Säsongsavslutning för bingo i Ulvsta

Torsdagen den 9 september var det sista gången för i år Ulvsta fritidsförening anordnade promenadbingo.

– Första gången var 1983. Samma år som föreningen bildades, berättar Lisbeth och Inge Persson, som varit med på bingon från början.

Slingan utgick den här gången från Ulvsta friluftsgård och var ungefär två kilometer lång. Längs vägen finns tolv stationer med skyltar som innehåller nummer som ska kryssas av på deltagarnas bingobricka.

– Vi har även tipstolvan, som är en frågesport, berättar Lotta Persson, som började engagera sig i föreningen i slutet av 90-talet.


– Får man alla rätt på den räknas det som en extra bingo, fyller Inge i.

– Du vinner något litet på varje enkelrad och vi har Ockelbopresentkort om du får en dubbelbingo eller lyckas fylla en hel full bricka, berättar Lotta.


promenadbingo_v36-5.jpg

Den här kvällen var det drygt 30 personer som gick promenadbingon, vilket är ganska normalt. Aktiviteten är öppen för alla, du behöver inte vara medlem i föreningen. Priset är 20 kronor per bricka. Under säsongsavslutningen fick alla utom tre även minst en bingo. 

– Jag hade med mig familjen, vi fick nio bingo över fyra brickor, berättar Johanna Beijer som var debutant.

– Det var ju supertrevligt och barnen gillade det, det här kommer vi göra om.

Med så många vinster tycks promenadbingon vara en plus minus noll aktivitet rent ekonomiskt, men den bidrar till många glada ansikten och en stund ute i det fria.

– Vi brukar dra igång med promenadbingon vid gökottan i början av maj, berättar Lisbeth, då är det många som går.


Inge bläddrar en stund i en pärm och fastställer att det var nära nog 60 deltagare den gången.

– Efter premiären kör vi torsdagar i juni, har sommarpaus i juli och fortsätter sedan en bit in på hösten.

– Vi har hunnit med fem gånger nu efter uppehållet, berättar Lotta.



promenadbingo_v36-2.jpg

Andra höjdpunkter under året inom Ulvsta fritidsförening brukar vara det mycket populära bäckracet.

– Vi sågar upp en rundstav och numrerar trissorna och ser vilken som flyter snabbast från bäcken fram till vägtrumman, berättar Lotta.

– Vi säljer över hundra trissor och det brukar minst vara 50-60 deltagare.


Tidigare arrangerade föreningen alltid en höst- och vårfest, men det beror lite på intresse om det ska genomföras numera.

– Det går lite i vågor hur intresserade folk är. Det är inte lika roligt om det kommer 20 gäster som när det kommer 60 om man säger så, berättar Lotta.

Nu börjar pandemin släppa sitt grepp om tillvaron och kanske har ett år av inställda aktiviteter lett till en hunger för nya sammankomster, något vi bevisligen inte kan ta för givet. 

En sak är dock säker – promenadbingon, som Ulvsta fritidsförening arrangerat i 38 år utan avbrott, kommer åter även under 2022.

Text och foto Johan Beijer