Fotoutställning av Bergbyelever

Efter att fotoföreningen Rudan ställt ut fotografier från Hamrångebygden i utställningen ”Kolla Hamrångebygden” fick Anna Sohlman och Kalle Boman idén att göra något liknande med unga människor. Frågan ställdes till Bergby Centralskola där man fick kontakt med bildläraren Åsa Fällgren, som nappade direkt. Nu har 31 niondeklassare sina bilder utställda på Träffpunkten.

– Anna och Kalle har varit involverade från början. Deras bakgrund inom film ger hela projektet en professionell inramning, berättar Åsa.

Åsa Fällgren och Anna Sohlman. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Åsa Fällgren och Anna Sohlman. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Hon beskriver att elevernas uppgift var att ta ett porträttfoto på en viktig person i deras liv. Efter att bilderna blivit tryckta har eleverna själva fått rama in dem. Det hela avrundades med en vernissage för anhöriga och nyfikna - även många av dem som är med i föreningen gästade invigningen. En av utställarna är Kevin Ekström, som även höll ett invigningstal vid vernissagen.

Kevin Ekström. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB


– Vi har haft en del lektioner kring hur man gör porträtt och även fotografiets historia. Det är roligt att fotografera när man väl ger sig på det.
– Jag tänker lite mer nu då jag tar fram kameran, med komposition och så, berättar Kevin.

Modellen i Kevins bild är hans mamma, som jobbar som sjuksköterska.

– Ljuset är befintligt, då det är taget på hälsocentralen där mamma jobbar finns inte så mycket utrymme att experimentera.
Varför valde du just din mamma?

– Hon är den viktigaste personen i mitt liv, hon hjälper alltid mig. Hennes yrke ser jag också upp till, hur skulle det fungera utan människor som min mamma? Hon är en vardagshjälte för många.
Vad tycker du om slutresultatet?

– Jag tycker alla bilder blev bra när de kom på plats. Vi sopade banan med Rudan gruppen tycker jag!

Efter nian är estetmedia en trolig inriktning för Kevin. Han gillar film och nu har han även fått ett större intresse för själva fotograferandet.

Mikael Söderman har också deltagit i projektet.

– Vi har även filmat dem vi fotograferat där de berättar vad de gör på jobbet och fritiden. Under 30 sekunder får vi lära känna personerna, berättar Mikael.

Även Mikael har valt sin mamma som motiv till sin bild. Hon jobbar som veterinär och de delar en passion för djur.

Mikael Tao Söderman. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Mikael Tao Söderman. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Eva-Maria Söderman; har jobbat som veterinär i snart 20 år. Nu har hon en liten klinik i en gammal affärsbyggnad i Axmarby. Där tar hon emot hundar, katter och andra smådjur. Hon trivs mycket bra med sitt jobb som hon bestämde sig för rean vid fyra års ålder. (Bildtext och foto ifrån Utställningen, signerat Mikael Tao Söderman. )

– Vi har två hundar av rasen mudi, en slags vallhund.

– Jag ser verkligen upp till min mamma, hon har alltid funnits där för mig.

Åsa tycker att eleverna har gjort ett underbart arbete.

– Jag är stolt och imponerad, projektet växte under tiden det pågick. Vi fick ett bidrag som gjorde att vi kunde genomföra utställningen fullt ut.

– Utställningen kommer vara kvar här till och med sista januari. Det är öppet på Träffpunkten i stort sett alla dagar mellan 8-15.30, säger Åsa och rekommenderar alla att besöka utställningen.

Bidraget fick man av Karl Wedin, kultursamordnare vid Gävle kommun, som omedelbart blev intresserad av idén när den presenterades.

Anna Sohlman berättar mer om den här första gruppen elever som får delta i och ställa ut ett fotoprojekt.

– Det har givit blodad tand. Vi ser detta som en förstudie som blev fruktansvärt lyckad. Vi ville efter utställningen ”Kolla Hamrångebygden” göra något liknande men med yngre röster.

– Åsa hakade på direkt då vi tog kontakt vilket var väldigt glädjande.
– Bilderna handlar om fotografens upplevelse av sitt liv just här. Något de värnar om porträtteras.

– Det viktigaste är praktiken, att göra en bild, rama dem och nu få ta emot gensvaret.

Just erfarenheten av det praktiska menar Anna kommer påverka nästa steg i utvecklingen,

– Rudan bereder vägen och att eleverna nu kommer in och vill ”sopa golvet” med dem är bara uppmuntrande.

Vad tycker du som har ett tränat öga om själva bilderna?

– Det är helt fantastiskt att komma in här och få helhetsbilden. Tittar man på ögonen av människorna som porträtterats får man en känsla av att individen och fotografen har ett jämbördigt förhållande. Det syns i ögonen, jag hade inte fått den blicken om jag stått bakom kameran.

Vid intervju tillfället är även Kalle Boman på plats och pratar med eleverna. Med sig hade han sin Guldbagge som eleverna fick klämma på.
– Den har mest ett symboliskt värde. Jag har varit med och gjort många filmer, och ger mig företräde att tycka att era bilder är fina. Ni kan någonting, ni har valt rätt motiv och tryckt på knappen i rätt ögonblick. Det är konst för mig, att kunna någonting.

Kalle Boman och eleverna. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Kalle berättar vidare om hur han uppfattade att Rudan gruppen hade sett ut som fågelholkar allihopa. Visionen att denna utställning kan sättas upp igen om 50 år, när den här generationen pensioneras kontaktar vi dem igen.
– Eller inte ”vi”, men någon, säger Kalle med ett leende.

Han gillar inte att se utställningen som något avslut, utan en start.
– Minnet är kort och förståelsen för hur det var brister. Vi har ett ansvar att hantera, bevara och redogöra för nuet i ljud och bild.

– Åker man genom Hamrångebygden får man en lektion i svensk historia. Istiden, stenåldern, vikingatiden, brukssamhället, bondesamhället, industrisamhället och den nedlagda industrin. Allt finns det spår av just här.

 För att inte tala om Rysslandsinvasionen 1721, fortsätter Kalle eftertänksamt.

– Hamrångebygden är fan hela Sveriges vagga, avslutar Kalle entusiastiskt.

Välkomna att ta del av Bergby Centralskolas utställning på Träffpunkten till och med den 31 januari.