Återblick - vi besökte stavkyrkan 2018
Anders Woxberg, vid stavkyrkan, maj 2018
I början av maj 2018 besökte vi Oklagård och Ödmårdens stavkyrka. Med anledning av invigningen av Stavkyrkan i augusti 2021 publicerar vi artikeln igen.
I Norrbo en bit utanför centrala Ockelbo byggs en stavkyrka i 1100-tals stil. Ett gigantiskt projekt med en huvudman.
Senast Kuxabladet besökte Oklagård var år 2011, då var Ödmårdens Stavkyrka inte mer än ett hål i marken och en dröm som inte skulle stå färdig förrän inom fem år. Tidsfaktorn är av ringa betydelse för stavkyrkans uppbringare Anders Woxberg. Idag är vi inne på kalenderår 2018 och byggnaden är på plats – men långt ifrån färdigställd.
När vi anländer till Oklagård står Anders med det första spånet i handen av det som ska komma att täcka stavkyrkans tak, en grovhuggen bit lärkträd.
– Jag kommer nog behöva femtusen för att täcka ytan, man får pussla lite, säger Anders.
Målet är att stavkyrkan ska byggas så hantverksmässigt det bara går. Men att inte nyttja modern teknik alls skulle göra projektet ouppnåeligt.
– Man står inte direkt ensam och spräcker stockar med kilar, även om det är historieskt korrekt arbetssätt., förtydligar Anders.
– Jag har byggt ett fårhus här med hjälp av endast en yxa, det gör man bara en gång, säger han med ett brett leende.
Att allt som i slutänden blir en del av stavkyrkan syns att det är handgjort och precis hur detaljerad och välgjort allt är kan ingen bild göra rättvisa.
– Man kan i vissa ljus se varenda yxhugg och hyvling, berättar Anders passionerat.
I Sverige finns idag endast en stavkyrka kvar, Hedared i Borås. Den visade sig vara betydligt nyare än man först trott och uppfördes på 1500 talet.
-Idag är den väldigt omgjord mot hur den uppfördes från början, förklarar Anders som främst förlitar sig på stilen från 1100-talet.
En invigning var planerad till år 2019 men på grund av en flera månader lång försening på grund av den svåra vintern räknar Anders med att skjuta upp det minst ett år till.
“Man kan i vissa ljus se varenda yxhugg och hyvling”
– Varje moment jag gör är oprövat, det är inte möjligt att bedöma hur lång tid det tar.
Det är ett historiskt intresse som ger näring till drömmen att färdigställa stavkyrkan.
– Hur var det egentligen den där första tiden när kristendomen blandades med vikingatraditioner, funderar Anders högt.
De kristna symbolerna blandas med vikingatidens symboler och Anders berättar att det tog ett par hundra år innan Sverige blev ett kristet land. Många järndetaljer pryder porten till kyrkan och ovanför den ska ett par drakhuvuden i trä monteras.
– Gösta Larsson hjälper mig med träsnideri och Bosse Lindberg har gjort ett otroligt smidesarbete.
Det har skapats många nya ting av gamla bruksföremål, dynggrepar har blivit ljusstakar, brödkrokar och verktyg har förvandlats till detaljer på porten. Allt är smakfullt och ser tidsenligt ut. Bland några av detaljerna Anders pekar ut inuti kyrkan är möjligtvis Sveriges bredaste golvskiva på 110 cm och det mäktiga altaret som är ett enda stort trästycke som mäter 150 cm i diameter. Repetitivt arbete, likt det som i sommar ska göras på taket, får ibland ta en paus då en mer kreativ idé uppstår.
– Detaljarbete är roligare, så det händer att jag sticker emellan med lite sånt.
Redan idag har Oklagård en inte obetydande del turism, det anländer ett antal bussar med intresserade varje säsong.
-Ett år var vi med på SVT och hamnade i rapport, då var det fullständig kaos här veckan därpå. Hur skulle jag någonsin hinna jobba vidare om det krävs så många guidade turer, tänkte jag, men det lugnade lyckligtvis ner sig.
Han fyller därefter i att det självklart är kul att människor är intresserade av platsen och välkomnar såväl större sällskap samt tar sig tid för spontanbesökare. Ett besök vid Oklagård, som visar upp 1000 års utveckling inom timringskonst, är häftigt i sig. Men stavkyrkan, som redan idag är helt fantastisk, kommer att bli något alldeles unikt när den står färdig.
Text: Johan Beijer
Foto: Henrik Westberg
Läs även:
Fler artiklar på Kuxa.se