ICA Ugglebo stöttade Ockelbo baskets populära basketfritids

Under våren 2024 beviljades Ockelbo basket utvecklingsstöd från ICA Ugglebo. Syftet var att fortsätta driva det basketfritids i Kuxahallen som föreningen drog igång under hösten 2023. Föreningens målsättning med fritidsklubben är att stoppa sabbet i och kring Ockelbo centrum.




Under hösten och våren anordnade Ockelbo basket fritidsklubb för ungdomar, den huvudsakliga målgruppen var åk 5-8. På onsdagar en gång i veckan bjöds det på mellanmål, samtal och basketträning. Syftet är att skapa fler aktiviteter för ungdomar och minska skadegörelse kring på byn och även Kuxahallen, där föreningen har sitt kansli.

– Våra seniorspelare och ungdomsledare är fina förebilder och med dem som ledare för denna fritidsklubb tror vi att vi kan nå långt i arbetet med värdegrund, uppförandekod och att skapa en trygg och trevlig miljö där alla kan trivas, berättar Anna Stark, ordförande Ockelbo basket.

– Vid varje fritidsträff har vi haft ett diskussionsämne igång. Ungdomarna har varit lite blyga men har varit goda lyssnare och våra talare har fått igång en diskussion.

Tim Nord och Theo Manfredsson var populära ungdomsledare, från Ockelbo baskets herrlag.




Något Ockelbo basket försökt få fram är vilka kommunen är och att Ockelbo centrum och Kuxahallen är något som alla som bor här kan ha glädje av tillsammans. Tidigare fritidsintendenten Håkan Alkberg berättar under sin intervju när han skulle gå i pension för Kuxabladet att basketfritids haft en tydlig effekt och medfört minskad skadegörelse.

– Jag tycker det borde bli ett återkommande fritids här i A-lokalen, säger Håkan.




Fritidsklubben har varit öppen för alla, basket måste inte vara något deltagarna vanligtvis utövar, utan träningarna har varit anpassade för alla.

– En målsättning är att få in dem i basketens rörelse på något vis, man kan bli supporter eller funktionär om man inte vill spela, säger Anna.

– Ungdomarna får umgås med personer de vanligtvis inte träffar, vilket verkar för integration också. Det blir en intim grupp och det har varit runt 20 barn per tillfälle i snitt.




Ockelbo Basketklubb mottog utvecklingsstöd 2024 med syfte att driva fritidsklubb för ungdomar i årskurs 5-8. Föreningen summerar en lyckad och omtyckt vårtermin som haft
önskad effekt.

Föreningarna som fått utvecklingsstöd av Ica Ugglebo 2024:

Ockelbo IF Gympa,

Ockelbo Ryttarförening

Föreningsalliansen

Ockelbo Basket

Ockelbo Demensförening

Ockelbo Hembygdsförening

De som vill vara med på träningen har även behövt vara med på samtal och mellanmål, det har inte varit någon renodlad basketträning – då samtalen utgör en minst lika viktig del. Samtal om uppförandekod, trygghet för spelare och ledare, mobbing och kränkande behandling, språkbruk och hur man är en bra lagkamrat är teman som förekommit inom fritidsklubben.

Fredrik Holm, vd Ica Supermarket Ugglebo Foto: Henrik Westberg

Allt har organiserats kostnadsfritt för deltagarna och en del av resurserna kommer från ICA Ugglebos utvecklingsstöd, som beviljat Ockelbo basket 10000 kronor till projektet. Fredrik Holm på ICA Ugglebo ser positivt på hur medlen använts.

– Redan under hösten stod vi för mellanmålen och på våren utökade vi åtagandet genom att bevilja ansökan för utvecklingsstöd också, berättar Fredrik.

– Det är jätteviktigt att ungdomarna har något att göra på fritiden. Basketfritids verkar vara något som passar alla och att basketen även tar ett socialt ansvar och informerar om uppförandekod ser vi positivt på.

Inför hösten är basketfritids på paus då tillräckliga resurser saknas.

– Ledare och talare får ett arvode, vi måste se till att alla barn har tillgång till bollar samt få ett mellanmål.

– Lokalerna är heller inte gratis heller, samt att schemat i Kuxahallen är ganska fullt, det finns inga tider i direkt anslutning till skoltid som tidigare.

– Vi jobbar på lösningar för att kunna köra på. Ambitionen är att vi ska fortsätta med basketfritids även framöver, kanske kan vi anordna en termin med färre tillfällen.


Övriga sponsorer som bidragit finansiellt till Ockelbo basketfritids är Ockelbo kommun och Rönnåsen fritid & ungdom


Fler artiklar med ICA Ugglebo