Spelhösten 2020 - del 3: Priser, lanseringsdatum och spel

Ratchet and Clank - rift apart till Sony PS5 och Halo: infinty till Microsoft Xbox series.


Tips! Läs del 1 och del 2 om Tv-spelshösten 2020

Det är hösten 2020 och de två stora tv-spelen Xbox Series och Playstation 5 är på ingång. Men de båda företagen bakom konsolerna har valt olika strategier för att vinna spelarnas hjärtan. I den tidigare delen av krönikan berättade jag hur Xbox valt att gå på knock med en Series X konsol som har rå muskelstyrka och en Series S som är svagare prestandamässigt men också mycket billigare för att fånga den stora massan. 

Priset för Xbox Series S var den stora nyheten då den avtäcktes via twitter.  299 dollar — eller i Sverige 3595 kr. Priset för den kraftfullare Xbox Series X blir 399 dollar eller 5695 kr. 


Priset på Playstation 5 presenterades i ytterligare en video i mitten av september, strax efter det att Microsoft presenterat sina priser. De två varianterna av Playstation 5, där den ena saknar optisk läsare (men i övrigt är hårdvarumässigt identiska) får riktpriset 499 dollar och 399 dollar. De svenska priserna blir antagligen kring 5500 kr och 4400 kr. 

Xbox Series X och Series S.

Xbox Series X och Series S.

Inte nog med att priserna lade sig under vad konsumenter och kännare befarade. Microsoft introducerade också en ny abonnemangsform där konsolen och två års Xbox Gamepass (med tillgång till hundratals spel) ingår till en månadskostnad på 284 kr respektive 370 kr för Series X. De här två års abonnemangen med tillhörande Game Pass går endast att köpa på Elgiganten i Sverige. 

Xbox har alltså satsat på kvantitet och prisvärdhet denna konsollansering. Du kan spela ”alla” spel från gamla Xbox och med Gamepass har du hundratals spel! Men kritikerna menar att de saknar den där killer appen —  det där nya spelet som får alla att dra efter andan och häpnat trycka på köpknappen. Jag kan inte annat än att hålla med. 

I en video i maj visade Microsoft en rad av titlar. Men bristen på nya spel var påtaglig, och de spel som väl visades gjordes så med förrenderade videos istället för spelsekvenser tagna direkt ur spelen. 

Sony svarade på Microsofts maj-stream med en video där spel efter spel visades upp och där en stor del av fokuset (i alla fall i början av videon) hamnade enkom på hur spelet faktiskt spelas. 

Med kraften från Playstation 5 ser nästa del i Ratchet och Clank ut som en Pixar-film. Andra ännu mer grafiskt tunga spel i kända spelserier har också visats upp. Det är en mängd med ”killer apps” och fans ser fram emot uppföljare i Horizon-serien, Resident Evil, Final Fantasy och God of War. 

Playstation 5.

Playstation 5.


Men en ständigt fråga när det kommer till nya  konsoler är — vilka spel kan du spela direkt på släppdagen?


Men en ständigt fråga när det kommer till nya  konsoler är — vilka spel kan du spela direkt på släppdagen? Sony har valt att släppa uppföljaren till succén Spider- Man - Spider-Man Miles Morales och den uppfräshade remaken av det trendsättande spelet Demon´s souls som när det ursprungligen kom 2009 banade vägen för en ny våg av mer utmanande äventyrsspel. 

Halo Infinite visades i juli - till många av fansens stora besvikelse höll det inte måttet grafikmässigt. Klicka här för att se videon.

Halo Infinite visades i juli - till många av fansens stora besvikelse höll det inte måttet grafikmässigt. Klicka här för att se videon.


Den titel som Microsoft förlitade sig på i en stream, som deras ”next-gen” titel var Halo. Men många var det som inte tyckte att spelet höll måttet (för deras högt ställda förväntningar). Efter visningen i juli meddelade också företaget bakom titeln att de kommer skjuta på släppdatumet, för att polera och förbättra spelet. 

Men Microsoft är medveten om sin brist på tunga titlar. Den 21 september gick de ut med nyheten att de köpt upp företaget Zenimax som äger utvecklarna Betheshda softworks (Elder scrolls serien med Skyrim som största hit, och Fallout). Zenimax innehar även de klassiska utvecklarna Id software (Doom, Quake, Wolfenstein) och Arkane studios (Dishonored).

Microsofts uppköp av ZeniMax uppgår till 7.5 miljader dollar och är den största spelaffärten i företagets historia.  knutit en rad populära titlar till sitt stall. Men en lite rolig detalj är att spelet Deathloop ska släppas till PS5 och det utvecklas av Arkane studios — som nu då ägs av Microsoft. Vi får se hur det utvecklar sig. 

Affären bygger upp förtroendet bland spelarna, att Microsoft vill satsa på att kunna leverera de bästa titlarna till Xbox. Dock har inga nya titlar avtäckts än.

Det här tar också bort den bittra smaken som Microsoft fick erfara då de visade upp spel till Xbox series X i maj-streamen.


Spider-Man Miles Morales  till PS5

Spider-Man Miles Morales till PS5

Exklusiva spel  till PS5

• God of War Ragnarök (uppföljare till God of War) 

• Ratchet and Clank: Rift Apart (nytt spel i Ratchet and Clank serien) 

• Spider man: Miles Morales (Uppföljare till The amazing Spider-Man) 

• Demon's Souls (remake av spelet från 2009) 

• Horizon Forbidden West (uppföljare till Horizon Zero Dawn) 

• Gran Turismo 7 

• Godfall (kommer även till Windows PC) 

• Final Fantasy XVI (kommer även till PC) 

• Deathloop (PC) 


I mitten av oktober har Sony visat både innanmätet i en video där en av chefsingenjörerna på Sony skruvar isär PS5 och förklarar de olika delarna. Där kan vi se den gigantiska konsolen, hur lösningen för kylningen ser ut och hur de placerat ut minnesmoduler och annat. Det som är riktigt cutting edge är att de har flytande metal för att förflytta värmen från processorn. En annan detalj är att det går att expandera lagringsminnet med en vanlig  NVMe-disk av pci generation 4-typ (Som är godkända av Sony). 

Det är intressant hur olika de båda företagen valt att presentera sina konsoler. Sony har strösslat ut information för att bygga upp förväntan och Microsoft har jobbat mer öppet med tech-kanaler på YouTube och bjudit in folk för att själva kunna förmedla hur deras konsoler känns – där folk utanför företaget fått sätta ihop konsolen själv. 

Se klippet där Sonys chefsdesigner för PS5 tar isär konsolen. Klicka här

Se klippet där Sonys chefsdesigner för PS5 tar isär konsolen. Klicka här


Spelet Gears 5 till Xbox series X - en uppgraderad version från Xbox One X.

Spelet Gears 5 till Xbox series X - en uppgraderad version från Xbox One X.

Exklusiva spel till  Xbox Series

• Gears 5 (uppgraderad version)

• Halo: Infinite 

• The Medium



Microsoft vill inte längre prata om generationer av Xbox och de vill likt Apples iPad-varumärke, bara tala om Xbox, oavsett om du har X, S eller spelar Xbox Game pass på PC. Många tror att kommer släppa en ny Xbox series varje år och de har likt mobiloperatörer ett abonnemang för att finansiera konsol-köpet. 


Sony har valt att fortsätta med klara brott mellan generationerna. De satsar på en standard, och de tar som exempel på detta även bort stödet för PS4-handkontrollerna till PS5 (de kommer bara fungera till PS4-titlar). Men de kommer högst troligen släppa en slim-version och PRO-version av PS5 under de kommande åren, precis som tidigare generation.  Med 108 miljoner sålda PS4 är Sony nog ganska säkra på att många redan valt sin nästa konsol och att det är en playstation. 

Men Microsoft har allt att vinna och går ut med ett annorlunda grepp. Frågan är om det är det spelare 2020 vill ha? 


Playstation 5 släpps den 19 november i Sverige. Xbox Series släpps 10 november. 


Spel till både  Xbox Series & PS5

• Dirt 5

• Resident Evil Village

• Assassin's Creed Valhalla 

• Call of Duty Black Ops: Cold War

• Yakuza: Like A Dragon

Varav flera av titlarna även kommer till PS4, Xbox One, PC.