Hitta din inre löpare - del 2
Tänk så härligt det vore med en motionsform som inte kräver så stor insats. Löpning, tänker många då. Det är bara att köpa ett par löparskor och kanske en sport-BH, beroende på kön. Sen är det bara att skutta fram, bli skönt svettig och superbra tränad. Eller? Många har nog både haft denna tanke och släppt den redan efter några veckor.
Några har gått vidare till att bli den inbitne löparen som beskrevs i tidigare krönika. Men de allra flesta kan kategorisera in sig någon av beskrivningarna nedan.
Det finns olika typer av löpare och i mellanavdelningen mellan löpning-är hela-livet och nybörjaren finns det väldigt många variationer.
Omstartaren löparen som startar upp i mars eller april för att träna upp sig till en bra nivå framåt hösten Sen kommer kylan, mörkret och snön, det tas vinteruppehåll för att starta upp igen under nästkommande vinter-vår. Det kan kännas om man är nybörjare om och om igen, men utvecklingskurvan från vår till höst är lika fantastisk varje år.
Egen-terapi-löparen som aldrig riktigt kommer upp till milen men heller inte någonsin bangar för en halvmil. Det är ofta löparen som använder sina rundor som sin mentala avslappning, att helt få släppa allt vardagligt för en stund. Ta sig egen tid från arbete, familj och åtaganden. Eller helt tvärtom använder rundorna för att just älta runt problem och komma på fiffiga lösningar på uppkomna problem.
Periodlöparen är den som inte har årstiderna som sina perioder utan kör helt utifrån andra omständigheter som antingen är praktiskt relaterade till arbete och familj eller luststyrda. Vissa perioder känns bra som löparsäsonger och andra är helt ointressanta. Denna löpare ses ofta mitt ute i obanad terräng eller inomhus på löpband, det finns igen röd tråd och det är förmodligen det som är hela tjusningen. Löpningens Pippi Långstrump som har sina egenpåhittade rutiner.
Komplementlöparen har egentligen en annan idrott eller motionsform som största fokus, men gynnas av fördelarna som kommer från löpning. Alla konditionsformer gynnar ofta någon annan idrott. Desto bättre kondition, ju snabbare återhämtning, kan det enkelt förklaras. Bra kondition förbättrar alltså styrketräning! Hjärnans kapacitet och möjliggörandet av att hålla fokus gynnas, vilket förklarar varför många motorsportförare värnar om sina löpträningspass.
Den insikten bör vi också vända på och se vilken kompletteringsträning som både kan öka löparkapaciteten och att hålla löparen skadefri.
Vid löpning så är det väldigt många muskler som arbetar, men också många muskler som hamnar i ett statiskt och till och med inaktivt läge. Några väl utvalda övningar som stärker och töjer är värd att ägna tid åt.
Just det ämnet är värt en helt egen text som ni får läsa om framöver.
Oavsett vilken löpartyp man är, så finns det en varm och generös gemenskap. Vi springer, joggar, lunkar, lufsar fram och när vi möts i spåret så hejar på varandra som om vi är och har alltid varit bästa vänner.