Föreningsalliansen - Om lägerboendet vid Ockelbo IP

Kuxabladet och Fredrik Holm från Ica Ugglebo fortsätter att besöka föreningarna som i fått utvecklingsstöd av ICA Ugglebo Arbetareförening. Näst på tur är Föreningsalliansen som mottagit 10 000 kronor som ska läggas på inredningsdetaljer i det nya lägerboendet vid Ockelbo IP.

Strålande sol och en inbjudande fotbollsplan välkomnar oss när vi anländer till Ockelbo IP. 

Vid intervjutillfället representeras träffar vi några av de inblandade i form av Håkan Alkberg (Föreningsalliansen), William Wiik (Ockelbo IF) samt fritidsintenten från Ockelbo kommun Patrik Fliesberg. Lägerboendet vid idrottsplatsen kommer, då det står klart, att ha 48 bäddar och det ligger omgivet av fotbollsplaner, padelbanor och idrottshallar som inrymmer padel, hockey och bågskytte. Inom en snar framtid kommer även en led som kopplar platsen till motionslederna i Ulvsta färdigställas. Platsen är ett nav för idrott i Ockelbo och tanken är att alla föreningar som hjälper till med lägerboendet ska kunna erbjuda sovplats där till gästande föreningar.

– Alla som är med har lagt en insats på 5000 kronor, berättar Håkan.

– Sen kommer alla de föreningarna även bidra med ideella arbetstimmar här. Det blir mellan 1200-1600 timmar, tillägger William.

William Wiik, Fredrik Holm och Håkan Alkberg utanför lägerboendet.

Som exempel kommer Ockelbo padelklubb att måla och Åbyggeby fritidsklubb ska lägga grus och plantera ett gäng äppelträd. Lägerboendet har sin egna styrelse som utgörs av William Wiik , Patrik Fliesberg och Anna Andersson (Ockelbo Hockey Club). 

– Inget är klart men vi har pratat om att det ska kosta 200 kr per person att bo på lägerboendet. Vi provar oss fram, säger Patrik.

– Vi ska absolut inte konkurrera med näringslivet. Anläggningen är till för föreningar som har ungdomsverksamhet, säger William.

– Det lilla överskottet som blir går till den arrangerande föreningen, som även står för tillsyn och städning i samband med att boendet används.

Patrik Fliesberg, fritidsintendent Ockelbo kommun

Idén till lägerboendet kommer från Håkan Alkberg, som 2018 såg en liknande anläggning i Edsbyn. Utifrån sina goda erfarenheter av stugboendet som Åbyggeby fritidsklubb erbjuder kände Håkan till att det finns stor efterfrågan på lägerboenden.

– Det har varit en lång process, men vi kunde lägga grundarbetet för lägerboendet samtidigt som entrén till padelhallen och Ugglebo arena byggdes 2022, säger Håkan.

– Det ska även bli bergvärme i alla de nya byggnaderna.

William pekar på fotbollsplanerna, det nybyggda lägerboendet och idrottshallarna och uttrycker att allt verkligen är “tipp topp”.

– Ockelbo ligger nära Stockholm och prisnivåerna på våra anläggningar förhållandevis billiga, säger han.

– Ser man till helheten kan boendet komma att betyda otroligt mycket för byn, säger Håkan.

Föreningsalliansen äger många projekt inom det lokala föreningslivet. Lägerboendet är en sektion som ligger under Föreningsalliansen. 

– Föreningsalliaansen är lite som en centralorganisation för ett tiotal föreningar, förklarar Håkan. 

– Kommunen äger lägerboendet, som hyrs av föreningsalliansen, tillägger Patrik.
– Ett Leaderprojekt ligger till grund för att det skulle vara möjligt att genomföra alls.

Föreningen startades med syfte att kunna anställa personer inom föreningslivet som stod långt ifrån arbetsmarknaden. 

– Arbetsförmedlingen tyckte det var enklare att samla denna typ av personer i en och samma förening – det var så det började.

– Kommunen hyr en del tjänster av Föreningsalliansen vid vissa toppar, när det behövs extra personal.

William minns själv att han blev anställd av Föreningsalliansen en sommar.

Rundturen tar oss även förbi nya inomhusplanen för bågskytte

– Det var du Håkan som fixade det, efter att den kommunala sommarjobbsgarantin löpte ut fick jag fortsätta klippa gräs – fast åt Föreningsalliansen istället, minns William.

Fredrik Holm från ICA Ugglebo är själv en föreningsmänniska och ställer många nyfikna frågor under rundturen, som tar oss från lägerboendet och genom hockeyhallen där vi även kollar in den nya inomhusbanan för bågskytte. 

– Att lägerboendet endast kostar 200 kronor per natt är billigt. Det kopplat med den fantastiska anläggningen, det måste verkligen vara intressant för Stockholmslag, säger Fredrik.

– Det ska finnas lösningar för alla typer av plånböcker, säger Patrik som menar att alla ska kunna komma till Ockelbo. 

Detta är första gången Föreningsalliansen får utvecklingsstöd från ICA Ugglebo.