Återbrukskalas på Wij trädgårdar
Lördagen den 17 augusti var det full aktivitet vid eko-torget då återbrukskalaset anordnades för tredje året irad. Temat var återbruk, Hållbarhet, hantverk och Mat Annelie Engkvist är projektledare och berättar mer om aktiviteterna på plats.
– Idag kan man bland annat lära sig tillverka en rökgasugn, gravera glas och provsmaka en massa gott. Är det kalas, ska det vara festligt, säger Annelie.
Till sin hjälp i projektet har Annelie Maria Torung Fagerlund, som också är på plats och tillsammans med dottern Tuva poppar popcorn över öppen eld. Det återbrukade verktyget som tagits fram för ändamålet består av två silar som fästs på änden av en lång pinne.
– Popcornmajs är hårdare korn och inte lika söta som vanlig majs, förklarar Maria.
– Majs är bra mat ur ett beredskapsperspektiv, det innehåller bra näring.
Besökarna får själva prova på att poppa popcorn och de serveras sedan i en pappersstrut.
Pär Plüschke är en av aktörerna vid eko-torget. Han låter besökarna bygga egna stormkök av återvunna plåtkonserver.
– Jag har även föreläst om hur vi kan ta hand om varandra i kristider baserat på var vi bor. Hela tanken är att om vi möter en kris, möter vi den hellre tillsammans än ensamma.
– Det är sunt förnuft, vi har haft många bra samtal.
Idén till worskhopen där besökare kan bygga egna stormköp hämtades ur en verklig kris.
– De portabla köken tog slut direkt då Ryssland gick in i Ukraina. Men ett effektivt stormkök går att bygga av två metallburkar av olika storlek.
Det är andra gången Pär deltar i återbrukskalaset.
– I grunden vill jag hjälpa människor att komma över osäkerheten som uppstår vid kris. Om jag är mer redo, har jag större möjlighet att hjälpa andra – det blir en solidarisk handling.
Från Återbrukshyttan i Bollnäs kommer Anny Jernberg som visar upp sina kreationer.
– Där arbetar jag med att forma om gamla flaskor. De värms till 1300 grader och kan då förändras till många olika föremål.
Med sig har Anny ett par portabla gravyrverktyg vilka hon erbjuder besökarna att prova på.
– Det verkar vara väldigt populärt bland barnen, de tycker det är kul.
För Annys del är det första besöket på återbrukskalaset.
– Maria bjöd in mig och jag har även fått frågan tidigare år, men nu passade det bra i år.
Vid ekotorget fanns även Tiny house-bygget på plats och visades upp av yngve Gunnarsson. Matvärden höll provsmakning och bidrog med tips om hur man kan använda allt från råvarorna. Turbin konsthantverk och eko-fiket hade öppet som vanligt och Ockelbo ryttarförening anordnade ponnyridning. Även i odlingslotterna var det aktiviteter där Caroline West och Ylva Huizinga wokade lokalproducerade grönsaker som besökarna fick smaka. Undertecknad kan intyga om att det smakade väldigt bra.
– Blasten är i fokus idag, förklarar Ylva.
Maria och Annelie berättar mer om återbrukskalaset som i och med årets evenemang är ett slutfört projekt. Men detta ska inte misstolkas som att återbrukskalaset är över för alltid.
– Det har varit ett leaderprojekt som drivits av stiftelsen Wij trädgårdar. Nu hoppas vi att projektet får lite självrull, det har varit populärt, säger Annelie.
– Möjlighet att söka nya projektmedel finns och det vi byggt upp finns kvar inför framtiden.