Krönika: Trendspaning i fitnessvärlden
Det är spännande att gissa vad som kommer att bli populärt inom hälsa framöver, ibland har jag rätt i mitt siande, ofta har jag fel, men jag fortsätter att trendspana ändå.
Våra kroppar fungerar på samma sätt som våra förfäders gjorde. Evolutionen har såklart haft sin gilla
gång, men har inte hänt mycket på den fronten under de senaste generationerna. Ändå så försöker vi att uppfinna hjulet om och om igen med nya träningsformer, nya dieter och nya återhämtningsprocedurer. Är det vårt stora intresse för välbefinnande som driver oss?
Inom träning ses både trender mot att vilja förenkla och teknikavancera samtidigt. Vi låter tekniken ta mer och mer plats i träningen. Det var inte länge sedan gick vi från gps-klocka till en variant som mäter allt från kaloriförbrukning till sömncykler. Vi kommer nog se ännu mer utveckling och funktioner på den fronten. Spännande på ett sätt, men kanske finns risken att vi suddar ut möjligheten att känna av vår aktuella kroppsstatus på egen hand.
Samtidigt som vi låter tekniken avancera inom träning verkar vi vilja förenkla och effektivisera själva träningsformen. Back-to-basic när det gäller styrka med multifunktionella övningar och högintensiva träningspass för kondition. Gärna i kombinationen styrketräning med stora basövningar i intervaller.
Vi smackar in så mycket träning vi bara kan på kortast möjliga tid. Även om risken finns att fokus hamnar mera på effektivisering än på själva utförandet så blir det nog ett positivt utfall för väldigt många då alternativet kan ju vara ingen träning alls.
Inom fysisk återhämtning kommer vi också se mera teknik. Att bara sova och låta kroppen sköta det själv litar vi inte på längre. Nu kommer det bli vanligare med speciallampor och andra maskiner för att snabba på återhämtningen efter de intensiva träningarna. Även här ska det gå fort och effektivt.
Individanpassning kommer starkt inom allt hälsotänk. Man vill ju inte träna och äta som alla andra, man vill agera efter sina egna egenskaper och behov.
Individanpassning kommer starkt inom allt hälsotänk. Man vill ju inte träna och äta som alla andra, man vill agera efter sina egna egenskaper och behov. Känner man inte till sina egna förutsättningar så gör man ett dna-test som ger svaret på vad just min kropp önskar träna och äta och vad den eventuellt bör undvika.

Sammanfattningsvis så tolkar jag min spaning som att vi vill bli mer exakta och effektiva i vårt hälsoarbete, samt att vi kommer ta till oss alla hjälpmedel vi kan, för att nå den personligt optimala goda hälsan.
Vi kan anamma vad vi vill av detta, lägga till och dra ifrån, för att skapa vår individuella bästa framtid.
Mitt år.
Mitt år som har varit summeras som både stökigt och utvecklande. Stökigt med utmattningsscenario, utvecklande genom lärdom inom utmattning, men jag har också klarat av en avancerad utbildning till massageterapeut. Med det i bagaget har en mycket ljus bild av nästkommande års företagsverksamhet genom min trio av hälsotjänster; massage, träning och kostrådgivning.
Min egen träning blev lagd på underhållningsnivå under stor del av året. Under 2024 ser jag att jag har en enorm utvecklingspotential både inom styrka och kondition. Det jag siar i min framtid är att jag kommer bli den hälsosammaste 56-åringen jag någonsin har varit.
Och till sist, ett hejarop:
Jag önskar att du plockar fram just dina visioner inför det nya året och hänger med mig parallellt mot det nya hälsosamma året 2024!
Vi får bara hänga med i vädersvängningarna så gott vi kan nu när det kommer till träning utomhus. Men hur ska vi tänka kring det? Några tankar av Lena Östman.
Hur motiverar du dig egentligen? Det skriver Lena Östman om här. Motiverande inför det nya året.
Mammaträning på öppna förskolan under ledning av Lena Östman – kom och prova på!
Gör saker långsamt? Ibland måste vi lura oss själva att ta det lugnt. Läs mer i Lena Östmans krönika om vardagsstressen.
Vår krönikör Lena Östman skriver om trender inom fitnessvärlden. Det var inte länge sedan gick vi från gps-klocka till en variant som mäter allt från kaloriförbrukning till sömncykler. Vi kommer nog se ännu mer utveckling och funktioner på den fronten. Men vad väntar härnäst?
Lena Östman, vår hälsokrönikör, berättar här lite om massagens fördelar.
Det där med att lyssna på sin kropp är vanligt, men hur är det att lyssna på den som lyssnar - nämligen huvudet? Vikten av att hitta DITT sätt att koppla av skriver Lena Östman om här.
Det där med att lyssna på sin kropp är vanligt, men hur är det att lyssna på den som lyssnar - nämligen huvudet? Vikten av att hitta DITT sätt att koppla av skriver Lena Östman om här.
Att träna styrketräning för att bli starkare, att utföra töjningar för att bli smidigare eller att cykla för att få bättre kondition, är lätta ekvationer. Lättförståeliga syften och önskade mål. Men vad händer när man blir berövad möjligheterna för dessa mål? Hur fortsätter man att motivera sig till träning då?
Att träna styrketräning för att bli starkare, att utföra töjningar för att bli smidigare eller att cykla för att få bättre kondition, är lätta ekvationer. Lättförståeliga syften och önskade mål. Men vad händer när man blir berövad möjligheterna för dessa mål? Hur fortsätter man att motivera sig till träning då?
När sommaren går mot höst och vi går från ledighet till fulla arbetsveckor - hur ska vi hantera vår träning och hälsa då?
Lena Östman tar upp frågan om varför du tränar och på vilket sätt. Bestraffningsträning kanske inte är det bästa sättet till hälsan?
Lena Östman gav dig daglig inspiration hela juli 2021 på sin instagram. Det är en krönika som aldrig blir gammal. Kom igång nu, det är aldrig försent.
Lena Östman skriver en krönika om när du blir sjuk och hur det påverkar livet för någon som är van att träna…
Vill du komma igång med träningen nu när våren står för dörren? Lena Östman ger här ett roligt tips på hur promenaden kan bli mer givande….
Kan vi bära med oss goda vanor vi fått under pandemin? Lena Östman resonerar i sin krönika.
Lena Östman skriver här en inspirerande krönika om hur härligt det kan vara att träna och få nya rutiner…
Lena Östman är vår hälso- och träningsskribent. Läs hennes krönika här.
Kom igång med träningen, inte alltid det lättaste…. läs vår krönikör Lena Östmans tankar
Viktig komplementträning till löpningen är det inte många som tänker på… När du känner dig säckig eller svag - då kan det vara annan träning en just mer löpning som är lösningen. Läs Lena Östmans krönika här…