Pumpor - mer än bara halloweenpumpan

Frida Mörnerud, Ylva Huizinga och Caroline West

I ateljén vid Wij Trädgårdar, i Ockelbo, var det närproducerade pumpor som ställdes ut. Med matnyttiga fakta och spännande utseenden fick pumpan stå i fokus.

– I Sverige har vi inte riktig kunskap om hur man bäst lagar mat på pumpa, berättar Frida Mörnerud.

Utställningen består av matpumpor, en del av den odlade mångfalden. Samtliga 25 olika sorter går att odla i vårt klimat och faktiskt har 24 av dem grott i den absoluta närheten på Wij Trädgårdar och dess många studentlotter. 

– Men även den vi tagit in har vi odlat här tidigare år, berättar Frida.


De många olika pumporna varierar i både färg, form och storlek. Genom åren har naturen gjort sitt och människor odlat och förädlat pumpan. 

– En pumpa med hårt skal har en fantastisk hållbarhet. I rumstemperatur klarar sig dessa i ett år, berättar Frida.



De vanligaste pumporna som finns att tillgå i handeln har mycket pumpasmak, vilket kanske inte alla gillar eller är vana vid. Men det finns alternativ.

– Är man intresserad av att laga mat med pumpa kan man behöva gå till andra pumpor, som vi inte haft kunskap om att man kan odla här.

På plats vid utställningen finns även Ylva Huizinga och Caroline West. Det anordnas höstpyssel för barn i direkt anslutning till utställningen och gott om besökare rör sig på platsen. 

Men åter till pumpaodling, vad är viktigt att tänka på om man är intresserad av att odla egna pumpor?

– Det gäller att få till ett mikroklimat. Exempelvis en stor kompost som alstrar värme underifrån. Så länge värme finns klarar sig pumporna, förklarar Ylva, som berättar att hon är en riktig pumpafantast. 

– De sorterna vi har här klarar att odlas i det karga nordiska klimatet.

– Vi har odlat många olika genom åren, just för att få se och prova olika smaker.

Nu är det hög tid för de trädgårdsansvariga på Wij Trädgårdar, och även hemmaodlaren, att planera för nästa höst. 

– Från frö till skörd, det är en lång skapelseprocess. Man går och längtar, säger Frida. 


En del pumpor har gått till restaurangen vid Wij Trädgårdar.

– Jag vet att de bland annat gjort pumpasoppa, berättar Frida.

– En del pumpor är för vackra för att användas tycker jag, säger Ylva. Jag har smugit undan en del.

– Fråga alltid mig innan ni tar några, säger Ylva skämtsamt, jag är pumpoman!

Under utställningen bjöds även på godsaker, som denna pumpadessert.

Processen med odling är något speciellt. Frida och Ylva beskriver naturen som en fantastisk formgivare.



– Det är lyxigt att få vara en del i processen med väder och vind. Man är som en medpassagerare. Det är inte vi som bestämmer hur slutresultatet blir, säger Ylva.



Vid utställningen fanns även möjlighet att smaka på bland annat en pumpapesto, som vi kan intyga att var väldigt smarrig! I framtiden överväger Wijs trädgårdsmästare att ta sig an liknande koncept, kanske med äpplen eller potatis.

– Det är kul att nörda in sig i sådant, säger Ylva.

– Vi vill berätta om trädgård i olika sammanhang. För oss är säsongen helår, grunden för skörden läggs nu och det hela kräver en enorm planering, avslutar Frida


Fler artiklar om Wij Trädgårdar på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se