tas in i värmen efter en stunds rotande i arkiven.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Missa inte den första fotoutställningen som sker den 6 februari, mer information om det evenemanget ser du i annonsytan nedan. 

Text: Johan Beijer
Foto: Henrik Westberg