Ockelbo Hembygdsförening - ICA Ugglebo utvecklingsstöd 2024
Tillsammans med Fredrik Holm från Ica Ugglebo besöker Kuxabladet Pålsgården, hembygdsgården i centrala Ockelbo, och träffar Lina Classon och Catharina Wickström som representerar Ockelbo Hembygdsförening.
Föreningen är en av dem som i år mottagit utvecklingsstöd och i samband med detta får möjlighet att berätta om sin verksamhet i Kuxabladet.
– Helst skulle vi vilja ge stöd till alla. Men det är inte möjligt så vi försöker hitta en bra spridning. Att ge stöd till Ockelbo Hembygdsförening är att stötta kulturlivet, fastslår Fredrik.
Bland aktiviteter som idag anordnas på Pålsgården är ett stickcafé under våren och hösten. Pål Anders stämman med folkmusiken i fokus brukar också arrangeras på hembygdsgården. På vintern sker ingen aktivitet i de anrika byggnaderna — den äldsta daterad så långt tillbaka som till 1600-talet. På sommaren är det normalt öppet i juli och det anordnas även en hembygdsdag med försäljare och demonstrationer av olika hantverk och tekniker.
– Kommunen brukar ordna nationaldagsfirande här också, men det är inget som är klart ännu, i år, säger Catharina.
– Om öppetskylten är upphängd nere vid vägen är det bara att komma in, tillägger Lina och tillägger att de ofta har öppet på sommaren, med bullar och kaffe i kaféet.
I sommar kommer ett slöjdläger äga rum på Pålsgården med besökare från när och fjärran. Lägret är inriktat mot deltagare mellan 16-25 år som vill slöjda i en kulturhistorisk miljö tillsammans med duktiga slöjdare och konstnärer.
– Det blir täljning i trä och blöta tekniker där de får blanda äggoljetempera-färger och måla sina alster. Lite textil och stickning kan också ingå, vi får vara lyhörda där och också styra det lite utefter elevernas intressen, säger Catharina.
Deltagarna erbjuds boende på Raggsocka logi, men tanken är att matlagning ska kunna ske på Pålsgården. Och där kommer utvecklingsstödet in i bilden.
– Vi har haft en vattenskada och pengarna går till ny diskmaskin och kaffemaskin. Med hjälp av utvecklingsstödet från ICA Ugglebo klarar vi vår verksamhet, säger Lina.
– Det är dyra grejor och inte bara att köpa in. Det mesta i vår rörelse sker ideellt, och skulle en extra person ställa upp en dag per år skulle det räcka långt.
Lina påminner även Fredrik om att Ica Ugglebo sponsrat med godis till fiskdam i samband med ett evenemang.
– Då kunde vi erbjuda gratis fiskdam och stackars Yngve (Gunnarsson, red.anm) fick vara fisk hela tiden. Fiskarna behövde vila emellanåt, fick vi förklara för barnen som väntade tålmodigt.
– Vi vet att allt kostar idag och för en barnfamilj kan det sticka iväg, därför vill vi inte att det ska vara dyrt att besöka oss.
Lina och Catharina berättar att drömmen är att fortsätta utveckla platsen och anordna fler aktiviteter.
– Det här är Ockelbos pärla tycker vi, alla ska känna sig välkomna här och vi bevarar och värnar om platsen, säger Catharina.
Byggnaderna på Pålsgården är flyttade till platsen från olika platser runtom i kommunen. Kullen, Baldurs hage, var tidigare betesmark för kyrkans hästar.
– Hembygdsföreningen äger byggnaderna, de kommer tillfalla kommunen om vi inte skulle fortsätta finnas.
Föreningen är beroende av alla intäkter de kan få och alla kan bli stödmedlem för endast 150 kronor.
– Idag har vi 82 medlemmar, det känns som det borde kunna bli flera.
Pålsgården går även att hyra till privata tillställningar för 500 kronor.
Några resurser för att göra annat än att bevara det befintliga finns idag egentligen inte, även om viss utveckling skett.
– Vi skulle vilja ta emot mer moderna saker också, men har inte plats, säger Lina.
– Men bagarstugan är nära att kunna användas, vi väntar bara på en murare att göra några små justeringar, säger Catharina.
– Ifjol fick vi även klart med en dansbana som vi kunde inviga.
Besökare på Pålsgården erbjuds en inblick i hur man levde förr, med tidsenlig inredning. Byggnaden vi befinner oss i vid intervjutillfället är från 1840 talet .
– Vi tar även emot grupper och kan fixa visning och fika, säger Lina.