Grisar, ägg och öppen gård

Förra gången jag skrev så fick ni bland annat träffa gulliga grisar på Glada gården och nu kan jag stolt meddela att det även finns gulliga (och ulliga) grisar här på Säbyås gård också!

För några dagar sedan åkte jag och hämtade hem två söta griskultingar av rasen Mangaliza, eller Ungersk ullgris som de också kallas. Det är en sorts grisar som har mycket päls, faktiskt så mycket att de i vissa fall är lika krulliga som får! Pälsen hjälper grisarna att klara sig bättre från både solstrålar och bitande kyla. Grisarna blir inte så stora som vanliga slaktgrisar utan är mindre och är mer långsamväxande.

När jag träffade grisarna i deras stia så var de två som stack ut och var otroligt sociala. Deras trynen undersökte varenda del av mig som de kom åt och deras pigga små ögon plirade mot mig (de lilla de nu ser eftersom deras öron är alldeles för stora och hänger ner framför ögonen på dem!) Precis som hundvalpar får de nog lov att växa i sina öron lite! Jag valde dessa två godbitar, en mörk som kallas  Nisse och en ljus som kallas Nasse. Resan hem gick jättebra, varje gång jag stannade och kollade till  dem så sov de som små grisar och första stunden i deras nya bostad emottogs med många nöffningar, mycket provsmakningar av halmen, gräset och maten. Jag visste inte riktigt hur stora eller små till storleken de skulle vara så jag köpte en vattenbalja jag tyckte skulle passa. Den visade sig vara alldeles för stor så nu har de ett eget lite spa-bad där inne också. Till allas stora glädje!

Just nu bor de inne i sin hydda ute på åkern hela tiden för att sakta vänja in sig med oss och att vara ute rent generellt. Det är alltid bra att ha rätt tama grisar så det blir lättare att sköta om dem, kolla  efter skador osv så nu socialiserar vi så mycket det går med dem. Efter ett tag kommer de få gå ut i  sin stora hage och börja jobba med att böka upp marken.

Anledningen till att vi skaffade grisar är för att vi behöver hjälp med en bit av vår mark där slyskott har börjat tränga sig in på åkern samt att det mest växer maskrosor där just nu. Grisar älskar ju att böka och de äter både gräs, rötter, insekter och annat de kan hitta i marken. Medan de bökar så  gödslar de också och när all mark är uppbruten och vänd kan vi flytta dit hönsen som får krafsa till jorden så vi sedan kan så in nytt vallfrö och till slut få ett bättre bete och kunna ta mer hö.

Att använda olika djur i olika situationer på sin mark är en del av något som kallas ”holistic management” eller ”regenerativt jordbruk” där man jobbar med att på ett naturligt sätt förbättra jordmånen, använda sig av lokala resurser, öka sin självförsörjning och främja ett naturligt och hälsosamt leverne för både människor och djur.

Hönsen lever livet! De har fått flytta ut i trädgården och de har börjat komma igång med äggläggningen nu efter sin ruggningsperiod. Höns byter fjäderskrud två gånger per år, vår och höst. Nu kom ju sommarvärmen med besked och alla hönsen försökte desperat bli av med allt varmt

vinter-dun så fort som möjligt. Under perioden som de byter fjädrar, kallas ruggning, så lägger de  färre ägg. Detta pga att ruggningen tar energi och kraft ifrån hönan. Under den tiden behöver hönorna mer mat och gärna massor av grönt gräs, så det är ju en himla tur att våra höns är ute och kan picka gräs och insekter så mycket de vill.

Ni som köper ägg här vet att det varit lite äggbrist ett tag men nu börjar även våra nya ung-höns komma igång så kylen innehåller fler och fler äggkartonger varje dag. Vi säljer som vanligt de lite mindre äggen till halva priset till dess storleken på äggen börjar bli mer normal.

Gårdsbutiken innehåller massor av fint lammkött lagom till att grillsäsongen nu på allvar har kommit! Det finns fint nötkött från Mo Grindar och det är även påfyllt med fläskkött från Glada gården. Så  fram med grillen och njut av den fantastiska maten som produceras här i byn.