Träning och Hälsa - Rörelseglädje

IllUSTRATION: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Från kullerbyttor till tillbakalutad i en fåtölj med benen uppslängda på en fotpall. Så går vi från barndomens fria, lekfulla rörelser till ett stillasittande tråkigt vuxenliv. Vad hände på vägen egentligen?

Det började nog redan vid skolstarten, där vi helt plötsligt blev placerade på en stol och förväntades sitta stilla på den större delen av skoldagen. Det borde heta stol-åldern i stället för skol-åldern. Efter några års tillvänjning så hade både kroppen och hjärnan vants sig med detta otyg. Så pass van att vi i högstadiet började variera oss med att sitta lite mer på ryggslutet än på rumpan. Hela ryggraden blev då också sådär oskönt bakåtrundad. 

Vidare gick de flesta av oss in i ett yrkesliv som innebar att, återigen; vi satte oss på en stol.

Oavsett om vi nu arbetar som lastbilschaufför eller har administrativa sysslor, så sitter vi. Några få av oss arbetar med något fysisk ansträngande, men då är det ofta ett monotont arbete som sker enbart framför oss.

Efter jobbet transporterar vi oss hem i en buss, bil eller i ett tåg, självklart sittandes. Kanske svänger vi förbi ett gym på vägen hem för att göra några sittande övningar i maskiner eller på en bänk och avslutar träningspasset med ett gäng sit-ups.

 

FOTO: Roland Hechanova @realxroland

isdhsdk.png

Följ @enkeltraning

På Instagram

 

Ägna gärna en tanke på hur kroppen är vinklad i en sit-up. Vi kör alltså en övning som är likadan som på en stol, vi har bara tippat omkull oss på rygg och krummar lite med vår redan rundande ryggrad.

Man kan ju börja funder på hur intellektuella vi människor är egentligen. Nu får det ju bli stopp på detta oändliga sittande! Vi måste återgå till barndomens rörelser, åtminstone vid de tillfällen som bjuds.

Det är både tokigt och omöjligt att hänga och klänga i kontorets lysrör och samtidigt utföra arbetsuppgifter, men några små indianhopp i korridoren då och då vore väl på sin plats. 

Faktum är att det är fullt möjligt att ligga på mage på golvet under ett telefonsamtal. Prova en ny grej varje dag och känn efter om det funkar. Kroppen kommer att må bättre och så även själen.

Självklart kommer vi att le när vi gör vardagliga göromål i kombination med lek.

 
 

Omgivningen behöver förmodligen tid att vänja sig vid våra nya trick, men med tiden så kommer vi bli de hälsoinspiratörer som arbetskamraterna så väl behöver. 

Som en del av företagshälsovård och positiv arbetsmiljö är glädjeskutt på jobbet lika viktigt för kroppen som för hjärnan!