Vårlöpning - att träna som pollenallergiker

Visst är det härligt att maj månad äntligen har anlänt! Nu kan vi gå ut utan att bylta på oss oändliga lager av kläder. Vissa dagar kan det till och med vara befogat med shorts och t-shirt. Dessa sköna vårdagar skapar ”spring-i-benen” på oss.

Under vårmånaderna är vi många som har ambitionen att ta vår löpning till nya höjder eller starta upp löpning för säsongen. Att på ett sunt sätt få njuta de långa löpningarna senare i sommar kräver antingen att man har hållit i löpningen under vintern eller att man startar upp på ett lugnt sätt. Just detta att ta det lugnt i början kan vara lurigt då suget kan vara så stort att man bara vill köra i gång hårt och tufft. Men även om sommarhalvåret kan kännas kort för oss här uppe i norr, så är det ändå bra att tänka långsiktigt med sin löpning. 

Risken för överansträngningsskador går gärna går hand i hand med brådska i detta fall. Och om vi blir skadade så blir det ju ingen löpning alls på ett tag, vilket bara är slöseri med den varma årstiden. Är man i det läget att man ska starta i gång med löpning från noll, så är det ett fantastiskt bra läge nu. Allt mysigt med kvittrande fåglar till nakna ben och armar som får vara ute på vift. Känslan av att plocka fram löparskorna eller gå i väg och göra en löparskoinvestering känns ju både spännande och pirrigt. Samma sak med kläderna, kanske komplettera med någon ny löparjacka i kulörta färger. Allt för att känna att löparprojektet i är i högsta grad levande och aktivt. 

Att hålla en positiv anda genom hela löpsäsongen är nog det bästa tips man kan ge till en nystartslöpare. Att skapa en situation så att man längtar till nästkommande pass, redan när det innevarande avslutas är en bra mål. Ett tips är att i år strunta i kilometerräkning och fokusera på minuter i stället. Bestäm i förväg hur långa de första träningspassen ska vara och dela upp dessa minuter mellan gång och löpning. Från början kan det till exempel vara 2 minuter gång varvat med 1 minut löpning i totalt 20 minuter. Med tiden ökas löpminuterna och senare även totaltiden. Kör man på så under någon månad eller två så kommer sträckorna finnas där på ett bekvämare sätt än att jaga kilometrarna redan från dag ett. Löpminuterna kommer att utföras i olika tempon från pass till pass på grund av dagsform men benen har fått sina minuters transporterande oavsett. På så sätt får alla strukturer i kroppen succesivt anpassas, bli precis så starka och hållbara de behöver vara för vår aktuella löpnivå där och då.

Så låt springet i benen få utlopp, men låt hjärnan få vara bossen över träningsvolymen!