Ny spännande sagobok om Ockelbos vikingatid
”Det var en gång för mycket länge sedan när detta hände — för omkring tusen år sen — på den tiden då bara rövare bodde i den sägenomspunna ödeskogen Ödmården, den stora gränsskogen mellan Hälsingland och Gästrikland…”
Så börjar Anders Woxbergs nyligen utkomna bok ”Sagan om Okla”, en bok som Anders gjort tillsammans med konstnären Margareta Flyckt.
– Iden kommer ur mitt historiska intresse och nyfikenhet, berättar Anders. Speciellt för brytningstiden mellan heden och kristen tid.
– Det är funderingar om lokala historiska sammanhang Var det såhär det var? – och funderingar om betydelsen av de saker jag hittat på marken och i jorden här på Svalbacken - som gamla smidesjärn, trärester, järnslagg, kol, bitar av mur- och lertegel med mera.
– Är slaggen från medeltid/vikingatid? Bodde någon här? Det fanns definitivt fäbodar här i Norrbo för länge sedan (skrevs Norreboda).
– Och vilka var människorna bakom vikinganamnen på Ockelbostenen?
Det var en del av alla frågor som Anders tog sig an då han började skriva på boken.
– Sagotexten är relaterad till verkliga händelser, sägner, folktro och gamla platsnamn.
En händelse som Anders skriver om berör honom speciellt.
– Mot slutet av boken omtalas något som har nutida bakgrund. Den gamla synska kvinnan Okla beskriver en syn: ”En liten flicka, som långt, långt in i framtiden bor på denna plats blir dömd att dö då hon får ondskefulla växande knölar i sin uppsvällda kropp.
Man ber till Vite Krist för henne och hon dricker av och blir tvättad i det helande norrinnande källvattnet.
Helt plötsligt en dag är alla knölar mirakulöst nog borta och hon förklaras frisk igen…”
– Denna lilla flicka var vår egen mellandotter som från födseln fick en mycket ovanlig tumörsjukdom och blev dömd att dö inom två månader.
– Som ett sista halmstrå kontaktade vi per telefon en helbrägdagörare som lovade att be för henne. Hennes inom kort helt oväntade tillfrisknande var ett mirakel som vi föräldrar och specialistläkare knappt vågade tro var sant.
Boken ”Sagan om Okla” vänder sig till äldre skolbarn, tonåringar och vuxna. Anders förhoppning är att den väcker ett intresse för dels Ockelbos historia, svensk historia överlag och också folktro och sägner.
– Och att man blir medveten om vår spännande sägenomspunna gränsskog Ödmården, säger Anders.
Samarbetet med konstnären Margareta Flyckt i Totra började med ett tips av Carina Bodström i Ockelbo.
– Jag och Margareta letade upp urskogsliknande, orörd, klippig natur vid Skallmuren, som hon sedan inspirerades av till att måla flera av
de tidsenliga motiven.
– Vi diskuterade historiska detaljer i klädsel och dåtida utrustning och det som från början skulle bli tio målningar växte och det blev hela
tjugotvå stycken som kom med i boken.
Det var tänkt att boksläppet kanske skulle ske under en ”kuraskymningskväll”.
– Det blir nu istället en öppen lördagsförmiddag på biblioteket 9 oktober, med boksignering av både mig och Margareta. För mig är det tredje
gången jag har ett boksläpp och det ska bli kul. Förhoppningsvis kommer det ett antal intresserade och kanske några tidningar. Julia, min dotter, kommer också med fiol och gitarr och spelar folklåtar med mig, och sjunger själv några visor.