Ockelbos nya hemsida underkänd - nu hotar böter

Ockelbos nya hemsida underkänd - nu hotar böter

20240320

Efter kritik från Myndigheten för digital förvaltning, Digg, spurtade Ockelbo kommun fram en ny hemsida som publicerades den 31 oktober 2023. Men då saknades några detaljer och därför vill

Digg att Ockelbo kommun döms att betala 100  000 kronor i böter.

– Orättvist, tycker webbansvariga Monica Åkesson.


Som Kuxabladet tidigare har berättat så granskade Digg, redan 2021, kommunens webb och kritiserade den på en rad punkter för bristande tillgänglighet. Ett första försök att lappa och laga med hjälp av samarbetspartnerna på Gävle kommun underkändes av Digg. Då återstod bara att bita i det sura äpplet och investera i en helt ny plattform för webben, något som kostat 865 000 kronor under 2023.



Digg tyckte att Ockelbo kommun var för långsamma och för ungefär ett år sen meddelade de att kommunen fick till i augusti på sig att fixa webben, annars hotade ett vite på 700 000 kronor. Under tiden handlade kommunen upp leverantörer till webbplattformen, något som tar sin lilla tid om alla lagar och regler ska följas. Och den 31 oktober 2023 publicerades Ockelbo kommuns nya webb.

– Vi hade då jobbat hårt och oförtrutet tillsammans med vår utvecklingspartner för att kunna lansera sidan i tid, säger Monica Åkesson, som är kommunikationsstrateg och ansvarig för webbutveckling på Ockelbo kommun.

Hon berättar vidare att Digg gjorde en omgranskning av Ockelbos webb redan i första veckan i november och fann då att det återstod tre punkter som inte var åtgärdade.

– Det var under samma period som vi rättade till barnsjukdomar och gjorde andra småjusteringar, tillsammans med vår partner. Det kändes orättvist!


Monica Åkesson medger att det fortfarande finns ett fel kvar på hemsidan och det handlar om lyssnafunktionen.

– Men det är leverantören som måste åtgärda det. Vi är många kommuner som använder deras tjänst.


– De är medvetna om bristerna och har lovat att åtgärda dem senast i juni i år, säger Monica Åkesson.


Ilias Bennani är specialist på digital tillgänglighet på Myndigheten för digital tillgänglighet, Digg.

Han betonar att deras uppdrag enbart är att utöva tillsyn så att all offentlig verksamhet följer svensk lag liksom EU:s regelverk och standard för digital tillgänglighet.

Han tycker att Ockelbo kommun har fått gott om tid på sig att åtgärda bristerna.

På frågan om det inte finns någon förståelse för att kommunal demokrati, inklusive budgetarbete och upphandlingar, tar tid och att små kommuner som Ockelbo är ekonomiskt trängda säger han:

– Är det något som vi är generösa med så är det tid. Och sen måste man undra varför de inte byggde en användbar webb från början. Det blir alltid dyrt att rätta till fel och misstag i efterhand, säger Ilias Bennani och förklarar närmare med ett exempel:

– Tänk dig att man bygger ett höghus och när det är klart kommer man på att folk inte orkar gå i trappor utan att det behövs hiss. Att bygga ett hisschakt i efterhand blir naturligtvis orimligt dyrt.

Digg har därför bett Förvaltningsrätten att döma Ockelbo kommun att betala ett vite på 100 000 kronor.

– Vitet är alltid högre än vad det skulle kosta att utveckla en lösning, förklarar Ilias Bennani.


Ockelbo kommun har nu genom Monica Åkesson lämnat synpunkter till Förvaltningsrätten där det framgår att kommunens ambition är att webben ska vara tillgänglig för alla och beskrivit vad som har gjorts och vad som återstår att göra för att leva upp till den ambitionen.


Nu är det bara att vänta på domen.


Senaste på Kuxa.se

Utställning om Friluftsfrämjandet i Ockelbo - intervju med Marianne Nilsson

Utställning om Friluftsfrämjandet i Ockelbo - intervju med Marianne Nilsson

Bresiljedammens framtid

Bresiljedammens framtid

0