Krönika: Enkel träning - Sänk tempot!

Nu har nog de flesta av oss avslutat våra sommarledigheter, vi har gått tillbaka till arbete, skola och vardagsbestyr igen. Det tar emot att helt släppa den sköna sommarkänslan. Möjligheten att ta det lugnt, kunna vara flexibel med tider och ta de flesta situationer på ett avslappnat sätt, den känslan vill vi ha kvar ett tag till.

Det vore väl fint om vi kunde fortsätta inneha dessa sommarvibbar och förlänga ledighetens återhämtningsperiod, ta med lugnet in i hösten och långt in i vintern.

Vi bör väl sortera ut situationer där det passar sig, det blir nog inte så populärt att till exempel komma och gå lite som man vill på jobbet. Men att tagga ner den onödiga vardagsstressen är nog en bra idé. En ledig dag kan man till exempel bestämma sig för att det enda som kommer att utföras under dagen är att läsa en bok. Allt annat kan vänta eller inte göras alls. Ett annat trick är att utföra en syssla extremt långsamt.

Jag testade på hur det är att göra någonting mycket långsammare än vanligt. Det var i ett stort handelsområde en lönefredag. Mataffären kryllade av människor som gick med raska steg från hylla till hylla och förmodligen gick flertalet tillbaka till de montrar de redan hade besökt för några minuter sedan. Ungefär som jag själv vanligtvis brukar irra fram och tillbaka i affärer.

Eftersom jag nu hade bestämt mig för att utföra min inköpsrunda sansat och långsamt blev jag samtidigt åskådare till ett skådespel som både var humoristiskt och tragiskt på samma gång. Människor med hastiga rörelsemönster ser faktiskt väldigt skojiga ut. Dock tråkigt att det ska behöva vara en så jäktad tillvaro när man ska välja ut bränslet för kroppen med de viktiga näringsämnen som vår kost utgör.

Jag klarade av min långsamma mathandling på ett behagligt sätt och fick mersmak av långsamheten. Att från och med nu göra allt långsamt tror jag inte på, det skulle få alltför knepiga konsekvenser både för mig själv och min omgivning. Vårt nuvarande samhälle är ju uppbyggt på det befintligt höga ”normal”-tempot. Men det finns ändå många sysslor som med fördel borde kunna utföra i ett lägre tempo än vad vi är vana vid. Närmast planerar jag att hänga tvätt och dammsuga bilen superlångsamt.

Testa du med! Vi kan ändå inte öka tempot mer med hälsan i behåll, så det är lika bra att börja vänja sig bit för bit redan nu. Det tillsammans med de kvarvarande sommarvibbarna kan bli den mentala hälsoökning vi som framöver räknar som vårt nya normala.

Lena Östman

Foto: Henrik Westberg


Mer från Enkel träning på Kuxa.se