Fler deltagare på Återbrukskalaset
Vare sig det är gamla rörkopplingar, mammas påslakan, en ärvd smidesdetalj eller den loppisfyndade gardinen kan det finnas en stor tillfredsställelse i att ge gamla ting ett nytt liv. Det stod helt klart när Eko-torget och Wij Utbildningscenter bjöd in till ett återbrukskalas i slutet av augusti.
När favoritplagget är söndernött behöver man inte lägga sig ner och gråta. Det finns alternativ. Nämligen att laga. Och laga så att det trasiga blir ett vackert tillägg till plagget. Det kunde Ulla Forsberg visa för dem som var intresserade.
Olov Stadell, som till vardags är lärare i musik och svenska, får utlopp för sin kreativitet i mötet med allehanda snygga rör och kopplingar. Han tillverkar bland annat lampor av gamla och nya rördelar och lite annat intressant skrot som dyker upp i hans väg. En toapappershållare av begagnade kopparrör.
Monika Stålberg demonstrerade olika sätt att återvinna. Dels genom att använda gamla mönster och tryckstavar och trycka dem på nya material, dels genom att återbruka gamla textilier. Hör visar hon en sittdyna av en gammal halsduk och en gardin.
Marie Lindbäck kämpade med sitt strykjärn för att få bivaxet att fästa. Det är lite kallt här inne så jag får jobba hårt med strykjärnet. Men det är fint att min mammas gamla påslakan får ett nytt liv. Hon säger att bivaxdukarna är ett fantastiskt exempel på återbruk. De håller länge och har hög kvalitet när det gäller att bevara matvaror. Och när det börjar bli lite trötta så är de väldigt bra som braständare.
Annelie Engkvist, som är projektledare för Utbildningscenter Wij Trädgårdar, pratade om projektet ”Mätt på en plätt” som handlar om hur man kan odla sin egen mat på liten yta.